Εισαγωγή:
Σου έχει συμβεί ποτέ να μιλάς σε ακροατήριο και η παρουσία κάποιου ανθρώπου στο κοινό να σε αγχώνει, αν και ξέρεις ότι έχει έρθει για να σε ενθαρρύνει;
Ο Ιησούς, όσο δίδασκε τους ανθρώπους για τον Θεό, βρισκόταν συνεχώς κάτω από το άγρυπνο μάτι των εκνευρισμένων νομοδιδασκάλων, οι οποίοι δεν είχαν σκοπό να Τον υποστηρίξουν, αλλά να Τον παγιδέψουν. Ο Ιησούς ήξερε ότι έψαχναν αφορμή να Τον συλλάβουν και να Τον σκοτώσουν. Πόσο δύσκολο θα πρέπει να ήταν να δέχεται όλη αυτή την εχθρότητα!
Ο Ιησούς τούς αντιμετώπιζε με διορατικότητα και τους απαντούσε άλλοτε με κάποια ερώτηση και άλλοτε με κάποια παραβολή σχετική με τη σωτηρία και την ευσεβή ζωή. Ωστόσο, αυτές οι παραβολές έριχναν λάδι στη φωτιά. Οι Φαρισαίοι αναγνώριζαν ποιος χαρακτήρας κάθε ιστορίας αντιπροσώπευε τους ίδιους. Άλλωστε, το νόημα των παραβολών ήταν προφανές. Συνήθως δεν είχαν τίποτα να απαντήσουν και έρχονταν σε αμηχανία. Οι έξυπνες απαντήσεις του Ιησού στις ερωτήσεις τους τους έφερναν σε δύσκολη θέση και αποκάλυπταν τα αρνητικά τους κίνητρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η επιθυμία τους να Τον σκοτώσουν.
Τώρα, που ήρθε η ώρα του Θεού, θα κατάφερναν να φέρουν σε πέρας τα πονηρά τους σχέδια, αλλά, όπως πάντα, ο Θεός θα είχε τον τελευταίο λόγο. «Ας ευχαριστήσουμε όμως το Θεό που μας χάρισε τη νίκη διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Α΄ Κορινθίους 15:57). Ο Ιησούς, παρά τα όσα είχε να αντιμετωπίσει, με τη στάση Του φανέρωσε τη θαυμάσια χάρη του Θεού.
Πιθανόν δυσκολεύεσαι να συνυπάρξεις με κάποιους ανθρώπους, αν και οι ίδιοι μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται. Τι θα κάνεις; Πώς θα συμπεριφέρεσαι;
Λουκάς 14:1-14
Ο Ιησούς φέρεται με ευγένεια στους επικριτές Του. Αν και αντιλαμβάνεται τα κίνητρά των Φαρισαίων, απαντά στην εχθρότητά τους με προσεκτικά δομημένες ερωτήσεις σχετικές με το έλεος. Με τον τρόπο αυτό ο Ιησούς αντικρούει τη μοχθηρία τους για άλλη μια φορά και εκείνοι δεν έχουν τίποτα να πουν (εδ. 4, 6).
Ο Ιησούς δεν φοβάται να αντιμετωπίσει την υποκρισία. Παρόλο που η Βίβλος δεν μας αναφέρει την απάντηση των καλεσμένων στα λόγια Του, σίγουρα θα πήραν κάποιο μάθημα από τον τρόπο που αντιμετώπισε την επιθυμία τους για κύρος (εδ. 7-11). Η υπηρεσία είναι πολύ πιο σημαντική από την αναγνώριση και το κύρος. Η ταπεινοφροσύνη, από μόνη της, είναι σημάδι μεγαλείου.
Στα εδ. 12-14 ο Ιησούς αναφέρεται στους περιθωριοποιημένους ανθρώπους που τους παραβλέπει η κοινωνία. Ξεκαθαρίζει στον οικοδεσπότη Του τη θέση Του για την αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων με καλοσύνη, αλλά απευθύνεται και σε μας σήμερα. Η τοποθέτησή Του θυμίζει τα λόγια του Ησαΐα, τα οποία ο ίδιος ο Ιησούς κήρυξε στη συναγωγή της Ναζαρέτ στην αρχή της διακονίας Του. Τότε βρήκε θετική ανταπόκριση (Λουκάς 4:20–22), αλλά τώρα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.
Γένεση 12–13, Ματθαίος 5
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]