loader image
Η σοφία του Θεού

Τετάρτη, 09/08/2023

Προετοιμάσου

«Χρειάζεται παραπάνω από ευφυία για να ενεργείς με ευφυία» (Ντοστογιέφσκι). Κάτι τέτοιο λέει η περικοπή μας.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α' Κορινθίους 1:18-25

18Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία, εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους εἶναι δύναμις Θεοῦ.
19Ἐπειδή εἶναι γεγραμμένον Θέλω ἀπολέσει τὴν σοφίαν τῶν σοφῶν, καὶ θέλω ἀθετήσει τὴν σύνεσιν τῶν συνετῶν.
20Ποῦ ὁ σοφός; ποῦ ὁ γραμματεύς; ποῦ ὁ συζητητής τοῦ αἰῶνος τούτου; δὲν ἐμώρανεν ὁ Θεὸς τὴν σοφίαν τοῦ κόσμου τούτου;21Διότι ἐπειδή ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ ὁ κόσμος δὲν ἐγνώρισε τὸν Θεὸν διὰ τῆς σοφίας, ηὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος νὰ σώσῃ τοὺς πιστεύοντας. 22Ἐπειδή καὶ οἱ Ἰουδαῖοι σημεῖον αἰτοῦσι καὶ οἱ Ἕλληνες σοφίαν ζητοῦσιν,23ἡμεῖς δὲ κηρύττομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, εἰς μὲν τοὺς Ἰουδαίους σκάνδαλον, εἰς δὲ τοὺς Ἕλληνας μωρίαν,24εἰς αὐτοὺς ὅμως τοὺς προσκεκλημένους, Ἰουδαίους τε καὶ Ἕλληνας, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν 25διότι τὸ μωρὸν τοῦ Θεοῦ εἶναι σοφώτερον τῶν ἀνθρώπων, καὶ τὸ ἀσθενὲς τοῦ Θεοῦ εἶναι ἰσχυρότερον τῶν ἀνθρώπων.

Σκέψου

Το σχέδιο του Θεού να σώσει την ανθρωπότητα έμοιαζε, σε όσους παρακολουθούσαν, να έχει αποτύχει, γιατί ο Χριστός πέθανε στον Σταυρό. Οι μαθητές που πήγαιναν στους Εμμαούς είπαν θλιμμένα: «Ημείς δε ηλπίζομεν ότι αυτός είναι ο μέλλων να λυτρώση τον Ισραήλ» (Λουκάς 24:21). Αλλά αυτό που έμοιαζε με καταστροφή και αποτυχία ήταν τελικά η δύναμη του Θεού (εδ. 18)! Ακόμα και η ασοφία του Θεού είναι πιο σοφή από τη σοφία του ανθρώπου και η αδυναμία Του είναι δυνατότερη από την ανθρώπινη δύναμη.

Στα «Χρονικά της Νάρνια» του Κ.Σ. Λούις, η λευκή μάγισσα αποκάλεσε τον Άσλαν (που συμβολίζει τον Χριστό) ανόητο, γιατί έδωσε τη ζωή του για έναν προδότη. Στο τέλος όμως η μάγισσα αποδείχθηκε η ίδια ανόητη, γιατί δεν μπόρεσε να καταλάβει τη δύναμη του Άσλαν και της θυσίας του. Με τον ίδιο τρόπο, όσοι είχαν κάποιες παγιωμένες ιδέες για τη δράση του Θεού (όπως οι Εβραίοι) ή όσοι προσπαθούσαν να κερδίσουν τη σωτηρία με την ευφυία και τη λογική (όπως οι Έλληνες), αυτοί νόμιζαν ότι ο θάνατος του Ιησού ως εγκληματία ήταν ανόητος. Αλλά αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες τους και Τον εμπιστεύονται, ανακαλύπτουν τη σοφία και τη δύναμη του Θεού.

Ανταποκρίσου
Τι απαντάς σε κάποιον που λέει ότι ο Ιησούς πλανήθηκε και πέθανε σαν εγκληματίας; Ξέρεις τη δύναμη και τη σοφία του Θεού;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Παροιμίες 3–4, Ψαλμός 89

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.