Εισαγωγή:
Το βιβλίο του Λευιτικού έχει τη φήμη ενός δύσκολου αναγνώσματος, γεμάτου δυσνόητες διατάξεις και κανονισμούς. Έχει κάτι να διδάξει στους πιστούς του Χριστού του 21ου αιώνα; Κι εμείς υπηρετούμε τον ίδιο Θεό με τον αρχαίο Ισραήλ, αν και οι περιστάσεις της ζωής μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Αν κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια, στις βασικές αρχές, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη σχέση με τον Θεό.
Ο λαός του Θεού διασώθηκε από τη σκλαβιά της Αιγύπτου και οδηγείται μέσα από την έρημο στη γη της επαγγελίας. Ο Θεός ταξιδεύει μαζί τους και θα είναι μαζί τους στη νέα τους πατρίδα. Αλλά πώς μπορεί ο άγιος Θεός να ζήσει ανάμεσα σε ασεβείς ανθρώπους; Ο Θεός καλεί τον λαό Του να είναι άγιος, όπως Εκείνος είναι άγιος. Αυτό σημαίνει να είναι ξεχωρισμένος γι’ Αυτόν και ξεχωριστός.
Ο Θεός είχε δώσει εντολή στον Μωυσή να χτίσει έναν φορητό χώρο λατρείας, τη σκηνή του μαρτυρίου. Στο κέντρο ήταν η σκηνή που περιείχε τα Άγια των Αγίων, όπου βρισκόταν η Κιβωτός της Διαθήκης. Για να δεις τις λεπτομέρειες της σκηνής διάβασε τα κεφάλαια 25–27 της Εξόδου. Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της υπάρχουν σε πολλές εκδόσεις της Αγίας Γραφής και σε βιβλία με σχόλια ή στο ίντερνετ.
Η έννοια του «καθαρού» εισάγεται σε προηγούμενα κεφάλαια του βιβλίου. Μόνο καθαρά αντικείμενα και καθαροί άνθρωποι μπορούν να μπουν στην παρουσία του Θεού. Το να βρεθεί κανείς στη θέση του ακάθαρτου είναι αναπόφευκτο, αλλά παρέχονται διαδικασίες καθαρισμού, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται πριν από την προσέγγιση στον Κύριο.
Πώς μπορούμε εμείς, οι πιστοί του Χριστού, που μέσα μας κατοικεί το Άγιο Πνεύμα του Θεού, να ζούμε άγια μέσα στον σημερινό κόσμο; Το βιβλίο του Λευιτικού μάς δίνει κάποιες κατευθυντήριες αρχές.
Σκέψου το Α΄ Ιωάννη 1:9. «Αν όμως ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που είναι αξιόπιστος και δίκαιος, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη».
Λευιτικό 16:1-34
Στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ υπάρχει ένας πίνακας του William Holman Hunt, που απεικονίζει έναν τράγο ολομόναχο στην ερημιά. Είναι ο δεύτερος τράγος της ημέρας του Εξιλασμού.
Πώς θα μπορούσε ένας άγιος Θεός να ζήσει ανάμεσα σε έναν λαό που επανειλημμένα αμάρτανε και δεν ικανοποιούσε τα πρότυπά Του; Η ημέρα του Εξιλασμού ήταν η μόνη μέρα του χρόνου που μπορούσε ο ιερέας να μπει στα Άγια των Αγίων, στο εσωτερικό της σκηνής όπου βρισκόταν η Κιβωτός. Ράντιζε με το αίμα ενός μοσχαριού (θυσιασμένου ως προσφορά για την αμαρτία του) και το αίμα του πρώτου τράγου (θυσιασμένου για την αμαρτία του λαού) το ιλαστήριο και τη σκηνή του Μαρτυρίου. Με αυτό τον τρόπο η αμαρτία του λαού εξιλεωνόταν και η μόλυνση της ανθρώπινης αμαρτίας απομακρυνόταν από τον τόπο όπου ο Θεός ζούσε ανάμεσά τους.
Θυσίες γίνονταν τακτικά, αλλά για τη συγκεκριμένη μέρα θεσπίστηκε μια πρόσθετη τελετή, κατά την οποία ο ιερέας εξομολογούνταν τις αμαρτίες του λαού πάνω στον δεύτερο τράγο, τον οποίο έστελνε στην έρημο (εδ. 21). Τι εντυπωσιακή απεικόνιση της άρσης της αμαρτίας!
Στο πρόσωπο του Ιησού βλέπουμε και τη θυσία εξιλέωσης (Ρωμαίους 3:25) και Αυτόν που παίρνει πάνω Του την αμαρτία μας (Α΄ Πέτρου 2:24).
Δευτερονόμιο 21–22, Ψαλμός 35
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]