loader image
Ζωή και δοξολογία

Κυριακή, 01/10/2023

Προετοιμάσου

Ευχαρίστησε τον Θεό για κάποιον πιστό που ήταν για σένα παράδειγμα στο περπάτημα με τον Ιησού.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 15

1[Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Κύριε, τίς θέλει κατοικήσει ἐν τῇ σκηνῇ σου; τίς θέλει κατοικήσει ἐν τῷ ὄρει τῷ ἁγίῳ σου;
2Ὁ περιπατῶν ἐν ἀκεραιότητι καὶ ἐργαζόμενος δικαιοσύνην, καὶ λαλῶν ἀλήθειαν ἐν τῇ καρδίᾳ αὑτοῦ·
3Ὁ μή καταλαλῶν διὰ τῆς γλώσσης αὑτοῦ, μηδὲ πράττων κακὸν εἰς τὸν φίλον αὑτοῦ, μηδὲ δεχόμενος ὀνειδισμὸν κατὰ τοῦ πλησίον αὑτοῦ.
4Εἰς τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτοῦ καταφρονεῖται ὁ ἀχρεῖος· τιμᾷ δὲ τοὺς φοβουμένους τὸν Κύριον· ὁμνύει εἰς τὸν πλησίον αὑτοῦ καὶ δὲν ἀθετεῖ·
5δὲν δίδει τὸ ἀργύριον αὑτοῦ ἐπὶ τόκῳ, οὐδὲ λαμβάνει δῶρα κατὰ τοῦ ἀθώου. Ὁ πράττων ταῦτα δὲν θέλει σαλευθῆ εἰς τὸν αἰῶνα.

Σκέψου

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά κάποιου τον οποίο ο Θεός δέχεται να Τον δοξολογεί και να ξοδεύει χρόνο μαζί Του (εδ. 1); Πρόσέξες ότι κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει να κάνει με το πώς φερόμαστε την ώρα της συνάθροισης; Όλα σχετίζονται με το πώς ζούμε την υπόλοιπη ζωή μας.

Μπορείς να βρεις στον Ψαλμό τα θετικά και τα αρνητικά που χαρακτηρίζουν τέτοιους ανθρώπους; Από τη μία, ζουν και περπατούν στον δρόμο της αλήθειας, εντιμότητας και δικαιοσύνης (εδ. 2), φέρονται στους ανθρώπους του Θεού με τιμή και κρατούν τον λόγο τους, ακόμα κι αν αυτό κοστίζει (εδ. 4). Από την άλλη, δεν κουτσομπολεύουν, δεν ξεσηκώνουν διαμάχες με τα λόγια τους, δεν κρίνουν τους άλλους (εδ. 3). Επιλέγουν με οξυδέρκεια τις παρέες τους, αποφεύγουν όσους δεν κάνουν το καλό (εδ. 4) και κρατούν τον λόγο τους (εδ. 4). Δεν σπαταλούν τα λεφτά τους, είναι γενναιόδωροι προς τους φτωχούς και δεν δωροδοκούνται για να ευνοούν τους πλούσιους (εδ. 5).

Ποιος μπορεί να ζήσει με αυτό τον τρόπο; Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Όμως, μέσω του Χριστού, ο Θεός μάς αποδέχεται όπως είμαστε, αλλά όχι για να παραμείνουμε όπως είμαστε. Αυτός ο Ψαλμός μάς προκαλεί να δούμε πόσο η ζωή μας εναρμονίζεται με το σχέδιο του Θεού.

Ανταποκρίσου
Εξέτασε τον εαυτό σου με βάση τον Ψαλμό. Είσαι όπως θέλει ο Θεός; Πού χρειάζεσαι βελτίωση; Ομολόγησε τις αδυναμίες σου και ζήτα Του να σε αλλάξει.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 61–62, Εβραίους 12

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.