loader image
Οι δεσμοί που ενώνουν

Δευτέρα, 01/01/2024

Εισαγωγή:

Ματθαίος 19–23
Φως στο σκοτάδι

Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν τους πολιτικούς στην προεκλογική τους εκστρατεία. Έτσι μπορούν να φέρουν στη δημοσιότητα κάθε κίνηση, με την οποία οι πολιτικοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ψήφους. Δυστυχώς για τους πολιτικούς, αυτό σημαίνει ότι οι κάμερες και τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά ακόμα κι όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις, για τις οποίες δεν διαθέτουν έτοιμη κάποια καλή απάντηση. Το κοινό μπορεί να ευχαριστηθεί με το αποτέλεσμα, αλλά συνήθως είναι καταστροφικό για τη δημόσια εικόνα του κόμματος και των εκπροσώπων του.

Υπό μια έννοια, στα κεφάλαια 19–23 ο Ματθαίος δίνει στους αναγνώστες του ανταποκρίσεις από πρώτο χέρι για την όλο και αυξανόμενη εκστρατεία του Ιησού για την εγκαθίδρυση της βασιλείας του Θεού στη γη, όπως είναι και στον ουρανό. Αυτά τα κεφάλαια μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε δίπλα στον Μεσσία στην πορεία Του από την Ιουδαία προς την Ιερουσαλήμ, όπου η εκστρατεία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Ο Ιησούς συναντά πλήθος ανθρώπων, ο καθένας με τον δικό του σκοπό και τις δικές του ερωτήσεις. Κάποιοι είναι αθώοι και γεμάτοι απορίες, άλλοι είναι πονηροί και κακόβουλοι. Ωστόσο, ο Ιησούς ποτέ δεν είναι απροετοίμαστος. Είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιονδήποτε συναντά στο διάβα Του. Κάποιες φορές απαντάει με ευσπλαχνία, άλλες φορές δημιουργικά, άλλοτε διορθώνοντας, πάντοτε όμως με εκπληκτική σοφία. Ο Ιησούς συνεχίζει να λέει την αλήθεια απέναντι στην εξουσία, ακόμα κι αν στο μεταξύ εντείνεται η αντιπαράθεση απέναντι στην εκστρατεία της βασιλείας Του. Ο Ιησούς είναι το φως μέσα στο σκοτάδι.

Προετοιμάσου

Στην αρχή της νέας χρονιάς, δόξασε τον Θεό για την πιστότητά Του κατά το παρελθόν και δεσμεύσου να Τον εμπιστευτείς για όσα έρχονται.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 19:1-12

1Καὶ ὅτε ἐτελείωσεν ὁ Ἰησοῦς τοὺς λόγους τούτους, ἀνεχώρησεν ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας καὶ ἦλθεν εἰς τὰ ὅρια τῆς Ἰουδαίας πέραν τοῦ Ἰορδάνου.2Καὶ ἠκολούθησαν αὐτὸν ὄχλοι πολλοί, καὶ ἐθεράπευσεν αὐτοὺς ἐκεῖ.
3Καὶ ἦλθον πρὸς αὐτὸν οἱ Φαρισαῖοι, πειράζοντες αὐτὸν καὶ λέγοντες πρὸς αὐτόν· Συγχωρεῖται εἰς τὸν ἄνθρωπον νὰ χωρισθῇ τὴν γυναῖκα αὑτοῦ διὰ πᾶσαν αἰτίαν;4Ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε πρὸς αὐτούς· Δὲν ἀνεγνώσατε ὅτι ὁ πλάσας ἀπ᾿ ἀρχῆς ἄρσεν καὶ θῆλυ ἔπλασεν αὐτούς5καὶ εἶπεν, Ἕνεκεν τούτου θέλει ἀφήσει ἄνθρωπος τὸν πατέρα καὶ τὴν μητέρα καὶ θέλει προσκολληθῆ εἰς τὴν γυναῖκα αὑτοῦ, καὶ θέλουσιν εἶσθαι οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν;6Ὥστε δὲν εἶναι πλέον δύο, ἀλλὰ μία σάρξ. Ἐκεῖνο λοιπὸν τὸ ὁποῖον ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος ἄς μή χωρίζῃ.7Λέγουσι πρὸς αὐτόν· Διὰ τί λοιπὸν ὁ Μωϋσῆς προσέταξε νὰ δώσῃ ἔγγραφον διαζυγίου καὶ νὰ χωρισθῇ αὐτήν;8Λέγει πρὸς αὐτούς· Διότι ὁ Μωϋσῆς διὰ τὴν σκληροκαρδίαν σας συνεχώρησεν εἰς ἐσᾶς νὰ χωρίζησθε τὰς γυναῖκάς σας· ἀπ᾿ ἀρχῆς ὅμως δὲν ἔγεινεν οὕτω.9Σᾶς λέγω δὲ ὅτι ὅστις χωρισθῇ τὴν γυναῖκα αὑτοῦ ἐκτὸς διὰ πορνείαν καὶ νυμφευθῇ ἄλλην, γίνεται μοιχός· καὶ ὅστις νυμφευθῇ γυναῖκα κεχωρισμένην, γίνεται μοιχός.
10Λέγουσι πρὸς αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ· Ἐὰν οὕτως ἔχῃ ἡ ὑποχρέωσις τοῦ ἀνδρὸς πρὸς τὴν γυναῖκα, δὲν συμφέρει νὰ νυμφευθῇ.11Ὁ δὲ εἶπε πρὸς αὐτούς· Δὲν δύνανται πάντες νὰ δεχθῶσι τὸν λόγον τοῦτον, ἀλλ᾿ εἰς ὅσους εἶναι δεδομένον.12Διότι εἶναι εὐνοῦχοι, οἵτινες ἐκ κοιλίας μητρὸς ἐγεννήθησαν οὕτω, καὶ εἶναι εὐνοῦχοι, οἵτινες εὐνουχίσθησαν ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων, καὶ εἶναι εὐνοῦχοι, οἵτινες εὐνούχισαν ἑαυτοὺς διὰ τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν. Ὅστις δύναται νὰ δεχθῇ τοῦτο, ἄς δεχθῇ.

Σκέψου

Κάποιες φορές διαβάζουμε τις πιθανές παρενέργειες κάποιου φαρμάκου και σκεφτόμαστε ότι ίσως είναι καλύτερο να μην το πάρουμε καθόλου. Όμως, παρόλο που σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζονται παρενέργειες, το φάρμακο αρχικά σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και δόθηκε σε ασθενείς με σκοπό να τους βοηθήσει. Οι γιατροί δεν θέλουν να ξεχάσουμε πως τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν, επειδή υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ιησούς δεν θα αφήσει την τραγική πιθανότητα ενός διαζυγίου σε έναν πεσμένο κόσμο να καταστρέψει το ότι η πρόθεση του Θεού για τον γάμο είναι να παραμείνει μια ισόβια δέσμευση (εδ. 4-6).

Στην πραγματικότητα, οι Φαρισαίοι (εδ. 3) θέλουν να μάθουν αν και πόσο μπορεί να απομακρυνθεί κάποιος από την οδηγία του Θεού για τον γάμο, χωρίς να φύγει πολύ μακριά. Η απάντηση του Ιησού (εδ. 8-9) τονίζει το πόσο κοντά στον Θεό μπορεί να μείνει κάποιος, καθώς εκπληρώνει τις γαμήλιες υποσχέσεις του. Οι μαθητές ίσως δεν πήραν πολύ στα σοβαρά αυτή τη διδασκαλία (εδ. 10) και ο Ιησούς ήθελε να δώσει ένα σοβαρό μάθημα, αντίθετο στην κουλτούρα τους, ότι ο γάμος δεν είναι για όλους (εδ. 11). Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει ότι μια ζωή αγαμίας δεν είναι μικρότερο δώρο από τον γάμο.

Ανταποκρίσου
Τι σημαίνει για σένα η διδαχή του Ιησού για τον γάμο; Πώς επηρεάζει το πώς θα υποστηρίζεις τους άλλους φέτος;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Γένεση 1–2, Ματθαίος 1

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.