loader image
Η δοξολογία των παιδιών

Κυριακή, 13/08/2023

Προετοιμάσου

Πώς μιλάς στον Θεό στην προσευχή; Ο Δαβίδ χρησιμοποιεί τα: Γιαχβέ και Αδονάι. Ο Θεός είναι ο Ων, ο Κύριος των πάντων. Δόξασέ Τον.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 8

1[Εἰς τὸν πρῶτον μουσικόν, ἐπὶ Γιττίθ. Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Κύριε ὁ Κύριος ἡμῶν, πόσον εἶναι θαυμαστὸν τὸ ὄνομά σου ἐν πάσῃ τῇ γῇ· ὅστις ἔθεσας τὴν δόξαν σου ὑπεράνω τῶν οὐρανῶν.
2Ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων ἡτοίμασας αἴνεσιν ἕνεκα τῶν ἐχθρῶν σου, διὰ νὰ καταργήσῃς τὸν ἐχθρὸν καὶ τὸν ἐκδικητήν.
3Ὅταν θεωρῶ τοὺς οὐρανοὺς σου, τὸ ἔργον τῶν δακτύλων σου, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας, τὰ ὁποῖα σὺ ἐθεμελίωσας,
4Τὶ εἶναι ὁ ἄνθρωπος, ὥστε νὰ ἐνθυμῆσαι αὐτόν; ἤ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου, ὥστε νὰ ἐπισκέπτησαι αὐτόν;
5Σὺ δὲ ἔκαμες αὐτὸν ὀλίγον τι κατώτερον τῶν ἀγγέλων, καὶ μὲ δόξαν καὶ τιμήν ἐστεφάνωσας αὐτόν.
6Κατέστησας αὐτὸν κύριον ἐπὶ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν σου· πάντα ὑπέταξας ὑποκάτω τῶν ποδῶν αὐτοῦ·
7πάντα τὰ πρόβατα καὶ τοὺς βόας, ἔτι δὲ καὶ τὰ ζῶα τοῦ ἀγροῦ·
8τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, καὶ τοὺς ἰχθύας τῆς θαλάσσης, πάντα τὰ διαπορευόμενα τὰς ὁδοὺς τῶν θαλασσῶν.
9Κύριε ὁ Κύριος ἡμῶν, πόσον εἶναι θαυμαστὸν τὸ ὄνομά σου ἐν πάσῃ τῇ γῇ.

Σκέψου

Πόσες εικόνες ζωγραφίζει αυτός ο Ψαλμός! Στα εδάφια 1, 3 και 4, φανταζόμαστε έναν ασήμαντο άνθρωπο να κοιτάει ψηλά στον πελώριο ουρανό, ίσως να κοιτάει το ηλιοβασίλεμα, το ουράνιο τόξο, τα αστέρια ή το βόρειο σέλας. Η δόξα του Θεού είναι ζωγραφισμένη στα ουράνια.

Το εδάφιο 5 επικαλείται μια εικόνα του ουρανού, με τον Θεό να σκύβει για να στεφανώσει τους ανθρώπους με δόξα και τιμή, ενώ στρατιές αγγέλων παρακολουθούν. Έχουμε την απορία: Γιατί ενδιαφέρεται ο Θεός τόσο πολύ για τους ανθρώπους; Τα εδάφια 7-8 θυμίζουν τη Γένεση κεφ. 1 και 2, όταν ο Θεός έφερε όλα τα ζωντανά πλάσματα στον Αδάμ για να τα ονομάσει και έδωσε στον άνθρωπο την ευθύνη και εξουσία να κυβερνάει πάνω σε όλα.

Μέσα σε όλο αυτό το μεγαλείο, το εδάφιο 2 φαίνεται σχεδόν αταίριαστο. Ωστόσο, είναι μια δοξολογία για τον Θεό από τα μωρά και τα μικρά παιδιά, που αποστομώνει και εκπλήσσει τους εχθρούς του Θεού. Σε αυτή τη δοξολογία αναφερόταν μάλλον ο Παύλος στο Α΄ Κορινθίους 1:27, όταν είπε «τα ασθενή του κόσμου εξέλεξεν ο Θεός για να καταισχύνει τα ισχυρά».

Ανταποκρίσου
Ποια εικόνα του Ψαλμού σε ωθεί να δοξολογείς τον Θεό; Ζωγράφισε κάτι για το μεγαλείο του Θεού.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Παροιμίες 11–12, Κολοσσαείς 3

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.