loader image
Στην παρουσία του Θεού

Σάββατο, 24/06/2023

Προετοιμάσου

Διάβασε: Α΄ Βασιλέων 19:11-12, Ψαλμός 46:10 και 42:1. Σταμάτα μετά από κάθε εδάφιο για να προσευχηθείς και να συγκεντρωθείς στον Θεό.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 9:14-17

14Τότε ἔρχονται πρὸς αὐτὸν οἱ μαθηταὶ τοῦ Ἰωάννου, λέγοντες· Διὰ τί ἡμεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι νηστεύομεν πολλά, οἱ δὲ μαθηταὶ σου δὲν νηστεύουσι;15Καὶ εἶπε πρὸς αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς· Μήπως δύνανται οἱ υἱοὶ τοῦ νυμφῶνος νὰ πενθῶσιν, ἐνόσῳ εἶναι μετ᾿ αὐτῶν ὁ νυμφίος; θέλουσιν ὅμως ἐλθεῖ ἡμέραι, ὅταν ἀφαιρεθῇ ἀπ᾿ αὐτῶν ὁ νυμφίος, καὶ τότε θέλουσι νηστεύσει.16Καὶ οὐδεὶς βάλλει ἐπίρραμμα ἀγνάφου πανίου ἐπὶ ἱμάτιον παλαιόν· διότι ἀφαιρεῖ τὸ ἀναπλήρωμα αὐτοῦ ἀπὸ τοῦ ἱματίου, καὶ γίνεται σχίσμα χειρότερον.17Οὐδὲ βάλλουσιν οἶνον νέον εἰς ἀσκοὺς παλαιούς· εἰ δὲ μή, σχίζονται οἱ ἀσκοί, καὶ ὁ οἶνος ἐκχέεται καὶ οἱ ἀσκοὶ φθείρονται· ἀλλὰ βάλλουσιν οἶνον νέον εἰς ἀσκοὺς νέους, καὶ ἀμφότερα διατηροῦνται.

Σκέψου

Η νηστεία – όταν δηλαδή θυσιάζουμε κάτι όπως το φαγητό ώστε να ξοδέψουμε χρόνο σε προσευχή – μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουμε τον Θεό χωρίς περισπασμούς. Δίνει έμφαση στην εξάρτησή μας από τον Θεό και μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε σε Αυτόν.

Οι μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή ήθελαν να μάθουν γιατί οι μαθητές του Ιησού δεν νήστευαν (εδ. 14). Ο Ιησούς εξήγησε ότι οι μαθητές Του δεν είχαν ανάγκη να νηστέψουν, γιατί καθημερινά βρίσκονταν στην παρουσία του Θεού, ακόμα κι αν δεν το καταλάβαιναν. Ο Ιησούς υπαινίσσεται τον θάνατό Του για πρώτη φορά σε αυτό το Ευαγγέλιο, αλλά οι μαθητές Του δεν το καταλαβαίνουν.

Ο Ιησούς δεν είχε πρόβλημα με τη νηστεία (βλ. Ματθαίος 4:2 και 6:16-18). Αλλά μια νέα εποχή ξεκινούσε, όπου οι παλιοί νόμοι της θρησκείας θα έδιναν τη θέση τους στη χαρά της βασιλείας του Θεού. Εκείνη την εποχή, διατηρούσαν το κρασί σε δερμάτινα ασκιά και, όπως συμβαίνει με τα νέα μπαλώματα και τα παλιά ρούχα (εδ. 16), ποτέ δεν έβαζαν το καινούριο κρασί σε παλιά ασκιά, γιατί θα έσκαγαν (εδ. 17). Με την παρουσία του Ιησού και με τη μελλοντική ανάστασή Του, όλα αλλάζουν. Τα νέα ασκιά είναι απαραίτητα για το νέο κρασί.

Ανταποκρίσου
Η νηστεία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι χριστιανοί μπορούν να εστιάσουν στον Θεό.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Β΄ Χρονικών 16–17, Ψαλμός 73

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.