loader image
Ο χρισμένος του Κυρίου

Κυριακή, 02/07/2023

Προετοιμάσου

Διάβασε Εβραίους 1:1-9 και δοξολόγησε τον βασιλιά Ιησού.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 2

1Διὰ τί ἐφρύαξαν τὰ ἔθνη καὶ οἱ λαοὶ ἐμελέτησαν μάταια;
2Παρεστάθησαν οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς, καὶ οἱ ἄρχοντες συνήχθησαν ὁμοῦ, κατὰ τοῦ Κυρίου, καὶ κατὰ τοῦ χριστοῦ αὐτοῦ, λέγοντες,
3Ἄς διασπάσωμεν τοὺς δεσμοὺς αὐτῶν, καὶ ἄς ἀπορρίψωμεν ἀφ᾿ ἡμῶν τὰς ἁλύσεις αὐτῶν.
4Ὁ καθήμενος ἐν οὐρανοῖς θέλει γελάσει· ὁ Κύριος θέλει ἐκμυκτηρίσει αὐτούς.
5Τότε θέλει λαλήσει πρὸς αὐτοὺς ἐν τῇ ὀργῇ αὑτοῦ, καὶ ἐν τῷ θυμῷ αὑτοῦ θέλει συνταράξει αὐτούς.
6Ἀλλ᾿ ἐγὼ, θέλει εἰπεῖ, ἔχρισα τὸν Βασιλέα μου ἐπὶ Σιών, τὸ ὄρος τὸ ἅγιόν μου.
7Ἐγὼ θέλω ἀναγγείλει τὸ πρόσταγμα· ὁ Κύριος εἶπε πρὸς ἐμέ, Υἱὸς μου εἶσαι σύ· ἐγὼ σήμερον σὲ ἐγέννησα·
8Ζήτησον παρ᾿ ἐμοῦ, καὶ θέλω σοὶ δώσει τὰ ἔθνη κληρονομίαν σου, καὶ ἰδιοκτησίαν σου τὰ πέρατα τῆς γῆς·
9θέλεις ποιμάνει αὐτοὺς ἐν ῥάβδῳ σιδηρᾷ· ὡς σκεῦος κεραμέως θέλεις συντρίψει αὐτούς.
10Τώρα λοιπόν, βασιλεῖς, συνετίσθητε· διδάχθητε, κριταὶ τῆς γῆς.
11Δουλεύετε τὸν Κύριον ἐν φόβῳ καὶ ἀγάλλεσθε ἐν τρόμῳ.
12Φιλεῖτε τὸν Υἱόν, μήποτε ὀργισθῇ, καὶ ἀπολεσθῆτε ἐκ τῆς ὁδοῦ, ὅταν ἐξαφθῇ ταχέως ὁ θυμὸς αὐτοῦ. Μακάριοι πάντες οἱ πεποιθότες ἐπ᾿ αὐτόν.

Σκέψου

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αρχιεπίσκοπος χρίζει τον βασιλιά με λάδι και η χορωδία ψάλλει: «Ο Σαδώκ ο ιερέας και ο Νάθαν ο προφήτης έχρισαν τον Σολομώντα βασιλιά». Αυτό θυμίζει ότι οι βασιλιάδες στην Παλαιά Διαθήκη είχαν χριστεί (π.χ. Α΄ Σαμουήλ 16:1, 13, Α΄ Βασιλέων 1:38-40).

Οι Ισραηλίτες ίσως χρησιμοποιούσαν αυτό τον Ψαλμό στην τελετή στέψης. Μιλά για εποχές όταν οι βασιλιάδες άλλων λαών επαναστατούσαν εναντίον του βασιλιά του Ισραήλ αντίθετα στο θέλημα του Θεού, που κυβερνάει από τους ουρανούς και εγκατέστησε τον χρισμένο βασιλιά Του στην Ιερουσαλήμ (εδ. 2-3).

Οι λέξεις «Μεσσίας» (εβραϊκά) και «Χριστός» (ελληνικά) σημαίνουν «χρισμένος». Αυτός ο Ψαλμός χρησιμοποιήθηκε από τον απόστολο Παύλο στην Αντιόχεια (Πράξεις 13:33) και στην επιστολή προς Εβραίους 1:5 για τον Ιησού, τον διάδοχο του Δαβίδ που περίμεναν τόσο καιρό. Αν και πολλοί δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του βασιλιά, μια μέρα όλα τα έθνη θα Του ανήκουν (εδ. 8). Πώς θα ενθαρρύνουμε όλα τα έθνη να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του βασιλιά Ιησού (Ρωμαίους 1:5-6);

Οι πρώτοι χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ θεωρούσαν ότι οι εχθροί τους εναντιώνονται όχι στους ίδιους, αλλά στον Θεό και χρησιμοποιούσαν αυτό τον Ψαλμό για να προσευχηθούν για θάρρος (Πράξεις 4:25-26).

Ανταποκρίσου
Σε πολλές χώρες στον κόσμο οι χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους. Προσευχήσου για θάρρος για να μείνουν πιστοί στον βασιλιά Ιησού.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Β΄ Χρονικών 35–36, Λουκάς 1:39-80

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.