loader image
Ένας πληγωμένος κόσμος

Κυριακή, 24/09/2023

Προετοιμάσου

«…πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού, δικαιούνται δε δωρεάν με την χάριν αυτού δια της απολυτρώσεως της εν Χριστώ Ιησού» (Ρωμαίους 3:23-24). Τι σημαίνει για σένα η χάρη;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 14

1[Εἰς τὸν πρῶτον μουσικόν. Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Εἶπεν ὁ ἄφρων ἐν τῇ καρδίᾳ αὑτοῦ, δὲν ὑπάρχει Θεός. Διεφθάρησαν· ἔγειναν βδελυροὶ εἰς τὰ ἔργα· δὲν ὑπάρχει πράττων ἀγαθόν.
2Ὁ Κύριος διέκυψεν ἐξ οὐρανοῦ ἐπὶ τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων διὰ νὰ ἴδῃ ἐὰν ἦναί τις ἔχων σύνεσιν, ἐκζητῶν τὸν Θεόν.
3Πάντες ἐξέκλιναν, ὁμοῦ ἐξηχρειώθησαν· δὲν ὑπάρχει πράττων ἀγαθόν· δὲν ὑπάρχει οὐδὲ εἷς.
4Δὲν ἔχουσι γνῶσιν πάντες οἱ ἐργαζόμενοι τὴν ἀνομίαν, οἱ κατατρώγοντες τὸν λαὸν μου ὡς βρῶσιν ἄρτου; τὸν Κύριον δὲν ἐπεκαλέσθησαν.
5Ἐκεῖ ἐφοβήθησαν φόβον· διότι ὁ Θεὸς εἶναι ἐν τῇ γενεᾷ τῶν δικαίων.
6Κατῃσχύνατε τὴν βουλήν τοῦ πτωχοῦ, διότι ὁ Κύριος εἶναι ἡ καταφυγή αὐτοῦ.
7Τίς θέλει δώσει ἐκ Σιὼν τὴν σωτηρίαν τοῦ Ἰσραήλ; ὅταν ὁ Κύριος ἐπιστρέψῃ τὸν λαὸν αὑτοῦ ἀπὸ τῆς αἰχμαλωσίας, θέλει ἀγάλλεσθαι ὁ Ἰακώβ, θέλει εὐφραίνεσθαι ὁ Ἰσραήλ.

Σκέψου

Πονά η καρδιά σου για τον κόσμο μας; Στεναχωριέσαι όταν βλέπεις ανθρώπους μακριά από τον Θεό; Αυτός ο Ψαλμός είναι ο θρήνος μιας κοινότητας που ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι καταστροφικές συνέπειες που έρχονται, όταν κάποιος απομακρύνεται από τον Θεό. Ο «άφρων» (εδ. 1) είναι κάποιος που δεν έχει ηθικές αξίες ή επίγνωση των κοινωνικών υποχρεώσεών του και απορρίπτει τη σοφία. Λέξεις όπως «διεφθάρησαν» και «βδελυροί» (εδ. 1) περιγράφουν αυτή την καταστροφική ανθρώπινη εμπειρία (βλ. επίσης Ρωμαίους 3:10-12).

Αν είναι έτσι η ζωή μακριά από τον Θεό, τι μας λέει αυτό για τον χαρακτήρα του Θεού και για την παρουσία Του που αλλάζει ζωές; Στο εδάφιο 2 βλέπουμε ότι ο Θεός θέλει να έχει σχέσεις με τον λαό Του, θέλει οι άνθρωποι να Τον αναζητούν. Είναι μαζί με αυτούς που Τον υπακούν. Είναι καταφύγιο (εδ. 6), είναι ο Θεός που αποκαθιστά και ανορθώνει (εδ. 7). Η ζωή μαζί Του καλλιεργεί και ενθαρρύνει την καλοσύνη και μέσα μας, αλλά και μέσα στις κοινότητες και τον κόσμο μας.

Ανταποκρίσου
Σκέψου τον θρήνο στα λόγια του Ψαλμού και την ελπίδα που δίνει ο Θεός.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 47–48, Εβραίους 7

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.