loader image
Πίστη και ελπίδα

Κυριακή, 08/10/2023

Προετοιμάσου

Τι σου δίνει ενθάρρυνση και ελπίδα για το μέλλον;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 16

1[Μικτὰμ τοῦ Δαβίδ.] Φύλαξόν με, Θεέ, διότι ἐπὶ σὲ ἤλπισα.
2Σὺ ψυχή μου, εἶπας πρὸς τὸν Κύριον, Σὺ εἶσαι ὁ Κύριός μου· ἡ ἀγαθότης μου δὲν ἐκτείνεται εἰς σέ·
3Ἀλλ᾿ εἰς τοὺς ἁγίους τοὺς ὄντας ἐν τῇ γῇ καὶ εἰς τοὺς ἐξαιρέτους, εἰς τοὺς ὁποίους εἶναι ὅλη μου ἡ εὐχαρίστησις.
4Οἱ πόνοι τῶν τρεχόντων κατόπιν ἄλλων θεῶν θέλουσι πολλαπλασιασθῆ· ἐγὼ δὲν θέλω προσφέρει τὰς ἐξ αἵματος σπονδὰς αὐτῶν, οὐδὲ θέλω λάβει εἰς τὰ χείλη μου τὰ ὀνόματα αὐτῶν.
5Ὁ Κύριος εἶναι ἡ μερὶς τῆς κληρονομίας μου καὶ τοῦ ποτηρίου μου· σὺ διαφυλάττεις τὸν κλῆρόν μου.
6Αἱ μερίδες μου ἔπεσον εἰς τόπους τερπνούς· ἔλαβον ὡραιοτάτην κληρονομίαν.
7Θέλω εὐλογεῖ τὸν Κύριον τὸν νουθετήσαντά με· ἔτι καὶ ἐν καιρῷ νυκτὸς μὲ διδάσκουσιν οἱ νεφροὶ μου.
8Ἐνώπιόν μου εἶχον τὸν Κύριον διαπαντός· διότι εἶναι ἐκ δεξιῶν μου, διὰ νὰ μή σαλευθῶ.
9Διὰ τοῦτο εὐφράνθη ἡ καρδία μου καὶ ἠγαλλίασεν ἡ γλῶσσά μου· ἔτι δὲ καὶ ἡ σὰρξ μου θέλει ἀναπαυθῆ ἐπ᾿ ἐλπίδι.
10Διότι δὲν θέλεις ἐγκαταλείψει τὴν ψυχήν μου ἐν τῷ ᾅδῃ, οὐδὲ θέλεις ἀφήσει τὸν Ὅσιόν σου νὰ ἵδῃ διαφθοράν.
11Ἐφανέρωσας εἰς ἐμὲ τὴν ὁδὸν τῆς ζωῆς· χορτασμὸς εὐφροσύνης εἶναι τὸ πρόσωπόν σου· τερπνότητες εἶναι διαπαντὸς ἐν τῇ δεξιᾷ σου.

Σκέψου

Ο Ψαλμός πραγματεύεται δύο θέματα. Τα εδάφια 1-8 μιλούν για την τωρινή πίστη του ψαλμωδού και τα εδάφια 9-11 μιλούν για τη μελλοντική ελπίδα του. Σε κάθε τμήμα υπάρχει μια απειλή.

Εδάφια 1-8. Σε ποια σημεία φαίνεται η πίστη του ψαλμωδού στον Κύριο; Με ποιο μπορείς να ταυτιστείς περισσότερο; Κράτα το στο μυαλό σου. Τα εδάφια 3 και 4 μιλούν για δύο αντίθετες ομάδες ανθρώπων. Πρώτα είναι αυτοί που ακολουθούν τον Κύριο και ο ψαλμωδός χαίρεται να κάνει παρέα μαζί τους (εδ. 3). Από την άλλη είναι αυτοί που λατρεύουν άλλους θεούς, αποτελούν απειλή για τον ψαλμωδό και αυτός αρνείται να έχει σχέση με αυτούς (εδ. 4). Τι λένε σε μας αυτά τα εδάφια για αυτούς που κατατάσσουν υλικά αγαθά, πλούτο και επιτυχία πιο πάνω από τον Θεό;

Τα εδάφια 9-11 μιλούν για την μελλοντική ελπίδα που έχει ο ψαλμωδός στον Κύριο. Ποια είναι τα σημάδια της ελπίδας; Ποιο από αυτά μιλάει πιο πολύ στην καρδιά σου; Κράτα το στο μυαλό σου. Η απειλή απέναντι στην ελπίδα του ψαλμωδού που αφορά το μέλλον του είναι απειλή θανάτου και σωματικής φθοράς (εδ. 10). Το εδ. 11 μας θυμίζει ότι για κείνους που εμπιστεύονται τον Κύριο ο θάνατος δεν είναι απειλή, είναι απλά το πέρασμα προς την αιωνιότητα, στην αιώνια παρουσία Εκείνου.

Ανταποκρίσου
Να θυμάσαι τα σημεία της σημερινής πίστης (εδ. 1-8) και της μελλοντικής ελπίδας (εδ. 9-11) που σε ενθάρρυναν. Προσευχήσου ο Θεός να σε δυναμώσει με αυτά.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιερεμίας 9–10, Ιωάννης 4

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.