loader image
Η σωστή περιοχή

Πέμπτη, 05/01/2023

Προετοιμάσου

Ο Ιησούς ήρθε να Τον φιλοξενήσεις. Τι θα κάνετε μαζί; Πού θα πάτε; Τι θα πείτε;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 4:12-17

12Ἀκούσας δὲ ὁ Ἰησοῦς ὅτι ὁ Ἰωάννης παρεδόθη, ἀνεχώρησεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν.13Καὶ ἀφήσας τὴν Ναζαρὲτ ἦλθε καὶ κατῴκησεν εἰς Καπερναοὺμ τὴν παραθαλασσίαν ἐν τοῖς ὁρίοις Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ.14Διὰ νὰ πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ Ἡσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος· 15Γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, κατὰ τὴν ὁδὸν τῆς θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν.16Ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα, καὶ εἰς τοὺς καθημένους ἐν τόπῳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν εἰς αὐτούς. 17Ἀπὸ τότε ἤρχισεν ὁ Ἰησοῦς νὰ κηρύττῃ καὶ νὰ λέγῃ· Μετανοεῖτε διότι ἐπλησίασεν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.

Σκέψου

Η θρησκευτική ελίτ της Ιερουσαλήμ δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση τις φυλές Ζαβουλών και Νεφθαλί στο βόρειο Ισραήλ. Τις απέφευγαν και τις θεωρούσαν μολυσμένες, επειδή είχαν υιοθετήσει ειδωλολατρικές πρακτικές. Εκεί βρισκόταν και η Γαλιλαία.

Οι βόρειες φυλές θεωρούνταν ανέκαθεν ότι βρίσκονται στη σκιά του θανάτου, καθώς ξένα στρατεύματα εισέβαλλαν, έσφαζαν και μετέφεραν τον λαό μακριά από τα σπίτια τους. Ο Ησαΐας 8:19–9:1 εξηγεί: αυτές οι φυλές απομακρύνθηκαν από τον Θεό και, μετά από δοκιμασίες και κρίσεις, είχαν ταπεινωθεί. Σίγουρα, δεν τους άξιζε να είναι οι πρώτοι που θα έβλεπαν τον Μεσσία που είχε υποσχεθεί ο Θεός (Ησαΐας 9:1-7)!

Αλλά η καλοσύνη του Θεού, την οποία κανείς δεν αξίζει, όρισε πως ο Μεσσίας θα ζει ανάμεσα σε αυτές τις φυλές που είχαν αποτύχει να κάνουν το θέλημα του Θεού, είχαν απομακρυνθεί από Αυτόν (εδ. 12-13) και είχαν γνωρίσει τη βία του πολέμου και τη συμφορά της εξορίας. Ο Θεός δίνει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας: ο υπηρέτης-βασιλιάς γεννιέται στη «γειτονιά» τους και τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία (εδ. 17)!

Αν έχουμε αποτύχει να κάνουμε το θέλημα του Θεού ή Τον έχουμε ξεχάσει, ας ακούσουμε τα λόγια του Ιησού (εδ. 17) και ας επιστρέψουμε σε Εκείνον με όλη μας την καρδιά.

Ανταποκρίσου
Πώς σκορπίζουμε το φως του Ιησού σε όσους νιώθουν αποτυχημένοι; Πώς είμαστε «ο πλησίον» σε όσους βιώνουν περιφρόνηση ή περιθωριοποίηση;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Γένεση 9–11, Ματθαίος 4

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.