loader image
Περπατώντας με τον Θεό

Κυριακή, 26/11/2023

Προετοιμάσου

Ο Θεός είναι μαζί Σου, έχεις προσωπική σχέση με τον σωτήρα σου. Ζήτησέ Του να κάνει πιο αισθητή την παρουσία Του σήμερα.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 23

1[Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Ὁ Κύριος εἶναι ὁ ποιμήν μου· δὲν θέλω στερηθῆ οὐδενός.
2Εἰς βοσκὰς χλοερὰς μὲ ἀνέπαυσεν· εἰς ὕδατα ἀναπαύσεως μὲ δήγησεν.
3Ἠνώρθωσε τὴν ψυχήν μου· μὲ ὡδήγησε διὰ τρίβων δικαιοσύνης ἕνεκεν τοῦ ὀνόματος αὑτοῦ.
4Καὶ ἐν κοιλάδι σκιᾶς θανάτου ἐάν περιπατήσω, δὲν θέλω φοβηθῆ κακόν· διότι σὺ εἶσαι μετ᾿ ἐμοῦ· ἡ ῥάβδος σου καὶ ἡ βακτηρία σου, αὗται μὲ παρηγοροῦσιν.
5Ἡτοίμασας ἔμπροσθέν μου τράπεζαν ἀπέναντι τῶν ἐχθρῶν μου· ἥλειψας ἐν ἐλαίῳ τὴν κεφαλήν μου· τὸ ποτήριόν μου ὑπερχειλίζει.
6Βεβαίως χάρις καὶ ἔλεος θέλουσι μὲ ἀκολουθεῖ πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου· καὶ θέλω κατοικεῖ ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ Κυρίου εἰς μακρότητα ἡμερῶν.

Σκέψου

Αυτός είναι ο πιο γνωστός και αγαπητός Ψαλμός. Στα αναγνώσματά μας από τον Ματθαίο, βλέπουμε ότι ο Ιησούς περπατά μαζί μας, όπου κι αν πάμε. Η Βίβλος είναι γεμάτη μαθήματα για μας, το ίδιο συμβαίνει και με τον Ψαλμό 23. Ωστόσο, κάποιες φορές έχουμε την ευκαιρία να ξεκουράσουμε το μυαλό μας, να αναπαυθούμε στον λόγο του Θεού και να ζητήσουμε από το Άγιο Πνεύμα να μας οδηγήσει να απολαύσουμε τις αλήθειες του Θεού. Εκτός των άλλων, αυτός ο Ψαλμός είναι ένα πολύ όμορφο ποίημα.

Καθώς ο Ψαλμός μετακινείται σε διάφορες τοποθεσίες, αλλάζει και η κατάσταση του ψαλμωδού. Ταυτόχρονα, ο καλός ποιμένας είναι πάντα σταθερός και έτσι ο Ψαλμός έχει ένα πνεύμα ηρεμίας και ικανοποίησης. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ιδέες τόσο του θανάτου όσο και του κακού εντάσσονται εύκολα στη συνολική αρμονία του Ψαλμού (εδ. 4). Είναι ασήμαντα, περαστικά περιστατικά. Αυτός που ακολουθεί τον Θεό παρηγορείται αμέσως και γιορτάζει. Κοίταξε πόσο ανεμπόδιστα μετατοπίζεται η αφήγηση από τον βοσκό στην εικόνα του γλεντιού. Και τα δύο μάς κατευθύνουν προς κάτι μεγαλύτερο: Κάποιον πέρα από την κατανόησή μας, αλλά απόλυτα πραγματικό. Κάποιον που θα μας νοιάζεται για πάντα.

Ανταποκρίσου
Βρες και άκου μελοποιημένο τον Ψαλμό 23. Αν θες, τραγούδα κι εσύ, ως προσευχή.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Δανιήλ 4–5, Α΄ Ιωάννη 5

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.