loader image
Οι νεκροί αναστήθηκαν

Τετάρτη, 18/10/2023

Προετοιμάσου

Ζήτα από τον Κύριο να σε γεμίσει με τη δική Του ελπίδα σήμερα, όποια κατάσταση και αν αντιμετωπίζεις.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α' Κορινθίους 15:12-19

12Ἐὰν δὲ ὁ Χριστὸς κηρύττηται ὅτι ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, πῶς τινὲς μεταξὺ σας λέγουσιν ὅτι ἀνάστασις νεκρῶν δὲν εἶναι;13Καὶ ἐὰν ἀνάστασις νεκρῶν δὲν ἦναι, οὐδ᾿ ὁ Χριστὸς ἀνέστη14καὶ ἄν ὁ Χριστὸς δὲν ἀνέστη, μάταιον ἄρα εἶναι τὸ κήρυγμα ἡμῶν, ματαία δὲ καὶ ἡ πίστις σας.15Εὑρισκόμεθα δὲ καὶ ψευδομάρτυρες τοῦ Θεοῦ, διότι ἐμαρτυρήσαμεν περὶ τοῦ Θεοῦ ὅτι ἀνέστησε τὸν Χριστόν, τὸν ὁποῖον δὲν ἀνέστησεν, ἐὰν καθ᾿ ὑπόθεσιν δὲν ἀνασταίνωνται νεκροί.16Διότι ἐὰν δὲν ἀνασταίνωνται νεκροί, οὐδ᾿ ὁ Χριστὸς ἀνέστη17ἀλλ᾿ ἐὰν ὁ Χριστὸς δὲν ἀνέστῃ, ματαία ἡ πίστις σας ἔτι εἶσθε ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν. 18Ἄρα καὶ οἱ κοιμηθέντες ἐν Χριστῷ ἀπωλέσθησαν.19Ἐὰν ἐν ταύτῃ τῇ ζωῇ μόνον ἐλπίζωμεν εἰς τὸν Χριστόν, εἴμεθα ἐλεεινότεροι πάντων τῶν ἀνθρώπων.

Σκέψου

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Το επιχείρημα του Παύλου είναι παρόμοιο. Αν δεν υπάρχει ανάσταση, τότε ο Χριστός δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς, οι νεκροί δεν έχουν ελπίδα ανάστασης και η χριστιανική πίστη είναι μάταιη (εδ. 14). Κάποιοι Κορίνθιοι δεν πίστευαν στην ανάσταση του σώματος (εδ. 12). Διατηρούσαν την ειδωλολατρική ιδέα ότι το σώμα και η ψυχή ήταν δύο χωριστά στοιχεία, το σώμα έπαυε να υπάρχει με τον θάνατο και μόνο η «καλή» ψυχή θα πήγαινε στον ουρανό κοντά στους θεούς.

Στα εδάφια 14-19 ο Παύλος γράφει τις τέσσερις συνέπειες που έρχονται όταν δεν πιστεύουμε στην ανάσταση: 1. Είναι μάταιο να κηρύττουμε το ευαγγέλιο και να πιστεύουμε στον Χριστό (εδ. 14). 2. Όποιος επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάστασης, κάνει τον Θεό ψεύτη (εδ. 15). 3. Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, ο θάνατός Του δεν έχει νόημα και δεν υπάρχει συγχώρηση αμαρτιών για μας (εδ. 17). 4. Επομένως, δεν υπάρχει ελπίδα για τους χριστιανούς όταν πεθάνουν (εδ. 18). Αν δεν υπάρχει ανάσταση, δεν υπάρχει απελευθέρωση από τον θάνατο για όσους «εν Χριστώ εκοιμήθησαν». Αν είναι αυτό αλήθεια, τότε «είμεθα ελεεινότεροι πάντων των ανθρώπων» (εδ. 19). Το επιχείρημα του Παύλου οδηγεί σε πολύ θλιβερό συμπέρασμα, αλλά η ελπίδα έρχεται…

Ανταποκρίσου
Προσευχήσου να συναντήσεις τον αναστημένο Ιησού σήμερα και να γνωρίσεις την ελπίδα που φέρνει, γιατί πέθανε, αναστήθηκε και νίκησε τον θάνατο για πάντα.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιερεμίας 29–31, Ψαλμός 119:1-24

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.