loader image

Η ιστορία μας

Αρχική   /   Η ιστορία μας

Ο Ελληνικός Βιβλικός Σύνδεσμος (ΕΒΣ) είναι ένα αναγνωρισμένο χριστιανικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιημένο ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, το οποίο λειτουργεί ως κομμάτι του Παγκόσμιου Βιβλικού Συνδέσμου.

  • Η ιστορία του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου, τον 20ο αιώνα, είναι ταυτισμένη με την ιστορία του Μιλτιάδη Αγγελάτου, οραματιστή και ιδρυτή του οργανισμού,  που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1922. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ενός Ρώσου συγγραφέα, η ματιά του Μιλτιάδη έπεσε σε μια επιγραφή στην πρώτη σελίδα: «Εάν ο κόκκος του σίτου δεν πέση εις την γην και αποθάνη, αυτός μόνος μένει, ένα όμως αποθάνη πολύν καρπόν φέρει» Ιωάννης 12:24. Την απορία που είχε για το τι σημαίνει Ιωάννης 12:24, την έλυσε ο καθηγητής αγγλικών του, λέγοντάς του ότι αυτός είναι ένας από τους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης. Ο Μιλτιάδης που ήταν φιλομαθής, ήθελε να βρει μια Καινή Διαθήκη για να τη μελετήσει. Στο νησί του, την Κέρκυρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπήρχε ναζιστική κατοχή. Δύο κιλά λάδι στοίχιζαν ένα πιάνο. Για μία Καινή Διαθήκη του ζήτησαν οκτώ λίτρες πατάτες. Αγόρασε χωρίς δισταγμό την Καινή Διαθήκη με τη βοήθεια της μητέρας του και άρχισε να τη μελετάει. Η ζωή του άλλαξε. Στις 14 Γενάρη του 1943, καθώς μελετούσε, αισθάνθηκε την ανάγκη να γονατίσει, να κλάψει και να ζητήσει συγχώρεση από τον Χριστό για τις αμαρτίες και τις αδυναμίες του. Αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε Αυτόν.
  • Το 1950, ο Μιλτιάδης συνεργάζεται με τον οργανισμό των «Γεδεωνιτών», με σκοπό τη διανομή της Βίβλου σε ολόκληρη τη χώρα. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι, 30.000 δίγλωσσες Καινές Διαθήκες διανεμήθηκαν στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία σε μία μόνο εκδήλωση. Το γεγονός αυτό, πυροδότησε και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούσαν τον στρατό, την αστυνομία και αρκετές εγκαταστάσεις φυλακών.
  • Το 1951 δημοσιεύεται η «Χριστιανική Ζωή», ένα βιβλίο του για τη διδασκαλία της Γραφής, ενώ το 1952 ο Μιλτιάδης αρχίζει να παράγει συστηματικά υλικό για Κυριακά Σχολεία. Κατά αυτό τον τρόπο και με δική του πρωτοβουλία, ιδρύεται η «Βιβλιοθήκη των Κυριακών Σχολείων». Ο ίδιος ήταν παραγωγικός συγγραφέας με μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των εκδόσεων του ΕΒΣ να είναι αποτέλεσμα της πένας του. Έγραφε για τους μεγαλύτερους, αλλά και για τα παιδιά. Η αριθμητική του αφοπλίζει: “10 + 60 > 60 + 10. Αν κερδίσουμε ένα παιδί δέκα ετών στον Χριστό και ζήσει εβδομήντα χρόνια, θα δώσει εξήντα χρόνια στον Θεό. Εάν κερδίσουμε έναν άνδρα εξήντα ετών και ζήσει επίσης εβδομήντα χρόνια, θα δώσει μόνο δέκα χρόνια στον Θεό”. Ο Μιλτιάδης έγραφε βιβλία, μυθιστορήματα, ιστορίες, διηγήματα, γράμματα, καθώς και θεατρικά κείμενα.  Τις επόμενες δεκαετίες, το έργο των εκδόσεων μεγαλώνει, με τα καθημερινά «Βιβλικά Αναγνώσματα», τη «Βίβλο Εικονογραφημένη» και το «Οδοιπορικό στη Βιβλική Ελλάδα».  Αξίζει ιδιαίτερη μνεία το ότι, για το έργο του «Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια», ο Μιλτιάδης έλαβε επαίνους, μεταξύ άλλων, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών, Αμερικής, Αυστραλίας και Κύπρου  και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Το 1957, μια Αμερικανίδα, η Gladys Kruse πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα αφήνοντας πίσω της τον σύζυγο της και τρία παιδιά. Η οικογένεια της αποφασίζει να προσφέρει τα χρήματα από την ασφαλιστική αποζημίωση για τα παιδιά της Ελλάδας, και έτσι γεννιέται η ιδέα του ξενώνα «Βαιθήλ».
  • Το 1960 ο Μιλτιάδης αγοράζει ένα κομμάτι γης στα βόρεια προάστεια των Αθηνών για να χτίσει και να στεγάσει εκεί τη «Βαιθήλ», ένα πραγματικό σπίτι για τις υλικές και πνευματικές ανάγκες των παιδιών της Ελλάδας. Από τότε, διοργανώνονται στη «Βαιθήλ» κατασκηνωτικά προγράμματα παιδιών και εφήβων. Ακόμη, η «Βαιθήλ» λειτουργεί ως ξενώνας φιλοξενίας ομάδων από το εξωτερικό,  τις οποίες ο ΕΒΣ αναλαμβάνει να ξεναγήσει στους βιβλικούς και αρχαιολογικούς τόπους της χώρας μας.
  • Το 1962 η διακονία συνδέεται με τον Ελβετικό Βιβλικό Σύνδεσμο και γρήγορα γίνεται κομμάτι του Ευρωπαϊκού Βιβλικού Συνδέσμου.
  • Το 1967 ένας νέος οραματισμός για υπηρεσία στους ηλικιωμένους γεννιέται. Με τη βοήθεια ενός φίλου από την Αμερική (D.J. De Pree), αγοράζεται το οικόπεδο δίπλα στη «Βαιθήλ». Χτίζεται εκεί λοιπόν, με μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη, η «Λωίδα», ένα χριστιανικό Σπίτι Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αρχική χωρητικότητα 30 ηλικιωμένους σε 15 δίκλινα δωμάτια. Ωστόσο, ενώ η «Λωίδα» ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 2 Οκτωβρίου 1974, η πολιτεία δίνει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μόλις το 1983.
    Ήταν το όραμα του Μιλτιάδη η «Βαιθήλ» και η «Λωίδα» να χτιστούν η μία δίπλα στην άλλη – παιδιά και ηλικιωμένοι μαζί – ως εικόνα του ελέους του Θεού, για να δει η εκκλησία και να διδαχθεί από την πρακτική αυτή.
  • To 1984, με προτροπή του Μιλτιάδη, συστήνεται η παιδική χορωδία «Λευκές Καρδούλες» η οποία έμελλε να έχει δραστηριότητα 20 χρόνων με ηχογραφήσεις δίσκων και πολυάριθμες συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια συστήθηκε η παιδική χορωδία του Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου, επίσης με παρουσία σε πολλές εκδηλώσεις.
  • Τη δεκαετία του 1990 σχεδιάζεται η επέκταση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της «Λωίδας» με αποτέλεσμα τελικά, την οικοδομική άδεια τον Δεκέμβρη του 1997. Ακολουθούν 15 χρόνια εργασιών με το σύνθημα «είναι τι αδύνατο στον Κύριο;», προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό, ο Μιλτιάδης δεν κατάφερε να το δει ολοκληρωμένο, καθώς έφυγε από αυτόν τον κόσμο τον Ιανουάριο του 2002.
  • Σήμερα, η Λωίδα είναι μια σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με δυναμικότητα 70 κλινών. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η Λωίδα λειτουργεί την υπηρεσία Φροντίδα στο Σπίτι με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας σε ηλικιωμένους οι οποίοι διαμένουν στο σπίτι τους.Στον χώρο της «Βαιθήλ», εκτός από τα παιδικά προγράμματα, φιλοξενούνται και προγράμματα πολλών άλλων διακονιών, όπως μεταναστών και προσφύγων, αλλά και πληθώρα χριστιανικών συνεδρίων.

    Το 2016, ξεκινά μια μακρά διαδικασία επαναπροσδιορισμού του οραματισμού και των στόχων με την εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού. Από τη διαδικασία αυτή, αναδείχθηκε η ανάγκη υποστήριξης ζευγαριών, οικογενειών αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Έτσι, το 2020, ο ΕΒΣ προβαίνει στη σύσταση του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ευνίκη» στη Ν. Ιωνία, με αποστολή την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες στοχεύοντας στην αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους.