loader image
Άρα ποιος ακριβώς είναι αυτός;

Τρίτη, 21/11/2023

Προετοιμάσου

Ποιος λες ότι είναι ο Ιησούς; Δοξολόγησέ Τον τώρα, με την απάντηση του Πέτρου στο εδ. 16.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 16:13-20

13Ὅτε δὲ ἦλθεν ὁ Ἰησοῦς εἰς τὰ μέρη τῆς Καισαρείας τῆς Φιλίππου, ἠρώτα τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ, λέγων· Τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι ὅτι εἶμαι ἐγὼ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου;14Οἱ δὲ εἶπον· Ἄλλοι μὲν Ἰωάννην τὸν Βαπτιστήν, ἄλλοι δὲ Ἠλίαν καὶ ἄλλοι Ἱερεμίαν ἤ ἕνα τῶν προφητῶν.15Λέγει πρὸς αὐτούς· Ἀλλὰ σεῖς τίνα με λέγετε ὅτι εἶμαι;16Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Σίμων Πέτρος εἶπε· Σὺ εἶσαι ὁ Χριστὸς ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος.17Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπε πρὸς αὐτόν· Μακάριος εἶσαι, Σίμων, υἱὲ τοῦ Ἰωνᾶ, διότι σὰρξ καὶ αἷμα δὲν σοὶ ἀπεκάλυψε τοῦτο, ἀλλ᾿ ὁ Πατήρ μου ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς.18Καὶ ἐγὼ δὲ σοὶ λέγω ὅτι σὺ εἶσαι Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτης τῆς πέτρας θέλω οἰκοδομήσει τὴν ἐκκλησίαν μου, καὶ πύλαι ᾅδου δὲν θέλουσιν ἰσχύσει κατ᾿ αὐτῆς.19Καὶ θέλω σοὶ δώσει τὰ κλειδία τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν, καὶ ὅ, τι ἐὰν δέσῃς ἐπὶ τῆς γῆς, θέλει εἶσθαι δεδεμένον ἐν τοῖς οὐρανοῖς, καὶ ὅ, τι ἐὰν λύσῃς ἐπὶ τῆς γῆς, θέλει εἶσθαι λελυμένον ἐν τοῖς οὐρανοῖς.20Τότε παρήγγειλεν εἰς τοὺς μαθητὰς αὑτοῦ νὰ μή εἴπωσι πρὸς μηδένα ὅτι αὐτὸς εἶναι Ἰησοῦς ὁ Χριστός.

Σκέψου

Για τους αφοσιωμένους χριστιανούς που διαβάζουν τα γεγονότα πολλά χρόνια αργότερα, η δήλωση του Πέτρου στο εδ. 16 εύκολα φαίνεται αυτονόητη. Ο Ιησούς ανέστησε νεκρούς και περπάτησε στο νερό: ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, που ο Ιησούς δεν περιορίζεται σε μια απλή αναγνώριση της σωστής απάντησης του Πέτρου, ειδικά μετά από όλες τις λανθασμένες εκτιμήσεις στο εδ. 14 και τον σκεπτικισμό της θρησκευτικής εξουσίας. Παρόλες τις αποδείξεις που υπάρχουν για το πρόσωπο και το έργο του Ιησού, δεν είναι πάντα εύκολο στους ανθρώπους να τον αναγνωρίσουν και να τον εμπιστευτούν.

Αυτά που λέει ο Ιησούς, απαντώντας στον Πέτρο, είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή κατανόηση της κλήσης του χριστιανού. Πρώτον, ο Πέτρος είναι ευλογημένος – όχι διορατικός ή άξιος – απλά ευλογημένος. Δεύτερον, ο Πέτρος δεν βρήκε από μόνος του την αλήθεια, είναι ένας θησαυρός που του αποκάλυψε ο ίδιος ο Θεός. (Ίσως αυτό εξηγεί κάπως το εδ. 20: ο Θεός θα αποφασίσει πότε και πώς θα αποκαλύψει τον Υιό Του.) Τρίτον, αυτή η αποκάλυψη είναι η βάση για το σωτήριο έργο του Χριστού μέσα στην ιστορία. Είναι η εκκλησία Του και θα είναι πάντοτε δυνατή. Τέλος, η γνώση ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός μάς ενδυναμώνει πολύ περισσότερο απ’ όσο είχαν φανταστεί οι απόστολοι.

Ανταποκρίσου
Πώς μπορούμε να στηριχθούμε γερά στο εδ. 16; Ως άσκηση, στην αρχή και στο τέλος της προσευχής σου διακήρυξε αυτό που διακήρυξε ο Πέτρος.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ιεζεκιήλ 42–43, Α΄ Ιωάννη 2

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.