loader image
Στοιχεία που χωρίζουν

Τετάρτη, 17/05/2023

Προετοιμάσου

Ποια στοιχεία προκαλούν διαίρεση στην εκκλησία και στους φίλους σου. Πόσο κομβικά είναι; Γιατί κάνουν τον κόσμο να παθιάζεται;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ρωμαίους 14:19-23

19Ἄρα λοιπὸν ἄς ζητῶμεν τὰ πρὸς τὴν εἰρήνην καὶ τὰ πρὸς τὴν οἰκοδομήν ἀλλήλων.20Μή κατάστρεφε τὸ ἔργον τοῦ Θεοῦ διὰ φαγητόν. Πάντα μὲν εἶναι καθαρά, κακὸν ὅμως εἶναι εἰς τὸν ἄνθρωπον ὅστις τρώγει μὲ σκάνδαλον.21Καλὸν εἶναι τὸ νὰ μή φάγῃς κρέας μηδὲ νὰ πίῃς οἶνον μηδὲ νὰ πράξῃς τι, εἰς τὸ ὁποῖον ὁ ἀδελφὸς σου προσκόπτει ἤ σκανδαλίζεται ἤ ἀσθενεῖ.22Σὺ πίστιν ἔχεις; ἔχε αὐτήν ἐντὸς σου ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ· μακάριος ὅστις δὲν κατακρίνει ἑαυτὸν εἰς ἐκεῖνο, τὸ ὁποῖον ἀποδέχεται.23Ὅστις ὅμως ἀμφιβάλλει, κατακρίνεται, ἐὰν φάγῃ, διότι δὲν τρώγει ἐκ πίστεως· καὶ πᾶν ὅ, τι δὲν γίνεται ἐκ πίστεως, εἶναι ἁμαρτία.

Σκέψου

Η ηγεσία μιας εκκλησίας καλείται να χειριστεί διαφωνίες για απίστευτα θέματα, εντελώς δευτερεύοντα, π.χ. κάποιοι διαφωνούν ή μαλώνουν για μήνες για να αποφασίσουν τι χρώμα θα είναι το χαλί της εκκλησίας! Μπορεί να συμφωνούμε για τον πυρήνα του ευαγγελίου κι ωστόσο υπάρχουν κάποιες δογματικές διαφωνίες πάνω σε θέματα που δεν είναι ξεκάθαρα.

Αντί να ασχολούνται με χαρακτηριστικά που διαιρούν, ο Παύλος καλεί τους δυνατούς και τους αδύναμους να επιδιώκουν αυτά που φέρνουν ειρήνη (εδ. 19). Οι δυνατοί καλούνται να περιορίσουν την ελευθερία τους, ώστε να μην στεναχωρούν τα αδέρφια τους που παλεύουν. Ίσως δεν είναι απαραίτητο οι δυνατοί να μην φάνε κρέας για να είναι άγιοι, αλλά ίσως αυτό είναι απαραίτητο για την ευημερία της εκκλησίας, να μην επεκτείνουν λοιπόν την ελευθερία τους, σε σημείο που να αποξενωθούν από τα αδέρφια τους καταδικάζοντας τον εαυτό τους με τον δογματισμό τους (εδ. 22β). Από την άλλη, οι αδύναμοι ας μην παρασύρονται απλά και μόνο για να μην βρεθούν σε αμηχανία: δεν τιμούν τον Θεό αν κάνουν κάτι που θεωρούν αμαρτία, απλά και μόνο για να μην διαφέρουν.

Ανταποκρίσου
Μήπως κάτι σε διαιρεί από τα αδέρφια σου με κίνδυνο να χαλάσει η σχέση σας; Πώς θα επιδιώξεις ειρήνη αντί τη διαίρεση;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Α΄ Βασιλέων 1–2, Ψαλμός 55

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.