loader image
Άκου πολύ προσεκτικά

Τετάρτη, 31/07/2024

Προετοιμάσου

Τι κάνεις για να σε προσέξει κάποιος; Τον κοιτάς στα μάτια; Μιλάς δυνατά και καθαρά; Επαναλαμβάνεις; Τι θα έκανε ο Θεός για να ακούσεις τα σημαντικά;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Λουκάς 8:16-21

16Οὐδεὶς δὲ λύχνον ἀνάψας, σκεπάζει αὐτὸν μὲ σκεῦος καὶ θέτει ὑποκάτω κλίνης, ἀλλὰ θέτει ἐπὶ τοῦ λυχνοστάτου, διὰ νὰ βλέπωσι τὸ φῶς οἱ εἰσερχόμενοι.17Διότι δὲν ὑπάρχει κρυπτόν, τὸ ὁποῖον δὲν θέλει γείνει φανερόν; οὐδὲ ἀπόκρυφον, τὸ ὁποῖον δὲν θέλει γείνει γνωστὸν καὶ ἐλθεῖ εἰς τὸ φανερόν.18Προσέχετε λοιπὸν πῶς ἀκούετε· διότι ὅστις ἔχει, θέλει δοθῆ εἰς αὐτόν, καὶ ὅστις δὲν ἔχει, καὶ ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον νομίζει ὅτι ἔχει θέλει ἀφαιρεθῆ ἀπ᾿ αὐτοῦ.
19Ἦλθον δὲ πρὸς αὐτὸν ἡ μήτηρ καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ καὶ δὲν ἠδύναντο διὰ τὸν ὄχλον νὰ πλησιάσωσιν αὐτόν.20Καὶ ἀπηγγέλθη πρὸς αὐτὸν ὑπὸ τινων λεγόντων· Ἡ μήτηρ σου καὶ οἱ ἀδελφοὶ σου ἵστανται ἔξω θέλοντες νὰ σὲ ἴδωσιν.21Ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε πρὸς αὐτούς· Μήτηρ μου καὶ ἀδελφοὶ μου εἶναι οὗτοι, οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ πράττοντες αὐτόν.

Σκέψου

Μετά από την παραβολή του σπορέα, ο Ιησούς επαναλαμβάνει ένα σημαντικό σημείο της ιστορίας – «ακούετε!». Πρώτα, χρησιμοποιεί την εικόνα του λυχναριού. Έπειτα, τα μέλη της οικογένειάς Του γίνονται άλλος ένας τρόπος να επαναληφθεί αυτό το σημείο για αυτούς που ήταν μαζί Του.

Σκοπός του λυχναριού είναι να δίνει φως. Δεν έχει νόημα να το κρύβεις. Το φως του υπάρχει για να φωτίζει και να αποκαλύπτει όσα υπάρχουν γύρω του (εδ. 16). Ανάλογα, η διδασκαλία του Ιησού έχει να κάνει με το φως σε έναν σκοτεινό κόσμο. Έτσι, λέει: «Προσέχετε λοιπόν πώς ακούετε» (εδ. 18· βλ. και εδ. 10). Το φως της διδασκαλίας του Ιησού φέρνει μαζί του την υπόσχεση της κρίσης. Είτε ακούμε προσεκτικά και κατανοούμε την πραγματικότητα, είτε με την απροσεξία μας απομακρυνόμαστε όλο και πιο μακριά από το φως, τη ζωή και την ελπίδα. Δεν υπάρχει ουδέτερη θέση.

Έπειτα, βλέπουμε ότι η οικογένειά Του Τον έψαχνε (εδ. 19-21). Ο Ιησούς χρησιμοποιεί αυτό το περιστατικό για να επαναλάβει τη θέση Του: να ακούμε τον λόγο του Θεού και να τον εφαρμόζουμε. Φαίνεται να χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να υπογραμμίσει το σημαντικό: άκου προσεκτικά αυτό που έχει ο Ιησούς να πει!

Ανταποκρίσου
Πώς θα ήταν η ζωή σου αν άκουγες προσεκτικά και ανταποκρινόσουν σωστά στα λόγια του Ιησού; Προσευχήσου να σε βοηθήσει ο Θεός να το κάνεις σήμερα.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιώβ 27–28, Λουκάς 22

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.