loader image
Ελεύθερος να λατρεύσεις

Τρίτη, 03/09/2024

Προετοιμάσου

«Δεν είναι πλέον Ιουδαίος ουδέ Έλλην… δεν είναι άρσεν και θήλυ· διότι πάντες είσθε είς εν Χριστώ Ιησού» (Γαλάτες 3:28). Σκέψου το εδάφιο διαβάζοντας το σημερινό ανάγνωσμα.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α΄ Τιμόθεο 2:8-15

8Θέλω λοιπὸν νὰ προσεύχωνται οἱ ἄνδρες ἐν παντὶ τόπῳ, ὑψόνοντες καθαρὰς χεῖρας χωρὶς ὀργῆς καὶ δισταγμοῦ.9Ὡσαύτως καὶ αἱ γυναῖκες μὲ στολήν σεμνήν, μὲ αἰδῶ καὶ σωφροσύνην νὰ στολίζωσιν ἑαυτάς, οὐχὶ μὲ πλέγματα ἤ χρυσὸν ἤ μαργαρίτας ἤ ἐνδυμασίαν πολυτελῆ,10ἀλλὰ τὸ ὁποῖον πρέπει εἰς γυναῖκας ἐπαγγελλομένας θεοσέβειαν, μὲ ἔργα ἀγαθά.11Ἡ γυνή ἄς μανθάνῃ ἐν ἡσυχίᾳ μετὰ πάσης ὑποταγῆς·12εἰς γυναῖκα ὅμως δὲν συγχωρῶ νὰ διδάσκῃ, μηδὲ νὰ αὐθεντεύῃ ἐπὶ τοῦ ἀνδρός, ἀλλὰ νὰ ἡσυχάζῃ. 13Διότι ὁ Ἀδὰμ πρῶτος ἐπλάσθη, ἔπειτα ἡ Εὖα·14καὶ ὁ Ἀδὰμ δὲν ἠπατήθη, ἀλλ᾿ ἡ γυνή ἀπατηθεῖσα ἔγεινε παραβάτις·15θέλει ὅμως σωθῆ διὰ τῆς τεκνογονίας, ἐὰν μείνωσιν εἰς τὴν πίστιν καὶ ἀγάπην καὶ ἁγιασμὸν μετὰ σωφροσύνης.

Σκέψου

Όταν διαβάζουμε τη Βίβλο, να θυμόμαστε το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε. Οι απόψεις του Παύλου σε αυτή την περικοπή μπορεί σήμερα να φαίνονται σεξιστικές. Αλλά ο Παύλος έγραφε στον Τιμόθεο και την εκκλησία της Εφέσου, μια πόλη όπου κυριαρχούσε η λατρεία μιας γυναικείας θεότητας, της Άρτεμης, της οποίας οι ιέρειες ήταν όλες γυναίκες. «Ο Χριστιανισμός είναι διαφορετικός, όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ίδια αξία», λέει ο Παύλος.

Και τα δυο φύλα ενθαρρύνονται να σπάσουν τα στερεότυπα – οι άνδρες να μη φιλονικούν ούτε να είναι επιθετικοί, αλλά να αφοσιώνονται στην προσευχή· οι γυναίκες να μην είναι δούλες της εμφάνισης, αλλά να είναι ελεύθερες να μελετούν και να λατρεύουν.

Για πολλούς, η χρήση της λέξης «υποταγή» (εδ. 11) είναι προβληματική – αλλά η περικοπή δεν αναφέρει σε ποιον μας καλεί να υποτασσόμαστε. Μήπως ο Παύλος ενθαρρύνει τις γυναίκες να υποτάσσονται και να υπακούν στον Θεό και τον λόγο Του; Ο Τομ Ράιτ, για παράδειγμα, μεταφράζει το εδάφιο 11 ως «Πρέπει να μελετούν ανεμπόδιστα, με πλήρη υποταγή στον Θεό».

H Εύα ξεγελάστηκε, αλλά δεν δέχτηκε η ίδια άμεσα την εντολή του Θεού να μην φάνε τον καρπό, σε αντίθεση με τον Αδάμ (Γένεση 2:17). Μήπως ο Παύλος ενθαρρύνει τις γυναίκες να μελετούν, ώστε να μην διασπείρουν λανθασμένες διδασκαλίες;

Ανταποκρίσου
Η περικοπή ασχολείται με τη δυνατότητα και των δυο φύλων να λατρεύουν ελεύθερα. Τι σε εμποδίζει; Προσευχήσου να εστιάζεις στον Θεό και να λατρεύεις δίχως επιφυλάξεις.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 1–2, Α΄ Τιμόθεο 6

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.