loader image
Γενναιοδωρία εν δράσει

Πέμπτη, 26/06/2025

Προετοιμάσου

Στάσου και σκέψου όλα όσα έχει κάνει για σένα ο Θεός. Ευχαρίστησέ Τον και περίμενε περισσότερα απ’ Αυτόν.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Πράξεις 11:19-30
19Οι χριστιανοί που είχαν διασκορπιστεί από τα Ιεροσόλυμα, μετά το διωγμό που ακολούθησε το λιθοβολισμό του Στεφάνου, έφτασαν ως τη Φοινίκη, την Κύπρο και την Αντιόχεια. Σε κανέναν δεν κήρυτταν για το Χριστό παρά μόνο στους Ιουδαίους. 20Ανάμεσά τους ήταν και μερικοί Κύπριοι και Κυρηναίοι, που είχαν έρθει στην Αντιόχεια και κήρυτταν στους ελληνόφωνους Ιουδαίους το χαρμόσυνο μήνυμα, ότι ο Ιησούς είναι ο Κύριος. 21Η δύναμη του Κυρίου ήταν μαζί τους, και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν και δέχτηκαν τον Ιησού για Κύριό τους.
22Οι ειδήσεις γι’ αυτά έφτασαν και στην εκκλησία των Ιεροσολύμων· έτσι έστειλαν το Βαρνάβα να πάει στην Αντιόχεια. 23Αυτός, όταν έφτασε εκεί και είδε το έργο της χάριτος του Θεού, χάρηκε και τους συμβούλευε όλους να μένουν αφοσιωμένοι στον Κύριο με όλη τους την καρδιά. 24Ο Βαρνάβας ήταν άνθρωπος αγαθός και γεμάτος Άγιο Πνεύμα και πίστη. Έτσι, πολύς κόσμος προστέθηκε στους πιστούς του Κυρίου.
25Ύστερα ο Βαρνάβας πήγε στην Ταρσό για να αναζητήσει το Σαύλο. Όταν τον βρήκε, τον έφερε στην Αντιόχεια. 26Εκεί συμμετείχαν στις συνάξεις της εκκλησίας για έναν ολόκληρο χρόνο και δίδαξαν πολύν κόσμο. Επίσης στην Αντιόχεια για πρώτη φορά ονομάστηκαν οι μαθητές του Ιησού «χριστιανοί».
27Εκείνες τις μέρες κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα προφήτες στην Αντιόχεια. 28Ένας απ’ αυτούς, που τον έλεγαν Άγαβο, προανάγγειλε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος ότι θα πέσει σ’ όλη την οικουμένη μεγάλη πείνα, πράγμα που έγινε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος. 29Οι χριστιανοί στην Αντιόχεια αποφάσισαν να στείλουν βοήθεια στους αδερφούς που κατοικούσαν στην Ιουδαία, ό,τι μπορούσε ο καθένας. 30Αυτό κι έκαναν: έστειλαν τη βοήθειά τους με το Βαρνάβα και το Σαύλο στους πρεσβυτέρους των Ιεροσολύμων.
Σκέψου

Σκορπισμένοι εξαιτίας του διωγμού, οι πρώτοι πιστοί του Ιησού έχουν ακόμα προτεραιότητα να φέρουν τα καλά νέα στους Ιουδαίους. Όμως, κάποιοι πηγαίνουν στην Αντιόχεια και μιλούν σε εθνικούς, πράγμα που οδηγεί στην ίδια αντίδραση που είδαμε χθες: εν μέρει καχυποψία, εν μέρει αποδοχή γι’ αυτό που κάνει ο Θεός.

Ο Βαρνάβας εξασφαλίζει ότι οι νέοι χριστιανοί ενθαρρύνονται και διδάσκονται σωστά. Εδώ έρχεται ξανά στο προσκήνιο ο Παύλος. Ο Βαρνάβας έχει δει το χάρισμα της διδασκαλίας που έχει ο Παύλος, ο οποίος αφιερώνοντας χρόνο στη σχέση του με τον Θεό, είναι πιο προετοιμασμένος να διδάξει άλλους. Πρέπει να γνωρίζουμε τι πιστεύουμε αν πρόκειται να μιλάμε για την πίστη μας.

Η πρακτική βοήθεια που οι νέοι πιστοί της Αντιόχειας στέλνουν στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ βοηθάει να χτιστούν γέφυρες. Ο Βαρνάβας δείχνει γενναιοδωρία πνεύματος στις σχέσεις του με την εκκλησία της Αντιόχειας και τον Παύλο. Επίσης, η εκκλησία της Αντιόχειας δείχνει γενναιοδωρία πνεύματος, καθώς έρχεται σε επαφή με την εκκλησία στην Ιουδαία (εδ. 29-30). Πρέπει να μας χαρακτηρίζει γενναιοδωρία με την οποία καλοδεχόμαστε και αποδεχόμαστε τους άλλους (Ρωμαίους 15:7), και με την οποία καλύπτουμε τις πρακτικές ανάγκες των άλλων (Β΄ Κορινθίους 8:1-9). Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τη φυσική ανταπόκριση σ’ αυτό που ο Θεός έχει κάνει για μας.

Ανταποκρίσου
Πού χρειάζεται να δείξεις γενναιοδωρία πνεύματος; Ποιος έχει ανάγκη ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα ή πρακτική βοήθεια; Προσευχήσου και κάνε κάτι.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Β΄ Χρονικών 29–30, Εφεσίους 6

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.

[WORDPRESS_PDF]