Εισαγωγή:
Η Έφεσος ήταν μια πολυσύχναστη κοσμοπολίτικη πόλη, γνωστή για τον πλούτο της (είχε τη μεγαλύτερη τράπεζα εκτός της Ρώμης), τον πολιτισμό της (ο ναός της Αρτέμιδος ήταν ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου) και την ανοχή της (όλες οι σεξουαλικές προτιμήσεις ήταν κοινές και αποδεκτές). Πόσο μοιάζει αυτό με τη κοινωνία στην οποία ζούμε;
Η εκκλησία παρασυρόταν μακριά από τον δρόμο του Θεού εξαιτίας δύο ομάδων ηγετών: η μία είχε ξεφύγει από την αλήθεια και η άλλη πρόσθετε διάφορες επιπλέον απαιτήσεις στο ευαγγέλιο. Ο Παύλος έπρεπε να στείλει κάποιον να βοηθήσει τους Εφέσιους χριστιανούς, ώστε να είναι βέβαιοι για την αλήθεια. Ο άνδρας που διάλεξε ο Παύλος ήταν ντροπαλός, ανασφαλής, σχετικά νεαρός με κακή υγεία – ίσως δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή στα δικά μας μάτια. Αλλά ο Τιμόθεος ήταν πιστός στον Παύλο και, ακόμα σημαντικότερο, στον Θεό (Φιλιππησίους 2:22), ήταν προικισμένος (Α΄ Τιμόθεο 4:14), και ήξερε τις Γραφές ( Β΄ Τιμόθεο 3:15).
Ο Παύλος δεν μπορούσε να γράψει στους ηγέτες της εκκλησίας εφόσον κάποιοι από αυτούς ήταν υπεύθυνοι για την κακή πορεία της εκκλησίας. Αν και απευθύνει αυτή την επιστολή στον Τιμόθεο και περιλαμβάνει πολλά προσωπικά σχόλια, απευθύνεται επίσης και στην εκκλησία της Εφέσου γενικά, και -μέσω αυτής- μιλά και σε μας σήμερα.
Καθώς διαβάζεις, ταυτίζεσαι περισσότερο με τον Τιμόθεο, που έχει έναν απίστευτα δύσκολο ρόλο, με τον Παύλο, οδηγό για νεότερους πιστούς ή με την εκκλησία της Εφέσου, που χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση για να επιδιώξει την αληθινή ευσέβεια;
Θυμάσαι τότε που είχες διαφορετική άποψη από ένα άλλο μέλος της εκκλησίας; Πώς το διαχειρίστηκες; Πώς επιλύθηκε; (Ή μήπως συνεχίζει ακόμα;)
Α΄Τιμόθεο 1:1-11
1Παῦλος, ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ, κατ᾿ ἐπιταγήν Θεοῦ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τῆς ἐλπίδος ἡμῶν,
2πρὸς Τιμόθεον, τὸ γνήσιον τέκνον εἰς τὴν πίστιν· εἴη χάρις, ἔλεος, εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ Πατρὸς ἡμῶν καὶ Χριστοῦ Ἰησοῦ τοῦ Κυρίου ἡμῶν.
3Καθὼς σὲ παρεκάλεσα ἀπερχόμενος εἰς Μακεδονίαν, νὰ προσμείνῃς ἐν Ἐφέσῳ, διὰ νὰ παραγγείλῃς εἴς τινας νὰ μή ἑτεροδιδασκαλῶσι 4μηδὲ νὰ προσέχωσιν εἰς μύθους καὶ γενεαλογίας ἀπεράντους, αἵτινες προξενοῦσι φιλονεικίας μᾶλλον παρὰ τὴν εἰς τὴν πίστιν οἰκοδομήν τοῦ Θεοῦ, οὕτω πράττε·5τὸ δὲ τέλος τῆς παραγγελίας εἶναι ἀγάπη ἐκ καθαρᾶς καρδίας καὶ συνειδήσεως ἀγαθῆς καὶ πίστεως ἀνυποκρίτου, 6ἀπὸ τῶν ὁποίων ἀποπλανηθέντες τινὲς ἐξετράπησαν εἰς ματαιολογίαν. 7Θέλοντες νὰ ἦναι νομοδιδάσκαλοι, ἐνῷ δὲν νοοῦσιν οὔτε ὅσα λέγουσιν οὔτε περὶ τίνων διϊσχυρίζονται.
8Ἐξεύρομεν δὲ ὅτι ὁ νόμος εἶναι καλός, ἐὰν τίς μεταχειρίζηται αὐτὸν νομίμως, 9γνωρίζων τοῦτο, ὅτι ὁ νόμος δὲν ἐτέθη διὰ τὸν δίκαιον, ἀλλὰ διὰ τοὺς ἀνόμους καὶ ἀνυποτάκτους, τοὺς ἀσεβεῖς καὶ ἁμαρτωλούς, τοὺς ἀνοσίους καὶ βεβήλους, τούς πατροκτόνους καὶ μητροκτόνους, τοὺς ἀνδροφόνους,10πόρνους, ἀρσενοκοίτας, ἀνδραποδιστάς, ψεύστας, ἐπιόρκους, καὶ εἴ τι ἄλλο ἀντιβαίνει εἰς τὴν ὑγιαίνουσαν διδασκαλίαν,11κατὰ τὸ εὐαγγέλιον τῆς δόξης τοῦ μακαρίου Θεοῦ, τὸ ὁποῖον ἐγὼ ἐνεπιστεύθην.
«Τιμόθεε», λέει ο Παύλος, «θέλω να διατάξεις ορισμένους ανθρώπους να μην κηρύττουν λανθασμένες διδασκαλίες!»
Το διαβάζω αυτό και τρομάζω – φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μια εκρηκτική εκκλησιαστική συνάντηση, όπου οι δυο πλευρές θα οργιστούν και θα αποξενωθούν. Αλλά ο Παύλος εξηγεί γιατί αντιστέκεται στις λανθασμένες διδασκαλίες – οι «μύθοι» αποσπούν τους ανθρώπους από την ερχόμενη βασιλεία του Θεού (εδ. 4). Το επιθυμητό αποτέλεσμα της εντολής του Παύλου είναι αγάπη μεταξύ των πιστών.
Ο Παύλος θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Είχε προειδοποιήσει τους Εφεσίους πριν από χρόνια να είναι προσεκτικοί με αυτούς που διέστρεφαν την αλήθεια (Πράξεις 20:29-31). Αντίθετα, θέτει σε εφαρμογή μια λύση που του κοστίζει προσωπικά – στέλνει τον έμπιστό του συνεργάτη να βοηθήσει τους Εφεσίους να επανέλθουν στη σωστή πορεία.
Αναρωτιέμαι τι αισθανόταν ο Τιμόθεος, καθώς έφευγε για την Έφεσο. Πώς θα αντιμετώπιζε με αγάπη αυτούς που παράσερναν άλλους; Αναρωτιέμαι επίσης πώς κατάφερε με ευγένεια, αλλά και αυστηρότητα να θέσει τους όρους για αυθεντική χριστιανική ζωή.
Άσμα Ασμάτων 1–2, Ψαλμοί 97–98
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]