loader image
Γεια σου, συνεργάτη

Σάββατο, 30/12/2023

Προετοιμάσου

Ποιους θεωρείς συνεργάτες στην πίστη; Προσευχήσου γι’ αυτούς και ευχαρίστησε τον Θεό για όσα μοιράζεστε.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Φιλήμονα 1:1-11

1Παῦλος, δέσμιος τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, καὶ Τιμόθεος ὁ ἀδελφός, πρὸς Φιλήμονα τὸν ἀγαπητὸν καὶ συνεργὸν ἡμῶν 2καὶ τὴν Ἀπφίαν τὴν ἀγαπητήν καὶ Ἄρχιππον τὸν συστρατιώτην ἡμῶν καὶ τὴν κατ᾿ οἶκον σου ἐκκλησίαν·
3χάρις εἴη ὑμῖν καὶ εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ Πατρὸς ἡμῶν καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ.
4Εὐχαριστῶ τὸν Θεὸν μου καὶ μνημονεύω σε πάντοτε ἐν ταῖς προσευχαῖς μου,5ἀκούων τὴν ἀγάπην σου καὶ τὴν πίστιν, τὴν ὁποίαν ἔχεις πρὸς τὸν Κύριον Ἰησοῦν καὶ εἰς πάντας τοὺς ἁγίους,6διὰ νὰ γείνῃ ἡ κοινωνία τῆς πίστεώς σου ἐνεργὸς διὰ τῆς φανερώσεως παντὸς καλοῦ τοῦ ἐν ὑμῖν εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν.7Διότι χαρὰν πολλήν ἔχομεν καὶ παρηγορίαν διὰ τὴν ἀγάπην σου, ἐπειδή τὰ σπλάγχνα τῶν ἁγίων ἀνεπαύθησαν διὰ σοῦ, ἀδελφέ.
8Ὅθεν, ἄν καὶ ἔχω ἐν Χριστῷ πολλήν παρρησίαν νὰ ἐπιτάττω εἰς σὲ τὸ πρέπον,9ὅμως διὰ τὴν ἀγάπην μᾶλλον σὲ παρακαλῶ, τοιοῦτος ὤν ὡς Παῦλος ὁ γέρων, τώρα δὲ καὶ δέσμιος τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ,10σὲ παρακαλῶ ὑπὲρ τοῦ τέκνου μου, τὸν ὁποῖον ἐγέννησα ἐν τοῖς δεσμοῖς μου, ὑπὲρ τοῦ Ὀνησίμου,11ὅστις ἦτό ποτε ἄχρηστος εἰς σέ, τώρα δὲ εἰς σὲ καὶ εἰς ἐμὲ εἶναι χρήσιμος,

Σκέψου

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που επικοινωνούμε με άλλους και ίσως γράφουμε γράμματα. Όμως, δεν είναι σίγουρο αν τα γράμματά μας έχουν τη σταθερότητα και το πάθος που έχει το γράμμα του Παύλου στον Φιλήμονα, ή αν θα αξίζει να τα ξαναδιαβάσουμε μετά από πολλά χρόνια. Ο Παύλος είναι φυλακισμένος για την πίστη του. Όμως συνεχίζει να δοξάζει τον Θεό και να υπηρετεί Αυτόν και την κοινότητά Του. Γράφει στον Φιλήμονα για τον δούλο του που δραπέτευσε, τον Ονήσιμο, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή στη Ρώμη (εδ. 10).

Ο Παύλος έχει έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με τον Ονήσιμο, γιατί τον οδήγησε στον Χριστό (εδ. 10). Ξέρει καλά πως η ευθύνη του δεν τελειώνει με μια προσευχή. Χρειάζεται συνεχιζόμενη φροντίδα και μετά.

Η επιστολή απευθύνεται και στην εκκλησία που συγκεντρώνεται στο σπίτι του Φιλήμονα (εδ. 2), γιατί η επιστροφή και το καλωσόρισμα του Ονήσιμου δεν αφορά μόνο τον ηγέτη της εκκλησίας. Ο Ονήσιμος δεν είναι πια δούλος, αλλά ισάξιός τους, άνθρωπος του Θεού. Θα έχει ανάγκη να δεχτεί πολλή φροντίδα και ενθάρρυνση στη χριστιανική του πορεία και αυτή είναι η ευθύνη των ηγετών.

Ανταποκρίσου
Σκέψου κάποιους στους οποίους έχεις μιλήσει για την πίστη σου. Προσευχήσου για πιστούς που θα τους βοηθήσουν να αυξηθούν στην πίστη.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Μαλαχίας 1–2, Ψαλμοί 149–150

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.