loader image
Δεν ήταν ατύχημα

Παρασκευή, 19/05/2023

Προετοιμάσου

Η διαφορετικότητα είναι πρόκληση. Αγωνίζεσαι να το αποδεχτείς; Μήπως κάποια διαφορετικότητα ευλογεί την εκκλησία σου;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ρωμαίους 15:8-13

8Λέγω δὲ ὅτι ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς ἔγεινε διάκονος τῆς περιτομῆς ὑπὲρ τῆς ἀληθείας τοῦ Θεοῦ, διὰ νὰ βεβαιώσῃ τὰς πρὸς τοὺς πατέρας ἐπαγγελίας,
9καὶ διὰ νὰ δοξάσωσι τὰ ἔθνη τὸν Θεὸν διὰ τὸ ἔλεος αὐτοῦ, καθὼς εἶναι γεγραμμένον· Διὰ τοῦτο θέλω σὲ ὑμνεῖ μεταξὺ τῶν ἐθνῶν· καὶ εἰς τὸ ὄνομά σου θέλω ψάλλει.
10Καὶ πάλιν λέγει· Εὐφράνθητε, ἔθνη, μετὰ τοῦ λαοῦ αὐτοῦ.
11Καὶ πάλιν· Αἰνεῖτε τὸν Κύριον, πάντα τὰ ἔθνη, καὶ δοξολογεῖτε αὐτὸν πάντες οἱ λαοί.
12Καὶ πάλιν ὁ Ἡσαΐας λέγει· Θέλει εἶσθαι ἡ ῥίζα τοῦ Ἰεσσαί, Καὶ ὁ ἀνιστάμενος διὰ νὰ βασιλεύῃ ἐπὶ τὰ ἔθνη· εἰς αὐτὸν τὰ ἔθνη θέλουσιν ἐλπίσει.
13Ὁ δὲ Θεὸς τῆς ἐλπίδος εἴθε νὰ σᾶς ἐμπλήσῃ πάσης χαρᾶς καὶ εἰρήνης διὰ τῆς πίστεως, ὥστε νὰ περισσεύητε εἰς τὴν ἐλπίδα διὰ τῆς δυνάμεως τοῦ Πνεύματος τοῦ Ἁγίου.

Σκέψου

Ο Παύλος καλεί τους δυνατούς στην πίστη και τους αδύναμους να αποδέχονται ο ένας τον άλλον, όπως τους αποδέχτηκε ο Χριστός (εδ. 7). Έπειτα, ανάγει αυτή την πρόκληση στο πλαίσιο της ιστορίας της σωτηρίας. Καθώς αποδέχονται ο ένας τον άλλον, συμμετέχουν στην εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού προς τους πατριάρχες πριν από πολλές γενιές (εδ. 8). Όταν έχουμε ενότητα και δοξολογούμε μαζί τον Θεό (εδ. 6), εκπληρώνουμε την υπόσχεση που βρίσκουμε στις Γραφές και έχει γραφτεί για να μας διδάξει και να μας δώσει ελπίδα (εδ. 4). Μετά, ο Παύλος, για να διευκρινίσει το επιχείρημά του, αντλεί από τις Γραφές λόγια που δίνουν έμφαση είτε στην κλήση του Ισραήλ για τα έθνη (εδ. 9) είτε στην εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού όπως φανερώθηκε στον Ισραήλ και στους εθνικούς που δόξαζαν μαζί τον Θεό.

Το ότι βρίσκονται όλοι μαζί στη Ρώμη, το κέντρο του πολιτισμού των εθνικών, δεν έγινε κατά τύχη, αλλά για να εκπληρωθεί το προαιώνιο σχέδιο του Θεού. Καθώς μαθαίνουν να ζουν μαζί μια ζωή θυσίας παρά τις διαφορές τους, ο Παύλος εμπιστεύεται την αιώνια ελπίδα ότι ο Θεός, που ανά τις γενιές πρόσφερε την ελπίδα Του, τώρα θα την κάνει να ξεχειλίσει μέσα τους με την παρουσία του Αγίου Πνεύματός Του (εδ. 13).

Ανταποκρίσου
Η Αποκάλυψη 7:9 βλέπει τη σωτηρία ανθρώπων «εκ παντός έθνους και φυλών και λαών και γλωσσών». Προσευχήσου για ενότητα στην εκκλησία σου.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Α΄ Βασιλέων 6–7, Α΄ Κορινθίους 12

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.