Εισαγωγή:
Η μελέτη του Λευιτικού δεν είναι και τόσο εύκολη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι κάπως μονότονες διατάξεις του ακολουθούν τη γρήγορη ροή της Γένεσης και της Εξόδου ή στο ότι δύσκολα σχετίζεται κανείς σήμερα με τις τελετουργίες και τους νόμους.
Το βιβλίο του Λευιτικού ακολουθεί το βιβλίο της Εξόδου. Στην Έξοδο διαβάζουμε για τη διάσωση του λαού του Θεού από την Αίγυπτο και την προσπάθεια να μάθουν να ζουν ως το «ξεχωριστό έθνος» του Θεού (Έξοδος 19:5-6). Το δεύτερο τμήμα του βιβλίου περιγράφει το ιερό που επρόκειτο να χτίσει ο Μωυσής, για να κατοικεί ο Θεός ανάμεσά τους (Έξοδος 25:8). Η Έξοδος κλείνει με την εγκατάσταση του Θεού ανάμεσα στον λαό Του (Έξοδος 40:34). Για πρώτη φορά μετά την Εδέμ ο Θεός ζούσε ανάμεσα στους ανθρώπους. Το χάσμα (Γένεση 3:24) είχε καλυφθεί.
Τώρα, η πρόκληση είναι πώς θα διατηρηθεί αυτή η σχέση. Το Λευιτικό καταπιάνεται με το πώς μπορεί να απολαύσει κανείς με ασφάλεια την αποδοχή του Θεού. Μέσω των τελετουργιών και των τελετών (κεφ. 1–7, 23–27), του έργου της ιεροσύνης (κεφ. 8–10, 21–22), των διατάξεων περί καθαρών και ακάθαρτων (κεφ. 11–15, 17–20) και κυρίως της ημέρας του Εξιλασμού (κεφ. 16), ο Θεός εξηγεί στον Ισραήλ πώς μπορεί να απολαύσει την παρουσία Του και πώς μπορεί να είναι ο ξεχωριστός λαός ενός άγιου Θεού (11:44,45).
Τι σε ενθαρρύνει περισσότερο, ότι δεν ζεις πια εσύ η ότι ζει στο πρόσωπό σου ο Χριστός (Γαλάτες 2:20α); Κάνε τις σκέψεις σου προσευχή.
Λευιτικό 1:1-17
Ο παντοδύναμος Θεός Δημιουργός καλεί τον λαό Του να Τον πλησιάσει (εδ. 1-2)! Ως κατάλληλος τρόπος προσέγγισης θεσπίζεται η θυσία, ενώ δίνονται κανόνες για το τι είναι αποδεκτό και για το πώς πρέπει να γίνονται οι τελετουργίες. Το κόστος είναι υψηλό: μόνο το καλύτερο είναι αποδεκτό (1:3, 10, βλ. επίσης 2:1, 4). Μόνο τέλειες θυσίες αρμόζουν στον άγιο Θεό!
Η προσφορά αίματος (εδ. 5, 11, 15) μπορεί να μας προβληματίζει ή και να μας απωθεί, αλλά η σημασία της εξηγείται στο Λευιτικό 17:11. Στο αίμα βρίσκεται η ζωή του ζώου που προσφέρεται για λογαριασμό αυτού που προσφέρει τη θυσία. Η ολόψυχη παράδοση ολόκληρης της ζωής μας στον Θεό είναι η ουσία της βιβλικής θυσίας.
Αλλά αν μόνο οι τέλειοι και εντελώς αποδεκτοί άνθρωποι μπορούν να πλησιάσουν τον Θεό, τότε τι ελπίδα έχουμε; Ως πιστοί του Χριστού προσεγγίζουμε τον Θεό μέσω της υπέρτατης θυσίας του Ιησού, που μας αγάπησε και πρόσφερε τον εαυτό Του θυσία για μας, ώστε να γίνουμε ευάρεστοι, άρωμα προσφοράς στον Θεό (1:9, 13, 17· Εφεσίους 5:2).
Γένεση 49–50, Ματθαίος 18
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]