Εισαγωγή:
Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζούμε, η ζωή στον εικοστό πρώτο αιώνα είναι πολύ μακριά από τη ζωή στη Μέση Ανατολή πριν από 3.000 χρόνια. Όμως, παρόλο που οι κουλτούρες και οι αποδεκτές πρακτικές αλλάζουν, οι άνθρωποι εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι, με το ίδιο εύρος συναισθημάτων, τις ίδιες φιλοδοξίες να είμαστε καλοί και να τιμούμε τον Θεό, αλλά και με τις ίδιες τάσεις να αποτύχουμε και να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας!
Ευτυχώς, όμως, ο Θεός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος Θεός, του οποίου η φύση είναι να αγαπά τους πεσμένους ανθρώπους, να είναι γενναιόδωρος, να δείχνει έλεος, αλλά και να απαιτεί ολόψυχη λατρεία και πίστη.
Κοιτάζοντας τη ζωή του Βασιλιά Σολομώντα, βρίσκουμε πολλά να μας προειδοποιούν, να μας εμπνέουν και να μας ενθαρρύνουν καθώς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τον Θεό σήμερα.
Οι ενότητες «Σκέψου» των αναγνωσμάτων έχουν γραφτεί από τη ματιά ενός φανταστικού αυλικού στην αυλή του Βασιλιά Σολομώντα. Καθώς παρατηρεί, ερωτά και σχολιάζει τι βλέπει να συμβαίνει στη ζωή του Σολομώντα, προσπαθεί να διακρίνει το χέρι του Θεού στη δουλειά – και μας προκαλεί να κάνουμε το ίδιο στις οικογένειες, τις εκκλησίες, τις κοινότητες και τις κοινωνίες μας.
Σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις, πώς διακρίνεις ποιο είναι το σωστό να κάνεις; Ο Θεός δουλεύει παρά τις ανθρώπινες συνωμοσίες και ραδιουργίες.
Α΄ Βασιλέων 1:1-27
Ο βασιλιάς Δαβίδ έχει επεκτείνει τα όρια της χώρας μας, την έκανε υπολογίσιμη δύναμη και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τους παλιούς μας εχθρούς τους Φιλισταίους. Τώρα όμως δεν είναι παρά ένας γέροντας, που έχει αρχίσει να τα χάνει, και δεν είχε την προνοητικότητα ούτε να ορίσει νωρίτερα τον διάδοχό του… και στο παρασκήνιο υπάρχουν δολοπλοκίες και ψίθυροι. Ο φιλόδοξος, μεγαλύτερος εν ζωή γιος του βασιλιά, ο Αδωνίας, θα πρέπει να διαλέξει τους φίλους του με σύνεση, αν θέλει να μη χάσει τη θέση του!
Προφανώς, αυτός θα επιλεγεί ως διάδοχος του Δαβίδ, αλλά κάποιοι λένε πως ο Θεός αγαπάει τον πιο μικρό στην ηλικία, τον Σολομώντα. Εν αγνοία του Δαβίδ, ο Αδωνίας αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς. Οπωσδήποτε έχει βασιλικό παρουσιαστικό και κάποιοι από τους αξιωματούχους του Δαβίδ επιδοκιμάζουν τη διεκδίκησή του, αλλά ο προφήτης Νάθαν και η Βηρσαβεέ, μάνα του Σολομώντα, βγαίνουν στην αντεπίθεση.
Ο Αδωνίας (το όνομά του σημαίνει «γιορτινός»), γιος της Χαγγίθ, ξεκίνησε την προσπάθειά του να ανέβει στον θρόνο διοργανώνοντας μια γιορτή, ενώ η Βηρσαβεέ (της οποίας το όνομα σημαίνει «κόρη του όρκου») επικαλέστηκε έναν όρκο που είχε δώσει ο Δαβίδ για τον Σολομώντα.
Β΄ Σαμουήλ 6–7, Α΄ Κορινθίους 4
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]