Εισαγωγή:
Χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσετε κάποιον για κάτι που έκανε λάθος; Πόσο σίγουρος ήσουν ότι είχες δίκιο και ότι ο άλλος είχε άδικο; Πώς ξεκινήσατε να μιλάτε για αυτό το θέμα;
Μπορεί να ήταν κάποιο θεολογικό ζήτημα ή κάτι σχετικό με τον τρόπο ζωής. Σίγουρα, ευχόμαστε το πρόβλημα απλά να φύγει και προσευχόμαστε στον Θεό να επέμβει και να διορθώσει τα πράγματα, αλλά δεν νιώθουμε ικανοί να το αντιμετωπίσουμε.
Ο Παύλος είναι πιο αποφασιστικός. Έγραψε αυτό το γράμμα στους Κορίνθιους για να μιλήσει για κάποια σοβαρά ζητήματα του τρόπου της ζωής τους και της θεολογίας τους. Στα πρώτα εδάφια της επιστολής, ο Παύλος μπαίνει κατευθείαν στο θέμα. Αν και μαλώνει την εκκλησία της Κορίνθου, το κάνει με έναν θετικό τρόπο και επικεντρώνεται στον Θεό. Εξηγεί ποιος είναι ο Θεός και τι έχει κάνει, ώστε να βοηθήσει την εκκλησία να δει πιο σωστά.
Καθώς θα μελετάμε την επιστολή τις επόμενες μέρες, θα μας βοηθήσει να αναρωτηθούμε:
– Πόσο προσηλωμένος είμαι στον Θεό;
– Πόσο η εκκλησία μου κρατά τον Θεό στην πρώτη θέση;
– Όταν με ενοχλούν οι άλλοι στην εκκλησία, η οργή μου είναι δίκαιη ή εγωιστική;
– Καταλαβαίνω αυτά που μου αποκαλύπτει το Άγιο Πνεύμα;
– Πόσο δείχνω τη σοφία του Θεού;
Ευχαρίστησε τον Θεό για τέσσερις – πέντε χριστιανούς αδελφούς. Για ποιο χαρακτηριστικό του καθενός είσαι ευγνώμων στον Θεό;
Α' Κορινθίους 1:1-9
1Παῦλος, προσκεκλημένος ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ διὰ θελήματος Θεοῦ, καὶ Σωσθένης ὁ ἀδελφός,
2πρὸς τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ τὴν οὖσαν ἐν Κορίνθῳ, τοὺς ἡγιασμένους ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, τοὺς προσκεκλημένους ἁγίους, μετὰ πάντων τῶν ἐπικαλουμένων ἐν παντὶ τόπῳ τὸ ὄνομα Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Κυρίου ἡμῶν, αὐτῶν τε καὶ ἡμῶν·3χάρις εἴη ὑμῖν καὶ εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ Πατρὸς ἡμῶν καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ.
4Εὐχαριστῶ πάντοτε εἰς τὸν Θεὸν μου διὰ σᾶς, διὰ τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ τὴν δοθεῖσαν εἰς ἐσᾶς διὰ τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ5ὅτι κατὰ πάντα ἐπλουτίσθητε δι᾿ αὐτοῦ, κατὰ πάντα λόγον καὶ πᾶσαν γνῶσιν,6καθὼς ἡ μαρτυρία τοῦ Χριστοῦ ἐστηρίχθη μεταξὺ σας,7ὥστε δὲν μένετε ὀπίσω εἰς οὐδὲν χάρισμα, προσμένοντες τὴν ἀποκάλυψιν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ 8ὅστις καὶ θέλει σᾶς στηρίξει ἕως τέλους ἀμέμπτους ἐν τῇ ἡμέρᾳ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.9Πιστὸς ὁ Θεός, διὰ τοῦ ὁποίου προσεκλήθητε εἰς τὸ νὰ ἦσθε συγκοινωνοὶ τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Κυρίου ἡμῶν.
Ο Παύλος ξεκινάει τις επιστολές του με παραδοσιακούς εβραϊκούς και ελληνικούς χαιρετισμούς, αλλά τους δίνει μια χριστιανική νότα. Ο ελληνικός χαιρετισμός μιλούσε για χάρη και ο Παύλος το χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στην ευλογία που έχουμε στον Χριστό χωρίς να την αξίζουμε. Ο εβραϊκός χαιρετισμός ήταν η ειρήνη και μάλλον αντανακλά την ευλογία του Ααρών (Αριθμοί 6:24-26). Ο χαιρετισμός της ειρήνης εμπνέεται από την ιδέα της τελειότητας και της ολοκλήρωσης – σαλόμ. Ο χαιρετισμός του Παύλου στρέφει τους αναγνώστες στην πηγή αυτών των ευλογιών – «χάρις είη υμίν και ειρήνη από Θεού Πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού» (εδ. 3).
Οι Κορίνθιοι νόμιζαν ότι ήταν πολύ σημαντικοί και πνευματικοί χριστιανοί. Ο Παύλος το αναγνωρίζει αυτό καθώς ευχαριστεί τον Θεό για αυτούς. Λέει ότι «κατά πάντα επλουτίσθητε δι’ αυτού… ώστε δεν μένετε οπίσω εις ουδέν χάρισμα» (εδ. 5-7), αλλά στρέφει την προσοχή τους στην πηγή αυτών των χαρισμάτων και στη μεγαλειότητα Αυτού που τα έδωσε. Πρόσεξε πόσες φορές αναφέρεται ο Παύλος στον Θεό και τον Ιησού σε αυτά τα εννιά εδάφια. Οι Κορίνθιοι είναι σημαντικοί μόνο χάρη στον Θεό και στο έργο που έχει κάνει Εκείνος.
Η αξία μας δεν είναι επειδή εμείς είμαστε ιδιαίτεροι, αλλά επειδή ο Θεός μάς έχει αγαπήσει και μας έδωσε τον Υιό Του.
Ιώβ 41–42, Φιλιππησίους 3
Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:
Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
[WORDPRESS_PDF]