loader image
Ο Θεός προσφέρει καταφύγιο

Κυριακή, 03/09/2023

Προετοιμάσου

Κοίταξε πάλι τα αναγνώσματα από το Α’ Σαμουήλ. Ποια στοιχεία της σχέσης του Θεού με τον κόσμο σε επηρέασαν;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ψαλμός 11

1[Εἰς τὸν πρῶτον μουσικόν. Ψαλμὸς τοῦ Δαβίδ.] Ἐπὶ τὸν Κύριον πέποιθα· πῶς λέγετε εἰς τὴν ψυχήν μου, Φεῦγε εἰς τὸ ὄρος σας, ὡς πτηνόν;
2Διότι, ἰδού, οἱ ἀσεβεῖς ἐνέτειναν τόξον· ἡτοίμασαν τὰ βέλη αὑτῶν ἐπὶ τὴν χορδήν, διὰ νὰ τοξεύσωσιν ἐν σκότει τοὺς εὐθεῖς τὴν καρδίαν.
3Ἐὰν τὰ θεμέλια καταστραφῶσιν, ὁ δίκαιος τί δύναται νὰ κάμῃ;
4Ὁ Κύριος εἶναι ἐν τῷ ναῷ τῷ ἁγίῳ αὑτοῦ· ὁ Κύριος ἐν τῷ οὐρανῷ ἔχει τὸν θρόνον αὑτοῦ· οἱ ὀφθαλμοὶ αὐτοῦ βλέπουσι, τὰ βλέφαρα αὐτοῦ ἐξετάζουσι, τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων.
5Ὁ Κύριος ἐξετάζει τὸν δίκαιον· τὸν δὲ ἀσεβῆ καὶ τὸν ἀγαπῶντα τὴν ἀδικίαν μισεῖ ἡ ψυχή αὐτοῦ.
6Θέλει βρέξει ἐπὶ τοὺς ἀσεβεῖς παγίδας· πῦρ καὶ θεῖον καὶ ἀνεμοζάλη εἶναι ἡ μερὶς τοῦ ποτηρίου αὐτῶν.
7Διότι δίκαιος ὤν ὁ Κύριος, ἀγαπᾷ δικαιοσύνην· τὸ πρόσωπον αὐτοῦ βλέπει εὐθύτητα.

Σκέψου

Ο Ψαλμός περιλαμβάνει μια σειρά επεμβάσεων του Θεού για τον λαό Του. Οι σύμβουλοι λένε στον ψαλμωδό να πετάξει σαν πουλί στα βουνά για να βρει ασφάλεια (εδ. 1). Συνήθως θεωρούμε την ερημιά ως ασφαλές μέρος για ανθρώπινο καταφύγιο και όχι το βουνό. Όμως, το βουνό είναι κατάλληλο για ένα πουλί που ψάχνει κρυψώνα. Οι αντίπαλοι ενεργούν απρόβλεπτα και η ζωή μοιάζει επισφαλής.

Ο Θεός είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο (εδ. 1). Το δεύτερο τμήμα του Ψαλμού (εδ. 4-7) δίνει έμφαση στην επέμβαση του Θεού για τον λαό Του. Αυτά τα λόγια θυμίζουν όσα διαβάσαμε για τον Θεό στο Α΄ Σαμουήλ. Ο Θεός δεν είναι απόμακρος. Τα μάτια Του μας παρακολουθούν πάντα. Η λέξη που χρησιμοποιείται για τα «μάτια» (εδ. 4) υποδηλώνει ότι τα βλέφαρά Του δεν κλείνουν ποτέ. Ο Θεός δεν μπορεί να συσχετιστεί με το κακό. Έτσι, το μέλλον των κακών θα είναι η καταστροφή, αλλά οι πιστοί θα δουν τον Θεό (εδ. 7).

«Ο Κύριος είναι πέτρα μου και φρούριόν μου και ελευθερωτής μου· Θεός μου, βράχος μου· υψηλός πύργος μου» (Ψαλμός 18:2).

Ανταποκρίσου
Διάλεξε κάτι από το Ψαλμός 18:2 ή το Α' Σαμουήλ. Σκέψου ότι βρίσκεις καταφύγιο στον Θεό που πάντα ενεργεί και ευχαρίστησέ Τον!
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 1–2, Α΄ Τιμόθεο 6

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.