loader image
Απρόσμενη επιλογή

Τετάρτη, 2/02/2022

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ιησούς του Ναυή 2:1-16
1 Έπειτα ο Ιησούς, γιος του Ναυή, έστειλε από τη Σιττίμ κρυφά δύο κατασκόπους, με την εντολή να πάνε να δουν την περιοχή και την πόλη της Ιεριχώ. Αυτοί έφυγαν κι έφτασαν στο σπίτι μιας γυναίκας πόρνης, που ονομαζόταν Ραάβ· εκεί έμειναν να διανυκτερεύσουν.
2 Αμέσως έφτασε στο βασιλιά της Ιεριχώ η είδηση ότι κάτι Ισραηλίτες είχαν φτάσει εκείνη τη νύχτα, για να κατασκοπεύσουν τη χώρα. 3 Τότε εκείνος έστειλε και είπε στη Ραάβ: «Βγάλε έξω τους ανθρώπους που ήρθαν στο σπίτι σου· αυτοί είναι εδώ για να κατασκοπεύσουν τη χώρα».
4 Η γυναίκα έκρυψε τους δυο άντρες κι ύστερα είπε: «Ήρθαν πράγματι στο σπίτι μου αυτοί οι άντρες, αλλά δεν ήξερα από πού ήταν. 5 Όταν σκοτείνιασε έφυγαν και βγήκαν απ’ την πόλη πριν κλείσει η πύλη. Δεν ξέρω πού πήγαν αλλά αν τρέξετε γρήγορα πίσω τους, σίγουρα θα τους προλάβετε». 6 Στο μεταξύ αυτή τους είχε ανεβάσει στο δώμα και τους είχε κρύψει ανάμεσα σε θημωνιές από λινάρι, που ήταν στοιβαγμένες εκεί.
7 Οι άνθρωποι του βασιλιά έτρεξαν να βρουν τους κατασκόπους και μόλις βγήκαν απ’ την πόλη, η πύλη έκλεισε. Στην καταδίωξή τους, πήραν το δρόμο που φτάνει ως τα περάσματα του Ιορδάνη.
Ο φόβος των Ισραηλιτών απλώνεται στη Χαναάν
8 Προτού οι κατάσκοποι κοιμηθούν, η Ραάβ ανέβηκε να τους βρει στο δώμα του σπιτιού της 9 και τους είπε: «Εγώ ξέρω πως ο Κύριος σας έχει δώσει αυτήν εδώ τη χώρα. Εξαιτίας σας μας έχει πιάσει φόβος, κι όλοι οι κάτοικοι τρέμουν μπροστά σας. 10 Ακούσαμε ότι, καθώς βγήκατε από την Αίγυπτο, ο Κύριος ξέρανε τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας μπροστά σας. Μάθαμε ακόμα τα όσα κάνατε στους δυο βασιλιάδες των Αμορραίων, ανατολικά του Ιορδάνη, στο Σιχόν και στον Ωγ, που τους εξοντώσατε. 11 Όταν τ’ ακούσαμε αυτά, έπεσε το ηθικό μας και κανένας από μας δεν είχε το θάρρος να σας αντιμετωπίσει. Πραγματικά, ο Κύριος, ο Θεός σας, είναι Θεός ψηλά στους ουρανούς κι εδώ κάτω στη γη. 12 Τώρα, λοιπόν, σας παρακαλώ, ορκιστείτε μου στον Κύριο, ότι θα δείξετε στο σπίτι του πατέρα μου την ίδια καλοσύνη, που έδειξα κι εγώ σ’ εσάς. Δώστε μου κι ένα σίγουρο σημάδι για να σας πιστέψω, 13 ότι δε θα σκοτώσετε τους γονείς μου και τ’ αδέρφια μου, ότι θ’ αφήσετε απείραχτα όλα όσα τους ανήκουν».
14 Τότε οι άντρες τής είπαν: «Σου ορκιζόμαστε στη ζωή μας να κάνουμε ό,τι ζητάς, αρκεί να μην προδώσεις τα σχέδιά μας. Όταν ο Κύριος μας δώσει αυτήν τη χώρα, εμείς θα σου δείξουμε καλοσύνη και δε θα παρασπονδήσουμε».
Η φυγάδευση των κατασκόπων
15 Τότε η γυναίκα τούς κατέβασε με σκοινί απ’ το παράθυρο, γιατί το σπίτι της ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος της πόλης. 16«Τρέξτε», τους είπε, «να κρυφτείτε στα βουνά, για να μη σας συναντήσουν αυτοί που σας καταδιώκουν· μείνετε εκεί τρεις μέρες, ώσπου να γυρίσουν πίσω, και έπειτα συνεχίζετε το δρόμο σας».
Προετοιμάσου

Ο Θεός θέλει να σε χρησιμοποιήσει για την εγκαθίδρυση της βασιλείας Του. Πώς νιώθεις;

Σκέψου

Η εξαιρετική ηγεσία του Ιησού του Ναυή αποδεικνύεται από την προσε- κτική προετοιμασία (εδ. 1). Οι κατάσκοποι, υπακούοντας στις οδηγίες του, πήγαν στην Ιεριχώ όπου συνάντησαν τη Ραάβ, μια ντόπια πόρνη. Το σπίτι της ήταν πιθανόν ένα πανδοχείο στον κύριο δρόμο εισόδου – εξό- δου της πόλης.

Όταν ο βασιλιάς στην Ιεριχώ το πληροφορήθηκε, διέταξε τη Ραάβ να τους παραδώσει (εδ. 3). Η Ραάβ είπε ψέματα ότι οι κατάσκοποι είχαν φύ- γει πριν σφραγιστεί η πύλη της πόλης για τη νύχτα. Οι άνθρωποι του βα- σιλιά πίστεψαν τη Ραάβ και κυνήγησαν τους κατασκόπους (εδ. 7). Τα εδά- φια 9-11 μας εξηγούν γιατί η Ραάβ είπε ψέματα: Αφού ομολόγησε την πίστη της και την εμπιστοσύνη της στον Κύριο (εδ. 11), ζήτησε από τους κατασκόπους να εγγυηθούν την ασφάλεια της οικογένειάς της την ώρα της εισβολής (εδ. 13). Οι κατάσκοποι το υποσχέθηκαν (εδ. 14) και εκεί- νη έδωσε δύο ακόμα συμβουλές για να εξασφαλιστεί η διαφυγή τους (εδ. 15-16).

Ο Θεός δούλευε στη ζωή της Ραάβ. Τη χρησιμοποίησε για να σώσει τους δύο κατασκόπους. Σαν πόρνη που ήταν, δεν αποτελούσε την πιο αυτο- νόητη ιδέα για συνεργασία, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του εβραϊκού λαού. Περιλαμβάνεται μάλιστα και στη γενεαλογία του Ιησού (Ματθαίος 1:5). Με ποιον τρόπο σε ενθαρρύνει αυτό στην πορεία σου με τον Θεό;

Ανταποκρίσου
Ευχαρίστησε τον Θεό για τη σωτηρία σου. Ζήτησέ Του να σου δείξει πώς θέλει να σε χρησιμοποιήσει για τη σωτηρία άλλων.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Έξοδος 23–24, Πράξεις 26

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ό,τι χρειαστείτε!