loader image
Δάσκαλος και κριτής

Τετάρτη, 18/01/2023

Προετοιμάσου

«…η γλυκύτης των χειλέων προσθέτει μάθησιν» (Παροιμίες 16:21). Ευχαρίστησε τον Θεό για όσους σε αγαπούν και σε διορθώνουν τρυφερά.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 7:1-6

1Μή κρίνετε, διὰ νὰ μή κριθῆτε·2διότι μὲ ὁποίαν κρίσιν κρίνετε θέλετε κριθῆ, καὶ μὲ ὁποῖον μέτρον μετρεῖτε θέλει ἀντιμετρηθῆ εἰς ἐσᾶς.3Καὶ διὰ τί βλέπεις τὸ ξυλάριον τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου, τὴν δὲ δοκὸν τὴν ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου δὲν παρατηρεῖς;4Ἤ πῶς θέλεις εἰπεῖ πρὸς τὸν ἀδελφὸν σου, Ἄφες νὰ ἐκβάλω τὸ ξυλάριον ἀπὸ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, ἐνῷ ἡ δοκὸς εἶναι ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου;5Ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε θέλεις ἰδεῖ καθαρῶς διὰ νὰ ἐκβάλῃς τὸ ξυλάριον ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου.
6Μή δώσητε τὸ ἅγιον εἰς τοὺς κύνας μηδὲ ῥίψητε τοὺς μαργαρίτας σας ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς μὲ τοὺς πόδας αὑτῶν καὶ στραφέντες σᾶς διασχίσωσιν.

Σκέψου

Ένας καθηγητής λειτουργεί και ως μέντορας του μαθητή του. Στις εξετάσεις, ο καθηγητής δεν μπορεί να μεροληπτεί, αλλά ο μαθητής ξέρει ότι όταν βγουν τα αποτελέσματα, ο καθηγητής-μέντορας θα τον καθοδηγήσει, θα του εξηγήσει τα λάθη του και θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει.

Επειδή δεν αναγνωρίζουμε πολύ γρήγορα τις αμαρτίες μας (εδ. 3), χρειαζόμαστε τη βοήθεια ο ένας του άλλου. Αν βλέπουμε ότι κάτι βλάπτει τον αδερφό ή αδερφή μας και δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό (εδ. 5), τότε δεν δείχνουμε αγάπη. Ούτε όταν διορθώνουμε κάποιον σκληρά και επικριτικά σαν να τον καταδικάζουμε (εδ. 1). Ο Θεός μάς καλεί να συμπεριφερό- μαστε στην εκκλησία όπως ένας μέντορας. Να διορθώνουμε ο ένας τον άλλο με πνεύμα ταπεινό και να είμαστε έτοιμοι επίσης να αποδεχόμαστε και να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη (εδ. 5).

Στο σχολείο τα παιδιά ταλαιπωρούνται συχνά από σκουπιδάκια που μπαίνουν στα ματάκια τους. Ο δάσκαλος καλείται τότε να καθαρίσει τα μάτια των μαθητών του και αυτή η δουλειά απαιτεί φροντίδα, ενθάρρυνση και τρυφερότητα, μαζί με την αγάπη του δασκάλου που είναι αποφασισμένος να βοηθήσει το παιδάκι να απαλλαγεί από την ενόχληση. Με τον ίδιο τρόπο μάς καλεί ο Ιησούς να προσφέρουμε βοήθεια ο ένας στον άλλο.

Ανταποκρίσου
«Καθάρισόν με από των κρυφίων αμαρτημάτων ...προφύλαξόν τον δού- λον σου από υπερηφανειών» (Ψαλμός 19:12-13).
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Γένεση 37–38, Ψαλμός 9

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.