Εισαγωγή:
Η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ σηματοδότησε την έναρξη της τελευταίας εβδομάδας πριν από τη σύλληψη και τη σταύρωσή Του. Από την ανάγνωση αυτών των κεφαλαίων γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Ιησούς ξέρει ότι ο χρόνος Του εδώ στη γη τελειώνει και θέλει να βεβαιωθεί ότι έχει πει όλα όσα πρέπει να πει. Αρχίζει να κάνει πιο προκλητικές δηλώσεις στους θρησκευτικούς ηγέτες. Ξοδεύει πολύ χρόνο στον Ναό, διδάσκοντας και κηρύττοντας το ευαγγέλιο και δίνει στους δικούς Του ενδείξεις για τους διωγμούς που έρχονται και τρόπους για να τους αντιμετωπίσουν.
Αρχικά ξεκαθαρίζει τι είδους βασιλιάς είναι. Ένας βασιλιάς που έρχεται ταπεινά, καβάλα σε ένα πουλάρι. Επίσης μας δείχνει την καρδιά Του που θρηνεί για την Ιερουσαλήμ, γεγονός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τα σκληρά λόγια που απευθύνει στους Γραμματείς, τους Φαρισαίους και τους Νομοδιδάσκαλους.
Για εκατοντάδες χρόνια αυτή η πόλη, με τον ένδοξο Ναό στο κέντρο της, ήταν το σημείο στη γη όπου η παρουσία του Θεού εκδηλώθηκε πιο απτά. Ωστόσο, όταν ο Γιος του Θεού ήρθε εκεί, αυτή η πόλη απέτυχε εντελώς να Τον αναγνωρίσει. Αν και, όπως θα δούμε στην παραβολή του αμπελώνα, όσοι θα έπρεπε περισσότερο να Τον περιμένουν Τον αναγνώρισαν, αλλά στράφηκαν συνειδητά εναντίον Του.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο Ιησούς έκλαψε.
Μερικές φορές οι Γραφές γίνονται τόσο οικείες που παραβλέπουμε το θαύμα. Στο σημερινό απόσπασμα, τι σκέφτονταν και ένιωθαν οι διαφορετικοί χαρακτήρες της ιστορίας; Πώς θα αντιδρούσες εσύ στη θέση τους;
Λουκάς 19:28-44
Για αυτό το περιστατικό, σε άλλα ευαγγέλια (Ματθαίος 21:1-9, Ιωάννης 12:12-15) διαβάζουμε ότι με την απόφαση του Ιησού να μπει στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα πουλάρι εκπληρώθηκε η προφητεία του Ζαχαρία 9:9. Ο πολυαναμενόμενος Σωτήρας και αληθινός βασιλιάς του Ισραήλ θα ερχόταν στον λαό Του πάνω σε ένα πουλάρι.
Όλοι οι κατακτητές βασιλιάδες της ιστορίας, ακόμα και όσοι αναφέρονται σε μύθους και θρύλους, διεκδίκησαν τον θρόνο καβάλα σε εντυπωσιακά, δυνατά ζώα. Ο τρόπος μεταφοράς του Ιησού φανέρωνε στους δικούς Του ότι η δική Του βασιλεία ήταν πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη είχε δει ποτέ ο κόσμος. Χαρακτηρίζεται από ταπεινοφροσύνη και όχι από μεγαλοπρέπεια.
Ο Ιησούς γνώριζε ότι ούτε τα πλήθη που Τον δοξολογούσαν ούτε οι Φαρισαίοι τους οποίους επέπληξε είχαν καταλάβει πραγματικά τι συνέβαινε (εδ. 38-40). Όταν είδε την Ιερουσαλήμ έκλαψε (εδ. 41), επειδή γνώριζε ότι οι κάτοικοί της δεν θα δέχονταν τη σωτηρία Του, αλλά θα Του γύριζαν την πλάτη και θα οδηγούνταν στην καταστροφή. Η Ιερουσαλήμ πολιορκήθηκε και καταστράφηκε, όπως ακριβώς είχε προφητέψει ο Ιησούς, το 70 μ.Χ. (εδ. 43-44).
Ιησούς του Ναυή 1–3, Ψαλμός 37
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]