loader image
Παγκόσμια ευημερία;

Σάββατο, 10/05/2025

Προετοιμάσου

Ποια εικόνα έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς ότι μια κοινωνία ευημερεί; Είναι δυνατόν όλοι οι τομείς στην κοινωνία να ακμάζουν ταυτόχρονα; Πώς μπορούμε να εργαστούμε για την ευημερία της δικής μας χώρας;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α΄ Βασιλέων 4:20–5:14
20Οι κάτοικοι των βασιλείων του Ιούδα και του Ισραήλ ήταν πολλοί σαν την άμμο στην ακροθαλασσιά· έτρωγαν, έπιναν και ήταν ευτυχισμένοι.
1Ο Σολομών κυριαρχούσε σ’ όλα τα βασίλεια, από τον ποταμό Ευφράτη ως τη χώρα των Φιλισταίων και ως τα σύνορα της Αιγύπτου. Όλοι αυτοί οι λαοί ήταν φόρου υποτελείς στο Σολομώντα, όσο αυτός ζούσε. 2Τα τρόφιμα που χρειαζόταν ο Σολομών και το προσωπικό των ανακτόρων για μία μέρα ήταν: Τριάντα κορ σιμιγδάλι και εξήντα κορ αλεύρι, 3δέκα βόδια μεγαλωμένα στο στάβλο, είκοσι βόδια μεγαλωμένα στο λιβάδι, εκατό πρόβατα, χώρια τα ελάφια, τα ζαρκάδια, τα αγριοκάτσικα και τα καλοταϊσμένα πουλερικά. 4Η επικράτειά του απλωνόταν σ’ όλη την περιοχή νοτιοδυτικά του ποταμού Ευφράτη, και εν συνεχεία από την Τιπσάχ ως τη Γάζα, και περιλάμβανε όλους τους βασιλιάδες της περιοχής αυτής. Είχε ειρήνη με όλους τους λαούς που συνόρευαν μαζί του. 5Έτσι ο λαός του Ιούδα και του Ισραήλ, ζούσαν με ασφάλεια, καλλιεργώντας τ’ αμπέλια τους και τις συκιές τους, από Δαν έως Βέερ-Σεβά,. όσο βασίλευε ο Σολομών. 6Ο Σολομών είχε σαράντα χιλιάδες σταυλισμένα άλογα για τις άμαξές του και δώδεκα χιλιάδες καβαλάρηδες. 7Οι δώδεκα διοικητές που είχε ορίσει προμήθευαν τα τρόφιμα που χρειάζονταν για τον ίδιο και τους ομοτράπεζούς του. Κάθε διοικητής, επί ένα μήνα το χρόνο ήταν υπεύθυνος να μη λείψει τίποτα. 8Επίσης καθένας με τη σειρά του φρόντιζε να παραδίδεται κριθάρι και χορτάρι για τα άλογα των καβαλάρηδων και των αμαξών όπου κι αν βρίσκονταν αυτοί.
9Ο Θεός είχε δώσει στο Σολομώντα σοφία και γνώση πάρα πολύ μεγάλη, και ασυνήθιστη ευρυμάθεια. 10Ήταν σοφότερος απ’ όλους τους Άραβες και τους Αιγύπτιους σοφούς. 11Γνώριζε πολύ περισσότερα απ’ όλους τους ανθρώπους, ακόμη κι από τον Εθάν τον Εζραΐτη, από τον Αιμάν, το Χαλκόλ και το Δαρδά, γιους του Μαχώλ· η φήμη του είχε διαδοθεί σ’ όλα τα γύρω έθνη. 12Είπε τρεις χιλιάδες παροιμίες και έγραψε χίλια πέντε ποιήματα. 13Μίλησε για όλα τα δένδρα, από το μεγαλόπρεπο κέδρο του Λιβάνου ως τον ταπεινό ύσσωπο, που φυτρώνει στις ρίζες των μαντρότοιχων. Μίλησε ακόμα για τα ζώα, τα πουλιά, τα ερπετά και τα ψάρια. 14Έρχονταν απ’ όλα τα έθνη για ν’ ακούσουν το Σολομώντα που μιλούσε με σοφία· έρχονταν αντιπροσωπείες απ’ όλους τους βασιλιάδες της γης, οι οποίοι είχαν ακούσει για τη σοφία του.
Σκέψου

Τι θαυμάσια περίοδος να ζει κανείς! Το έθνος ευημερεί. Πρώτη φορά στην ιστορία τα σύνορά του έχουν επεκταθεί τόσο πολύ και ο λαός ζει άνετη ζωή. Κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε αγροτικά έργα, όπως αμπελώνες και συκιές, χωρίς φόβο για την καταστροφή από επερχόμενο πόλεμο.

Είναι επίσης εποχή που μπορεί να κάνει κάποιος καριέρα: υπάρχουν θέσεις στον δημόσιο τομέα και στην επαρχιακή διοίκηση, το ιππικό χρειάζεται ιπποκόμους και αρματηλάτες και στις κουζίνες του παλατιού προσλαμβάνουν σεφ διαφόρων ειδικοτήτων για να προετοιμάζουν τον τεράστιο όγκο εδεσμάτων που χρειάζεται για όλους εκείνους που γευματίζουν στα βασιλικά ανάκτορα. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο βασιλιάς έχει προσλάβει πολλούς γραμματείς για να καταγράψουν τα πολυάριθμα τραγούδια του, παροιμίες και παρατηρήσεις για την πανίδα και τη χλωρίδα του βασιλείου.

Όλα έδειχναν άνθηση οπουδήποτε κι αν έστρεφες το βλέμμα σου. Αν πήγαινε κανείς προς τα δικαστήρια, θα έβλεπε και τον Αδωνιράμ εκεί. Όπως φαίνεται, αυτός ήταν ο αρμόδιος για τους φόρους (Α΄ Βασιλέων 4:6).

Ανταποκρίσου
Προσεύχεσαι καθημερινά για την ειρήνη και την ευημερία της πατρίδας σου; Πώς ενεργείς στην πράξη γι’ αυτό;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Β΄ Σαμουήλ 17–18, Ψαλμοί 52–54

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.

[WORDPRESS_PDF]