loader image
Υποταγή

Δευτέρα, 14/04/2025

Εισαγωγή:

Λουκάς 22–24
Όλα αφορούν στον Ιησού

Η Βίβλος είναι μια συλλογή βιβλίων που γράφτηκαν από ένα πλήθος διαφορετικών συγγραφέων κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων. Βιβλία σοφίας και ποίησης τοποθετούνται δίπλα σε ιστορίες προφητών, ιερέων και βασιλιάδων. Αναλυτικές νομικές διατάξεις προηγούνται βάναυσων πολεμικών ιστοριών. Τις σκληρές αποκαλυπτικές προφητείες ακολουθούν προσεκτικά δομημένες επιστολές. Το μείγμα αυτό είναι σίγουρα εκλεκτό, αλλά έχει κάποια οποιασδήποτε μορφής ενότητα;

Τα τελευταία κεφάλαια του ευαγγελίου του Λουκά απαντούν ηχηρά, «Ναι». Καθώς διαβάζουμε αυτά τα κεφάλαια, μεταφερόμαστε στο κεντρικό σημείο ολόκληρης της Βίβλου: τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Λουκάς αφηγείται λεπτομερώς τον σωματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό πόνο που βίωσε ο Ιησούς τις ώρες που προηγήθηκαν του θανάτου και της ένδοξης ανάστασής Του. Η καταγραφή της εξήγησης του Ιησού για τα γεγονότα του αποσπάσματός μας ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας αφήνει για το τι ή ποιος είναι το κεντρικό θέμα της Βίβλου: «Και αρχίζοντας από τα βιβλία του Μωυσή και όλων των προφητών, τους εξήγησε όσα αναφέρονταν στις Γραφές για τον εαυτό του» (Λουκάς 24:27).

Σαν μια σειρά από ρέματα που όλα οδηγούν στην ίδια πηγή, τα βιβλία της Βίβλου αφορούν όλα στον Ιησού. Το Πάσχα αφορά στον Ιησού. Καθώς διαβάζουμε αυτές τις γνωστές, αλλά πάντα δυνατές ιστορίες στο τέλος του ευαγγελίου του Λουκά, η πρόκληση είναι να βεβαιωθούμε ότι και η ζωή μας αφορά στον Ιησού.

Προετοιμάσου

Τα έχεις κάνει ποτέ θάλασσα στη ζωή σου; Δεν είσαι ο μόνος!

Απόσπασμα της Βίβλου:
Λουκάς 22:39–53
39Ύστερα ο Ιησούς βγήκε και πήγε, όπως συνήθιζε, στο όρος των Ελαιών. Τον ακολούθησαν και οι μαθητές του. 40Όταν έφτασε στο συνηθισμένο τόπο τούς είπε: «Να προσεύχεστε να μη σας νικήσει ο πειρασμός». 41Εκείνος απομακρύνθηκε απ’ αυτούς σε απόσταση πετροβολιάς· γονάτισε κι άρχισε να προσεύχεται 42μ’ ετούτα τα λόγια: «Πατέρα, αν θέλεις, γλίτωσέ με απ’ αυτό το ποτήρι. Ας μη γίνει όμως το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου». 43Φανερώθηκε τότε σ’ αυτόν ένας άγγελος από τον ουρανό και τον ενίσχυε. 44Η αγωνία τον κυρίεψε και προσευχόταν πιο πολλή ώρα. Ο ιδρώτας του γινόταν σαν σταγόνες αίματος κι έπεφτε στη γη. 45Όταν σηκώθηκε από την προσευχή, ήρθε προς τους μαθητές του και τους βρήκε να κοιμούνται, γιατί ήταν αποκαμωμένοι από τη λύπη. 46«Γιατί κοιμάστε;» τους είπε. «Σηκωθείτε και προσεύχεσθε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός».
47Ενώ μιλούσε ακόμα ο Ιησούς, φάνηκε πλήθος ανθρώπων. Τους οδηγούσε ένας από τους δώδεκα μαθητές που ονομαζόταν Ιούδας. Αυτός πλησίασε τον Ιησού για να τον φιλήσει. Γιατί αυτό το σημάδι τους είχε δώσει: όποιον φιλήσω, αυτός είναι. 48Ο Ιησούς όμως του είπε: «Ιούδα, με φίλημα προδίνεις τον Υιό του Ανθρώπου;» 49Όταν είδαν οι μαθητές του τι έμελλε να γίνει, του είπαν: «Κύριε, να τους χτυπήσουμε με το μαχαίρι;» 50Ένας μάλιστα απ’ αυτούς χτύπησε το δούλο του αρχιερέα και του έκοψε το δεξί αυτί. 51Ο Ιησούς γύρισε σ’ αυτούς και τους είπε: «Φτάνει, έως εδώ!» Άγγιξε ύστερα το αυτί του δούλου και τον γιάτρεψε.
52Τότε ο Ιησούς είπε στους αρχιερείς, στους στρατηγούς του ναού και στους πρεσβυτέρους που είχαν έρθει να τον πιάσουν: «Ληστής είμαι και βγήκατε με μαχαίρια και ρόπαλα; 53Κάθε μέρα ήμουν ανάμεσά σας στο ναό, και δεν απλώσατε χέρι πάνω μου. Αυτή όμως είναι η ώρα σας, η ώρα που κυριαρχεί το σκοτάδι».
Σκέψου

Σε όλους μπορεί να συμβεί να δυσκολευτούν να κρατηθούν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος, γεγονός ντροπιαστικό και άβολο. Αλλά στη σημερινή περικοπή βλέπουμε τους μαθητές να αποκοιμιούνται την ώρα που ο Ιησούς προσευχόταν λίγο πριν τον θάνατό Του. Τι ντροπή θα πρέπει να ένιωσαν! Και αυτό δεν είναι παρά το πρώτο μόνο από τα τρία περιστατικά του σημερινού αποσπάσματος όπου οι μαθητές απογοητεύουν τον Ιησού. Πρώτα δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν ξύπνιοι (εδ. 45) και μετά ακολούθησαν η προδοσία του Ιησού από τον Ιούδα (εδ. 47) και η βίαιη επίθεση ενός μαθητή εναντίον κάποιου υπηρέτη (εδ. 50). Ο Λουκάς αποφεύγει διπλωματικά να αναφέρει την ταυτότητα του θυμωμένου μαθητή, αλλά ο Ιωάννης μας λέει ότι πρόκειται για τον Πέτρο (βλ. Ιωάννης 18:10).

Διαβάζουμε σήμερα για τρεις πράξεις ανθρώπινης αδυναμίας και αμαρτίας: η σωματική κούραση των κοιμισμένων μαθητών, η υποκρισία και η δειλία του Ιούδα και η θυμωμένη εκδίκηση του Πέτρου.

Αυτές οι τρεις πράξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θυσιαστική υποταγή του Ιησού στο θέλημα του Πατέρα Του, η οποία μόλις προηγήθηκε: «ας μη γίνει όμως το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου» (εδ. 42). Οι μαθητές είχαν τα δικά τους σχέδια, ενώ ο Ιησούς υπέβαλε τη θέλησή Του στο σχέδιο του Ουράνιου Πατέρα.

Ανταποκρίσου
Είμαστε όλοι αμαρτωλοί άνθρωποι που τα κάνουμε θάλασσα κάπου-κάπου, καθώς προτάσσουμε το θέλημά μας σε βάρος του θελήματος του Θεού. Ευχαρίστησε τον Θεό για την καλοσύνη Του να συγχωρεί τα λάθη σου και επαναβεβαίωσε την υποταγή σου στο θέλημά Του.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Κριτές 9–10, Μάρκος 3

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.

[WORDPRESS_PDF]