loader image
Μάτια στο βραβείο

Σάββατο, 06/01/2024

Προετοιμάσου

Προσευχήσου να συναντήσεις τον Θεό μέσα από τον λόγο Του.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 20:29-34

29Καὶ ἐνῷ ἐξήρχοντο ἀπὸ τῆς Ἱεριχώ, ἠκολούθησεν αὐτὸν ὄχλος πολύς.30Καὶ ἰδού, δύο τυφλοὶ καθήμενοι παρὰ τὴν ὁδόν, ἀκούσαντες ὅτι ὁ Ἰησοῦς διαβαίνει, ἔκραξαν λέγοντες· Ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, υἱὲ τοῦ Δαβίδ.31Ὁ δὲ ὄχλος ἐπέπληξεν αὐτοὺς διὰ νὰ σιωπήσωσιν· ἀλλ᾿ ἐκεῖνοι ἔκραζον δυνατώτερα, λέγοντες· Ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, υἱὲ τοῦ Δαβίδ.32Καὶ σταθεὶς ὁ Ἰησοῦς, ἔκραξεν αὐτοὺς καὶ εἶπε· Τί θέλετε νὰ σᾶς κάμω;33Λέγουσι πρὸς αὐτόν· Κύριε, νὰ ἀνοιχθῶσιν οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν.34Καὶ ὁ Ἰησοῦς σπλαγχνισθεὶς ἤγγισε τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτῶν· καὶ εὐθὺς ἀνέβλεψαν αὐτῶν οἱ ὀφθαλμοί, καὶ ἠκολούθησαν αὐτόν.

Σκέψου

Η Σούζαν Μπόιλ είναι πλέον γνωστή τραγουδίστρια. Όμως, το 2009, όταν εμφανίστηκε σε έναν διαγωνισμό ταλέντων και είπε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, ο κόσμος τη χλεύασε. Πριν καν τραγουδήσει, όλοι πίστευαν πως δεν έχει καμιά ελπίδα να τα καταφέρει – μάλλον λόγω της εμφάνισής της.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στους δύο τυφλούς που κάθονται δίπλα στον δρόμο προς την Ιεριχώ. Προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του Ιησού (εδ. 30), όμως το πλήθος γύρω τούς περιφρονεί (εδ. 31). Κάποιοι ίσως τους πέταξαν και κάποια νομίσματα για να μην κάνουν φασαρία, θεωρώντας ότι αυτοί οι παρίες είχαν στον νου τους μόνο τα λεφτά. Όμως, ο Ιησούς ακούει κάτι παραπάνω από παρακαλετά – ακούει μια πίστη που τον κάνει να σταματήσει (εδ. 32). Αυτοί οι τυφλοί ζητιάνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς μπορεί να τους δώσει το φως τους (εδ. 33). Τον αποκαλούν Μεσσία του Θεού. Η ερώτηση που θέτει ο Ιησούς δεν είναι για να καλλιεργήσει μια καινούργια πίστη σε αυτούς, αλλά για να φέρει στην επιφάνεια την πίστη που υπάρχει μέσα τους και να ωφεληθεί το πλήθος που τους είχε ξεγράψει.

Παρά τα φαινόμενα, αυτοί οι άνθρωποι είναι υποδείγματα μαθητών που ζητούν έχοντας πίστη, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της βασιλείας, και έτσι λαμβάνουν αυτό που υποσχέθηκε ο Ιησούς (Ματθαίος 7:7-8).

Ανταποκρίσου
Θεωρείς κάποιον ασήμαντο, επειδή νομίζεις ότι δεν έχει αρκετή πίστη; Τι θα ρωτήσεις για να καταλάβεις καλύτερα την εμπειρία του με τον Θεό;
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Γένεση 12–13, Ματθαίος 5

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.