loader image
Χαρούμενοι σαν μοσχάρια

Τετάρτη, 06/12/2023

Προετοιμάσου

Τι σημαίνει για σένα η ελευθερία;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Μαλαχίας 4:1-6

1Διότι, ιδού, έρχεται ημέρα, ήτις θέλει καίει ως κλίβανος· και πάντες οι υπερήφανοι και πάντες οι πράττοντες ασέβειαν θέλουσιν είσθαι άχυρον· και η ημέρα η ερχομένη θέλει κατακαύσει αυτούς, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων, ώστε δεν θέλει αφήσει εις αυτούς ρίζαν και κλάδον.
2Εις εσάς όμως τους φοβουμένους το όνομά μου θέλει ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης με ίασιν εν ταις πτέρυξιν αυτού· και θέλετε εξέλθει, και σκιρτήσει ως μοσχάρια της φάτνης.
3Και θέλετε καταπατήσει τους ασεβείς· διότι αυτοί θέλουσιν είσθαι σποδός υπό τα ίχνη των ποδών σας, καθ’ ην ημέραν εγώ κάμω τούτο, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων.
4Ευθυμείσθε τον νόμον του Μωϋσέως του δούλου μου, τον οποίον προσέταξα εις αυτόν εν Χωρήβ διά πάντα τον Ισραήλ, τα διατάγματα και τας κρίσεις.
5Ιδού, εγώ θέλω αποστείλει προς εσάς Ηλίαν τον προφήτην, πριν έλθη η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής·
6και αυτός θέλει επιστρέψει την καρδίαν των πατέρων προς τα τέκνα και την καρδίαν των τέκνων προς τους πατέρας αυτών, μήποτε έλθω και πατάξω την γην με ανάθεμα.

Σκέψου

Μια γυναίκα με μυϊκή δυστροφία ονειρευόταν να έχει για μια μέρα ένα υγιές σώμα: «Θα πήγαινα στην παραλία για να χορέψω». Τα λόγια της θυμίζουν τη χαρά των ελεύθερων μοσχαριών που περιγράφει ο Μαλαχίας. Είναι μια παρομοίωση που δείχνει την αντίδρασή μας στη σωτήρια χάρη του Θεού (εδ. 2). Η ελευθερία από τους περιορισμούς μας, σωματικούς, συναισθηματικούς ή πνευματικούς, είναι μια υπόσχεση για αυτούς που τιμούν τον Θεό, υπόσχεση που φέρνει θεραπεία, αποκατάσταση, παγκόσμια δικαιοσύνη και προσωπική σωτηρία (εδ. 2-3). Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και η ανταπόκρισή μας σε αυτή την ελευθερία θα είναι να γιορτάσουμε πιο πολύ απ’ όσο φανταζόμαστε.

Τα τελευταία εδάφια είναι δύσκολα και μιλούν για θεϊκή κρίση και αποκατάσταση (εδ. 5-6). Όλο το βιβλίο του Μαλαχία αποσκοπεί σε αυτό το σημείο: Ο Θεός δεν θα δεχτεί την επαναστατική φύση του Ισραήλ. Τους καλεί να θυμηθούν τη διαθήκη Του και την αμετάβλητη αγάπη Του, όμως πολλοί αλαζόνες, εγωκεντρικοί και αυτάρεσκοι απορρίπτουν την κλήση του Θεού. Την τελευταία μέρα της κρίσης, ο Θεός θα αντιμετωπίσει την εξέγερσή τους με ολική καταστροφή.

Ας είναι δοξασμένος ο «ήλιος της δικαιοσύνης» (εδ. 2). Ο Ιησούς είναι η τελευταία υπόσχεση για θεία αποκατάσταση. Η δικαιοσύνη θα κυριαρχήσει, αλλά το έλεος του Θεού θα φέρει σωτηρία για αυτούς που Τον ακολουθούν.

Ανταποκρίσου
Πόσο διαφορετικά τα τελευταία λόγια της Καινής Διαθήκης! Προσευχήσου: «Έλα, Κύριε Ιησού. Η χάρη του Κυρίου Ιησού ας είναι με τον λαό του Θεού. Αμήν» (Αποκάλυψη 22:21).
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιωήλ 1–2, Ψαλμός 139

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.