loader image
Απόλυτη εξάρτηση από τον Θεό

Κυριακή, 09/04/2023

Προετοιμάσου

Πότε ένιωσες πιο μόνος από ποτέ; Πόσο σε βοηθάει να ξέρεις ότι ο Θεός είναι μαζί σου πάντα, ό,τι κι αν γίνεται γύρω σου;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 142

1[Μασχὶλ τοῦ Δαβίδ· προσευχή ὅτε ἦτο ἐν τῷ σπηλαίῳ.] Μὲ τὴν φωνήν μου ἔκραξα πρὸς τὸν Κύριον· μὲ τὴν φωνήν μου πρὸς τὸν Κύριον ἐδεήθην.
2Θέλω ἐκχέει ἐνώπιον αὐτοῦ τὴν δέησίν μου· τὴν θλῖψιν μου ἐνώπιον αὐτοῦ θέλω ἀπαγγείλει.
3Ὅτε τὸ πνεῦμά μου ἦτο κατατεθλιμμένον ἐν ἐμοί, τότε σὺ ἐγνώρισας τὴν ὁδὸν μου. Παγίδα ἔκρυψαν δι᾿ ἐμὲ ἐν τῇ ὁδῷ τὴν ὁποίαν περιεπάτουν.
4Ἔβλεπον εἰς τὰ δεξιὰ καὶ παρετήρουν, καὶ δὲν ὑπῆρχεν ὁ γνωρίζων με· καταφύγιον ἐχάθη ἀπ᾿ ἐμοῦ, δὲν ὑπῆρχεν ὁ ἐκζητῶν τὴν ψυχήν μου.
5Πρὸς σέ, Κύριε, ἔκραξα, καὶ εἶπα, σὺ εἶσαι ἡ καταφυγή μου, ἡ μερὶς μου ἐν γῇ ζώντων.
6Πρόσεξον εἰς τὴν φωνήν μου, διότι ταλαιπωροῦμαι σφόδρα· ἐλευθέρωσόν με ἐκ τῶν καταδιωκόντων με, διότι εἶναι δυνατώτεροί μου.
7Ἐξάγαγε ἐκ φυλακῆς τὴν ψυχήν μου, διὰ νὰ δοξολογῶ τὸ ὄνομά σου. Οἱ δίκαιοι θέλουσι μὲ περικυκλώσει, ὅταν μὲ ἀνταμείψῃς.

Σκέψου

Όταν ο Δαβίδ κρυβόταν από τον Σαούλ, δεν ένιωσε ποτέ μεγαλύτερη μοναξιά από αυτήν που περιγράφεται στο Α΄ Σαμουήλ 21. Όταν ξεκινάει το επόμενο κεφάλαιο, ο Δαβίδ κρύβεται στο σπήλαιο Αδουλλάμ, και μετά συναντά μέλη της οικογένειάς του και συγκεντρώνει στρατό (Α΄ Σαμουήλ 22:1-2). Στα βάθη της μοναξιάς του έγραψε αυτό τον Ψαλμό. Ξεκινά περιγράφοντας πως έκραξε στον Θεό και ζήτησε έλεος (εδ. 1-2).

Μετά μιλά απευθείας στον Θεό και περιγράφει τη μοναξιά του και τις προκλήσεις της κατάστασής του. Περιγράφει επίσης και τη βεβαιότητα που έχει ότι ο Θεός θα τον φροντίσει (εδ. 3-5). Δεν έχει κάποιον άλλον για να τον βοηθήσει, αλλά έχει τον Θεό. Έτσι, ο Δαβίδ ζητά από τον Θεό να τον σώσει, ώστε κι άλλοι άνθρωποι να ακούσουν τη δοξολογία του προς τον Θεό (εδ. 6-7).

Είναι μεγάλη ευλογία να έχουμε οικογένεια ή φίλους που μας βοηθoύν στα δύσκολα, αλλά υπάρχουν προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μόνοι. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν είμαστε ποτέ μόνοι, γιατί ο Θεός είναι το καταφύγιό μας.

Ανταποκρίσου
Μίλα στον Θεό για τις προκλήσεις που έχεις τώρα ή στο μέλλον. Ζήτα Του να είναι το καταφύγιό σου και ευχαρίστησέ Τον που είναι μαζί σου σε κάθε δυσκολία.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιησούς του Ναυή 23–24, Ρωμαίους 15

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.