Εισαγωγή:
Η επιστολή που θα μελετήσουμε στάλθηκε από τον Παύλο σε έναν έμπιστο φίλο, ένα «γνήσιο παιδί» και συνεργάτη του, τον Τίτο. Προοριζόταν, όπως και όλες οι υπόλοιπες επιστολές, να διαβαστεί μονομιάς.
Μπροστά στην αυξανόμενη απειλή των ψευδοδιδασκάλων που ήταν αποφασισμένοι να διαστρεβλώσουν το ευαγγελικό μήνυμα, ο Παύλος γράφει στον Τίτο που βρισκόταν στην Κρήτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει «το κήρυγμα που συμφωνεί με τη διδαχή που μας παραδόθηκε» (1:9), την εποχή που η καινούργια πίστη είχε μόλις αρχίσει να παίρνει σχήμα. Απειλούταν η ίδια η ύπαρξη της νέας αυτής ομάδας ανθρώπων, κυρίως από όσους «ήρθαν από τον ιουδαϊσμό» (1:10), οι οποίοι δεν απαιτούσαν μόνο την τήρηση του μωσαϊκού νόμου, αλλά απέρριπταν και την ενανθρώπηση, τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης. Μέσα σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, στο οποίο η νεοσύστατη εκκλησία πάλευε να σταθεί, η επιστολή παρείχε στους ηγέτες της ενθάρρυνση και οδηγία.
Η επιστολή ξεκινάει με συζήτηση για την αλήθεια και το ψέμα. Στη συνέχεια, μετακινείται στη διδασκαλία για τη συμπεριφορά των πιστών (1:2,3) και ολοκληρώνεται με μια εγκάρδια δήλωση του τι έχει κάνει ο Θεός εν Χριστώ και τι σημαίνει αυτό για όσους το δέχονται (3:3-8).
Πριν ξεκινήσεις τη μελέτη της επιστολής, είναι καλό να τη διαβάσεις ολόκληρη μονομιάς. Θα σου πάρει μόνο μερικά λεπτά. Διάβασέ την δυνατά και προσπάθησε να μπεις στη θέση των Κρητικών πιστών του Χριστού που καλούνταν να ζήσουν σύμφωνα με το έργο του Θεού γι’ αυτούς.
«Κύριε, είσαι η Αλήθεια / το μυρωμένο αγέρι, η ζωή. / Είσαι ο δρόμος που απ’ τη γη αρχίζει / και στα ουράνια μας οδηγεί».
Τίτο 1:1-9
Χρειάζεται η αλήθεια φύλακα ή πρεσβευτή; Αν «η αλήθεια βγαίνει πάντα στο φως», τότε τι ανάγκη έχει να την υπερασπιστεί κανείς; Αλλά η κατάσταση του κόσμου γύρω μας αποδεικνύει ότι αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά.
Ο Παύλος θεωρεί ότι ένα ουσιαστικό κομμάτι της αύξησης της εκκλησίας οφείλεται σε ηγέτες που γνωρίζουν, κατανοούν, διδάσκουν και ζουν «τη σωστή διδασκαλία», την αλήθεια (εδ. 9). Και γι’ αυτό τον σκοπό ο ρόλος του θρησκευτικού ηγέτη να διαδίδει την αλήθεια και να διαψεύδει ό,τι δεν ανταποκρίνεται σε αυτή είναι πρωταρχικός. Τι από τα δύο θεωρείς δυσκολότερο; Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να βρουν τρόπους για να καταφέρουν και τα δύο.
Ο κατάλογος των χαρακτηριστικών που δίνεται ανταποκρίνεται στη συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει βιώσει (και συνεχίζει να βιώνει) το μετασχηματιστικό έργο του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του. Περιλαμβάνει κάθε πτυχή της ζωής: οικογενειακές σχέσεις, συνήθειες, προσωπικότητα (εδ. 4-9). Η μεταμόρφωση αυτή απαιτεί από μας συνεργασία, πειθαρχία, ανθεκτικότητα και σθένος. Οι υπεύθυνοι των εκκλησιών πρέπει να καταλαβαίνουν και να υιοθετούν αυτές τις ιδιότητες, προκειμένου να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στον αγώνα μεταξύ ψέματος και αλήθειας (εδ. 9).
Δευτερονόμιο 10–11, Ρωμαίους 1
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]