Διάβασε τον Ψαλμό 113 και στρέψε την προσοχή σου στον Θεό.
Ματθαίος 22:34-46
34Οἱ δὲ Φαρισαῖοι, ἀκούσαντες ὅτι ἀπεστόμωσε τοὺς Σαδδουκαίους, συνήχθησαν ὁμοῦ.35Καὶ εἷς ἐξ αὐτῶν, νομικός, ἠρώτησε πειράζων αὐτὸν καὶ λέγων·36Διδάσκαλε, ποία ἐντολή εἶναι μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;37Καὶ ὁ Ἰησοῦς εἶπε πρὸς αὐτόν· Θέλεις ἀγαπᾷ Κύριον τὸν Θεὸν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου.38Αὕτη εἶναι πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. 39Δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῆς· Θέλεις ἀγαπᾷ τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.40Ἐν ταύταις ταῖς δύο ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται.
41Καὶ ἐνῷ ἦσαν συνηγμένοι οἱ Φαρισαῖοι, ἠρώτησεν αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς,42λέγων· Τί σᾶς φαίνεται περὶ τοῦ Χριστοῦ; τίνος υἱὸς εἶναι; Λέγουσι πρὸς αὐτόν· Τοῦ Δαβίδ.43Λέγει πρὸς αὐτούς· Πῶς λοιπὸν ὁ Δαβὶδ διὰ Πνεύματος ὀνομάζει αὐτὸν Κύριον, λέγων,
44Εἶπεν ὁ Κύριος πρὸς τὸν Κύριόν μου, Κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἑωσοῦ θέσω τοὺς ἐχθροὺς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου;
45Ἐὰν λοιπὸν ὁ Δαβὶδ ὀνομάζῃ αὐτὸν Κύριον, πῶς εἶναι υἱὸς αὐτοῦ;46Καὶ οὐδεὶς ἠδύνατο νὰ ἀποκριθῇ πρὸς αὐτὸν λόγον· οὐδ᾿ ἐτόλμησέ τις ἀπ᾿ ἐκείνης τῆς ἡμέρας νὰ ἐρωτήσῃ πλέον αὐτόν.
Oι Φαρισαίοι, μετά από τους ηττημένους Σαδδουκαίους, διαπληκτίζονται λεκτικά με τον Ιησού για άλλη μια φορά. Τα λόγια Του πως η αγάπη είναι ο φακός για να κατανοήσουμε και να ζήσουμε τις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης (εδ. 37–40) δεν εμπνέουν ούτε ανταγωνισμό ούτε έκπληξη – είναι προφανώς μια κανονική απάντηση. Ο Ιησούς δεν θέλει να γίνεται κουβέντα μόνο για την κουβέντα. Μπαίνει σε διαμάχη μόνο όταν τα βασίλεια αυτού του κόσμου αντιστέκονται στην πορεία της βασιλείας των ουρανών που διακηρύττει μέσω της διακονίας Του. Σύντομα το ίδιο θα ισχύει και για την εκκλησία, καθώς θα συνεχίζει την αποστολή του Χριστού μέχρι σήμερα.
Στο κέντρο αυτής της αποστολής, φυσικά, βρίσκεται η δήλωση ότι μέσω του Ιησού ο Θεός εισήλθε στον κόσμο και ενεργεί για να σώσει και να ανανεώσει τη δημιουργία Του. Ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας· είναι γιος του Δαβίδ· αλλά, κυρίως, είναι ο Υιός του Θεού! Εκεί θέλει να εστιάσει με την ερώτησή Του προς τους Φαρισαίους σχετικά με τον Υιό-Μεσσία (εδ. 42). Ο τίτλος «Υιός του Δαβίδ» είναι καλός μέχρι στιγμής, αλλά δεν αρκεί (εδ. 45). Δεν αποδίδει ολοκληρωμένα την πλήρη σημασία του Χριστού για μας. Η αποστολή της εκκλησίας πρέπει να τονίζει τη σημασία του έργου του Ιησού.
Γένεση 34–36, Ματθαίος 13
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]