loader image
Αλήθεια εναντίον ψεύδους

Παρασκευή, 06/09/2024

Προετοιμάσου

Γράψε δέκα λέξεις που περιγράφουν αυτό που νομίζεις για την εκκλησία. Ποιες είναι περισσότερες, οι θετικές ή οι αρνητικές, ή είναι το ίδιο;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α΄ Τιμόθεο 3:14–4:5

14Ταῦτα σοὶ γράφω, ἐλπίζων νὰ ἔλθω πρὸς σὲ ταχύτερον·15ἀλλ᾿ ἐὰν βραδύνω, διὰ νὰ ἐξεύρῃς πῶς πρέπει νὰ πολιτεύησαι ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ Θεοῦ, ὅστις εἶναι ἡ ἐκκλησία τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, ὁ στῦλος καὶ τὸ ἑδραίωμα τῆς ἀληθείας.
16Καὶ ἀναντιρρήτως τὸ μυστήριον τῆς εὐσεβείας εἶναι μέγα· ὁ Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί, ἐδικαιώθη ἐν πνεύματι, ἐφάνη εἰς ἀγγέλους, ἐκηρύχθη εἰς τὰ ἔθνη, ἐπιστεύθη εἰς τὸν κόσμον, ἀνελήφθη ἐν δόξῃ.

1Τὸ δὲ Πνεῦμα ῥητῶς λέγει ὅτι ἐν ὑστέροις καιροῖς θέλουσιν ἀποστατήσει τινὲς ἀπὸ τῆς πίστεως, προσέχοντες εἰς πνεύματα πλάνης καὶ εἰς διδασκαλίας δαιμονίων,2διὰ τῆς ὑποκρίσεως ψευδολόγων, ἐχόντων τὴν ἑαυτῶν συνείδησιν κεκαυτηριασμένην,3ἐμποδιζόντων τὸν γάμον, προσταζόντων ἀποχήν βρωμάτων, τὰ ὁποῖα ὁ Θεὸς ἔκτισε διὰ νὰ μεταλαμβάνωσι μετὰ εὐχαριστίας οἱ πιστοὶ καὶ οἱ γνωρίσαντες τὴν ἀλήθειαν.4Διότι πᾶν κτίσμα Θεοῦ εἶναι καλόν, καὶ οὐδὲν ἀπορρίψιμον, ὅταν λαμβάνηται μετὰ εὐχαριστίας·5διότι ἁγιάζεται διὰ τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ καὶ διὰ τῆς προσευχῆς.

Σκέψου

Ο Παύλος αποδίδει μεγάλη αξία στην εκκλησία (βλ. Εφεσίους 3:10, 5:25) και δίνει τρεις περιγραφές για αυτήν.
Πρώτον, είναι ο οίκος της οικογένειας του Θεού που μας φέρνει σε σχέση και επαφή με όλους τους άλλους χριστιανούς, με έμφαση στην αγάπη και την επιθυμία να τους δούμε όλους να εκπληρώνουν τα σχέδια του Θεού. Δεύτερον, είναι η εκκλησία του ζωντανού Θεού. Οι Εφέσιοι ήταν περιτριγυρισμένοι από ναούς και θρησκευτικές κοινότητες, αλλά μόνο οι χριστιανοί λάτρευαν τον ζωντανό Θεό που υπόσχεται ότι είναι μαζί μας. Και τρίτον, είναι το στήριγμα και το θεμέλιο της αλήθειας.

Ένα κτήριο χρειάζεται στέρεα θεμέλια για να μη γκρεμιστεί. Ο Παύλος παραθέτει μια σύντομη διακήρυξη για να υπενθυμίσει στην εκκλησία της Εφέσου ότι η βάση της χριστιανικής πίστης είναι η αλήθεια – ο Ιησούς είναι άνθρωπος και Θεός· αποκαλύπτεται σε ουράνια όντα και ανθρώπους και δοξάζεται σε γη και ουρανό (εδ. 16β). Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από την αλήθεια, κάνει λάθος και είναι επικίνδυνος.

Στην Έφεσο (όπως και σήμερα) υπήρχαν πολλές παραπλανητικές φωνές (4:1-5). Ίσως ο Παύλος θυμόταν τις κραυγές των Εφεσίων – «Μεγάλη η Άρτεμις των Εφεσίων» (Πράξεις 19:34) –και ενθαρρύνει τον λαό του Θεού να διατηρεί την αλήθεια, με εστίαση στον λόγο και την προσευχή (4:5).

Ανταποκρίσου
Στοχάσου κάθε φράση του εδαφίου 16. Πώς θα περιγράψεις το μεγαλείο του Θεού;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 8–9, Ψαλμός 102

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.