loader image
Ειρήνη και χαρά

Κυριακή, 16/07/2023

Προετοιμάσου

«Ειρήνη = χαρά που ξεκουράζει, χαρά = ειρήνη που χορεύει» (Σπέρτζον). Ζήτα από τον Θεό αυτά να γίνουν βίωμα στη σχέση σου μαζί Του.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 4

1[Εἰς τὸν πρῶτον μουσικόν, ἐπὶ Νεγινώθ. Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Ὅταν ἐπικαλῶμαι, εἰσάκουέ μου Θεὲ τῆς δικαιοσύνης μου· ἐν στενοχωρίᾳ μὲ ἐπλάτυνας· ἐλέησόν με καὶ εἰσάκουσον τῆς προσευχῆς μου.
2Υἱοὶ ἀνθρώπων, ἕως πότε μετατρέπετε τὴν δόξαν μου εἰς καταισχύνην, ἀγαπᾶτε ματαιότητα καὶ ζητεῖτε ψεῦδος;
Διάψαλμα.

3Ἀλλὰ μάθετε ὅτι ἐξέλεξεν ὁ Κύριος τὸν ὅσιον αὑτοῦ· ὁ Κύριος θέλει ἀκούσει, ὅταν κράζω πρὸς αὐτόν.
4Ὀργίζεσθε καὶ μή ἁμαρτάνετε· λαλεῖτε ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν ἐπὶ τῆς κλίνης ὑμῶν καὶ ἡσυχάζετε.
Διάψαλμα.

5Θυσιάσατε θυσίας δικαιοσύνης καὶ ἐλπίσατε ἐπὶ τὸν Κύριον.
6Πολλοὶ λέγουσι, Τίς θέλει δείξει εἰς ἡμᾶς τὸ ἀγαθόν; Ὕψωσον ἐφ᾿ ἡμᾶς τὸ φῶς τοῦ προσώπου σου, Κύριε.
7Ἔδωκας μεγαλητέραν εὐφροσύνην εἰς τὴν καρδίαν μου, παρ᾿ ὅσην ἀπολαμβάνουσιν αὐτοί, ὅταν πληθύνηται ὁ σῖτος αὐτῶν καὶ ὁ οἶνος αὐτῶν.
8Ἐν εἰρήνῃ θέλω καὶ πλαγιάσει καὶ κοιμηθῆ· διότι σὺ μόνος, Κύριε, μὲ κατοικίζεις ἐν ἀσφαλείᾳ.

Σκέψου

Ο Ψαλμός 4 είναι μάλλον η συνέχεια του Ψαλμού 3. Ο Δαβίδ τρέχει με τον στρατό του να σωθεί από τον στρατό του γιου του, του Αβεσαλώμ, ο οποίος σφετερίζεται τον θρόνο. Οι στρατιώτες του Δαβίδ είναι πιστοί, αλλά και αποθαρρημένοι.

Σκέψου κάποια στιγμή που πήγες για ύπνο και είχες φόβο για όσα θα αντιμετώπιζες (εδ. 4). Όταν αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε επίθεση, έχουμε την επιλογή να υποκύψουμε στον φόβο και στον θυμό ή να ελπίζουμε στον Κύριο (εδ. 5). Ο Δαβίδ σε όλη του τη ζωή έχει μια δέσμευση προς την προσευχή, έτσι είναι φυσικό γι’ αυτόν να φέρει τα προβλήματά του στον Θεό με πεποίθηση (εδ. 1). Η συνήθεια της προσευχής σε ειρηνικές περιόδους είναι πάντα μια καλή επένδυση (Φιλιππησίους 4:6-7). Έτσι, όταν είσαι στο σκοτάδι, δεν ξεχνάς τι έχεις μάθει στο φως. Η προσευχή είναι μια τράπεζα δύναμης και ελπιδοφόρας προσδοκίας. Ο Δαβίδ ενθαρρύνει τους στρατιώτες του να συνεχίσουν τις καλές πράξεις, να παραμείνουν αγνοί και να δοξάζουν τον Θεό (εδ. 4-5). Και ποιο είναι το αποτέλεσμα (εδ. 7-8); Είναι χαρά μεγαλύτερη κι από μια καλή σοδειά, και ειρήνη για να ξεκουραστούν σωματικά πριν αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο.

Ανταποκρίσου
Σκέψου το εδάφιο 8 και παράδωσε στον Ιησού τα «βουνά» μπροστά σου. Έχει τη δύναμη να τα μετακινήσει.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Εσθήρ 4–5, Λουκάς 11

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.