loader image
Ο γιος ενός μαραγκού;

Σάββατο, 23/09/2023

Προετοιμάσου

«Ιησού, καθώς διαβάζω τα λόγια και τις πράξεις Σου στη γη, βοήθησέ με να καταλάβω ποιος είσαι. Αμήν».

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 13:53-58

53Καὶ ἀφοῦ ἐτελείωσεν ὁ Ἰησοῦς τὰς παραβολὰς ταύτας, ἀνεχώρησεν ἐκεῖθεν,54καὶ ἐλθὼν εἰς τὴν πατρίδα αὑτοῦ, ἐδίδασκεν αὐτοὺς ἐν τῇ συναγωγῇ αὐτῶν, ὥστε ἐξεπλήττοντο καὶ ἔλεγον· Πόθεν εἰς τοῦτον ἡ σοφία αὕτη καὶ αἱ δυνάμεις;55δὲν εἶναι οὗτος ὁ υἱὸς τοῦ τέκτονος; ἡ μήτηρ αὐτοῦ δὲν λέγεται Μαριάμ, καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ Ἰάκωβος καὶ Ἰωσῆς καὶ Σίμων καὶ Ἰούδας;56καὶ αἱ ἀδελφαὶ αὐτοῦ δὲν εἶναι πᾶσαι παρ᾿ ἡμῖν; πόθεν λοιπὸν εἰς τοῦτον ταῦτα πάντα;57Καὶ ἐσκανδαλίζοντο ἐν αὐτῷ. Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπε πρὸς αὐτούς· Δὲν εἶναι προφήτης ἄνευ τιμῆς εἰμή ἐν τῇ πατρίδι αὑτοῦ καὶ ἐν τῇ οἰκίᾳ αὑτοῦ.58Καὶ δὲν ἔκαμεν ἐκεῖ πολλὰ θαύματα διὰ τὴν ἀπιστίαν αὐτῶν.

Σκέψου

Σε αυτό το κομμάτι, στα λόγια του Ματθαίου απεικονίζονται η απιστία (εδ. 58) και η αντίθεση που είδαμε στις προηγούμενες παραβολές (βλ. 13:13-15). Στη Ναζαρέτ, όσοι ήξεραν τον Ιησού όταν ήταν μικρός, τώρα αναγνωρίζουν τη σοφία και τη δύναμή Του (εδ. 54), αλλά συνεχίζουν να Τον απορρίπτουν με αγανάκτηση και προσβολές (εδ. 57). Ποιος νομίζει ότι είναι; Αυτή η ιστορία μάς κάνει να σκεφτόμαστε τα παιδικά χρόνια του Ιησού. Πώς ήταν να μεγαλώνει σε ένα χωριό, σε μια οικογένεια, ήσυχα και απλά μέσα στον κόσμο που δημιούργησε Εκείνος; Αν ήταν απλά ο γιος ενός μαραγκού, τότε από πού προερχόταν η εξουσία Του (εδ. 55);

Προηγουμένως στο Ευαγγέλιο, ο Ιωσήφ αναφέρεται ως έντιμος και δίκαιος (βλ. 1:19), υπάκουος στον Θεό και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροφή του μικρού Ιησού. Στην αρχή του Ευαγγελίου, ο συγγραφέας λέει ξεκάθαρα ότι ο Ιησούς είναι απόγονος του Δαβίδ και διάδοχος του θρόνου του λόγω της γενεαλογίας του Ιωσήφ (βλ. 1:1-16). Μέσα από το όνειρο του Ιωσήφ μαθαίνουμε ότι ο Ιησούς είναι αυτός που θα σώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους (βλ. 1:21, 2:13, 2:19). Υπάρχει κάτι ειρωνικό εδώ: ο αναγνώστης, που ξέρει τα γεγονότα της ζωής του Ιησού, ξέρει ότι είναι ο Υιός του Θεού και όχι απλά ο γιος ενός συνηθισμένου μαραγκού.

Ανταποκρίσου
Μήπως έχεις διαβάσει και έχεις ακούσει πολλά για τον Ιησού και πλέον δεν έχεις περιέργεια και θαυμασμό; Μήπως η σχέση σου μαζί Του χρειάζεται ανανέωση;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 45–46, Ψαλμός 107

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.