loader image
Το άλλο χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα

Σάββατο, 12/07/2025

Εισαγωγή:

Ησαΐας 9–21
Ο Κύριος του χρόνου

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του πλατινένιου ιωβηλαίου για την αείμνηστη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2022, επαναλαμβανόταν συχνά ότι 14 πρωθυπουργοί την υπηρέτησαν στην 70ετή βασιλεία της. Η νέα ελισαβετιανή εποχή είχε προκαλέσει πολιτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και παγκόσμιες αλλαγές. Το βιβλίο του Ησαΐα (πολλοί μελετητές υποστηρίζουν πως έχει γραφτεί από πολλαπλούς συγγραφείς) καλύπτει μεγαλύτερη περίοδο. Ξεκινά προς το τέλος της βασιλείας του βασιλιά Οζία, ο οποίος πιθανότατα πέθανε γύρω στο 740 π.Χ. και τελειώνει με τη βασιλεία του Κύρου του Μεγάλου (που πέθανε περίπου το 530 π.Χ.) και τη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία. Εκτεινόμενη σε δύο αιώνες, μας δίνει πανοραμικά τη δραστηριότητα του Θεού στον κόσμο. Όταν ο Ησαΐας ξεκινά τη διακονία του, το βόρειο βασίλειο (του Ισραήλ) έχει καταληφθεί από τα ασσυριακά στρατεύματα. Ο Ιούδας στον νότο, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ήταν ευάλωτος στους αρπακτικούς γείτονες. 

Ο Ησαΐας προσφέρει μια θεολογία ελπίδας παρά την άνοδο αυτών των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Στη δική του ανάλυση των παγκόσμιων γεγονότων, βλέπει την αυξανόμενη δύναμη της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας, που με τη σειρά της θα υποσκελιστεί από τον Βαβυλώνιο αντίπαλό της. Στον νότο περιγράφει την άνοδο της Αιγύπτου στην παγκόσμια σκηνή, τροφοδοτούμενης από μια αιθιοπική δυναστεία. Όλοι βλέπουν τον εαυτό τους ως την κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου, αλλά θα απογοητευθούν. Με την ευφάνταστη μεγαλοφυΐα του, ο Ησαΐας βλέπει τον Κύριο, τον κυβερνήτη του χρόνου και του χώρου, που εργάζεται τους δικούς Του σκοπούς και μια μέρα η γνώση Του θα γεμίσει τη γη «όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα» (Ησαΐας 11:9).

Προετοιμάσου

Κάποιες φορές όλα δείχνουν εναντίον μας, η ζωή μοιάζει να σωριάζεται σε κομμάτια παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας. Θυμήσου: Ο Θεός είναι υπέρ μας, όχι εναντίον μας.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ησαΐας 9:7-20
7Κατά των απογόνων του Ιακώβ, κατά του βασιλείου του Ισραήλ έβγαλε ο Κύριος την καταδικαστική του απόφαση. 8Την ένιωσε όλος ο λαός του Εφραΐμ, και της Σαμάρειας οι κάτοικοι. Παρ’ όλα αυτά λένε με αλαζονεία και έπαρση: 9«Τα πλίθινα σπίτια έπεσαν, μα εμείς με πέτρες θα τα ξαναχτίσουμε πελεκητές· σπάσανε τα δοκάρια που ήταν από συκομουριά, μα εμείς κέδρινα θα βάλουμε στη θέση τους». 10Ο Κύριος εναντίον τους ξεσήκωσε τους αντιπάλους τους. και παρακίνησε τους εχθρούς τους, 11τους Συρίους από την ανατολή και τους Φιλισταίους από τη δύση, που άνοιξαν το στόμα τους να καταπιούν τον Ισραήλ. Και μ’ όλα αυτά δεν έπαψε ο θυμός του, το χέρι του έμεινε μετέωρο, έτοιμο να χτυπήσει πάλι.
12Μα ο λαός δεν επιστράφηκε σ’ αυτόν που τον τιμώρησε ούτε και αναζήτησε τον Κύριο του σύμπαντος. 13Γι’ αυτό κι ο Κύριος θα κόψει του Ισραήλ το κεφάλι και την ουρά, το φοίνικα και το καλάμι, σε μια και μόνο μέρα. 14Οι σύμβουλοι και οι προύχοντες, αυτοί είναι το κεφάλι· και οι προφήτες που διδάσκουν ψεύδη, αυτοί είναι η ουρά. 15Οι αρχηγοί αυτού του λαού τον παραπλανούν, κι όσοι οδηγούνται από κείνους, χάνονται. 16Γι’ αυτό ο Κύριος δε θα λυπηθεί τα νέα παιδιά τους, ούτε θα σπλαχνιστεί τα ορφανά τους και τις χήρες τους. Γιατί είναι όλοι ασεβείς και μοχθηροί και πρόστυχο είναι ό,τι και να πούνε. Και μ’ όλα αυτά δεν έπαψε ο θυμός του, το χέρι του έμεινε μετέωρο, έτοιμο να χτυπήσει πάλι.
17Απλώνεται η κακία σαν τη φωτιά που κατατρώει αγκάθια και τριβόλια κι ανάβει σύδεντρα από θάμνους μες στο δάσος και κάνει ν’ ανεβαίνουνε σαν σίφουνας στρόβιλοι από καπνό. 18Ο Κύριος του σύμπαντος οργίστηκε· γι’ αυτό και φλέγεται η χώρα και γίνεται ο λαός για τη φωτιά τροφή. Κανείς τον άλλον δε γλιτώνει. 19Αρπάζει από δεξιά, αλλά πεινάει· τρώει από αριστερά μα δε χορταίνει. Καθένας τρώει εκείνον που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. 20Ο Μανασσής και ο Εφραΐμ αλληλοτρώγονται κι οι δύο μαζί πέφτουνε πάνω στον Ιούδα. Και μ’ όλα αυτά δεν έπαψε ο θυμός του, το χέρι του έμεινε μετέωρο, έτοιμο να χτυπήσει πάλι.
Σκέψου

Αυτό το άβολο χωρίο συνδέεται με ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα (9:1-6). Αλλά αυτή η «άλλη» ανάγνωση σπάνια ακούγεται. Τα προηγούμενα λόγια παρηγοριάς έδωσαν τη θέση τους στην κρίση. Το κέντρο έχει μετατοπιστεί. Τα πρώτα επτά εδάφια του κεφαλαίου απευθύνονται σε ανθρώπους που αισθάνονται εγκαταλειμμένοι· αν και περπατούν στο σκοτάδι, ένα μεγάλο φως θα λάμψει πάνω τους. Αλλά αυτό το ανάγνωσμα μιλά για κρίση. 

Τα εδάφια αυτά απευθύνονται στο βόρειο βασίλειο του Ισραήλ που ιδρύθηκε μετά από τον εμφύλιο πόλεμο, γύρω στο 930 π.Χ. Μετά τον θάνατο του Σολομώντα και την άνοδο του γιου του Ροβοάμ, η ενότητα του βασιλείου διαλύθηκε σε αντιμαχόμενες φατρίες. Δέκα φυλές σχημάτισαν το νέο έθνος του Ισραήλ, αφήνοντας έξω τον Ιούδα και τον Βενιαμίν, τις μόνες φυλές στον νότο. Γιατί όμως αυτή η αδιάκοπη κρίση; Μέρος της απάντησης εμφανίζεται στο εδάφιο 8: εθνικό τους χαρακτηριστικό είναι η περηφάνια και η αλαζονεία. Αντί να αναζητούν τον Κύριο και την επιβεβαίωση της διαθήκης που έκανε μαζί τους, προσέγγισαν νέους πολιτικούς φίλους. Αν η υπερηφάνεια προπορεύεται της πτώσης, τότε η κατάρρευση του Ισραήλ θα είναι θανατηφόρα. Τι μπορούν να πουν αυτά τα εδάφια για μας σήμερα; 

Ανταποκρίσου
Κύριε, δεν είμαι όσο δυνατός νομίζω. Χρειάζομαι να γνωρίσω και να κατακλυστώ από το δικό σου μεγάλο φως και να σου ανοίξω ταπεινά την καρδιά μου.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Εσθήρ 1–3, Ψαλμός 79

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.

[WORDPRESS_PDF]