loader image
Ο υπάκουος βασιλιάς

Τρίτη, 03/01/2023

Προετοιμάσου

Στρέψε την προσοχή σου στον Ιησού. Ποιες πτυχές του χαρακτήρα και των ιδιοτήτων Του σκέπτεσαι; Δόξασέ Τον.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 3:13-17

13Τότε ἔρχεται ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας εἰς τὸν Ἰορδάνην πρὸς τὸν Ἰωάννην διὰ νὰ βαπτισθῇ ὑπ᾿ αὐτοῦ.14Ὁ δὲ Ἰωάννης ἐκώλυεν αὐτόν, λέγων, Ἐγὼ χρείαν ἔχω νὰ βαπτισθῶ ὑπὸ σοῦ, καὶ σὺ ἔρχεσαι πρὸς ἐμέ;15Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπε πρὸς αὐτόν· Ἄφες τώρα· διότι οὕτως εἶναι πρέπον εἰς ἡμᾶς νὰ ἐκπληρώσωμεν πᾶσαν δικαιοσύνην. Τότε ἀφίνει αὐτόν.16Καὶ βαπτισθεὶς ὁ Ἰησοῦς ἀνέβη εὐθὺς ἀπὸ τοῦ ὕδατος· καὶ ἰδού, ἠνοίχθησαν εἰς αὐτὸν οἱ οὐρανοί, καὶ εἶδε τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ καταβαῖνον ὡς περιστερὰν καὶ ἐρχόμενον ἐπ᾿ αὐτόν·17καὶ ἰδοὺ φωνή ἐκ τῶν οὐρανῶν, λέγουσα· Οὗτος εἶναι ὁ Υἱὸς μου ὁ ἀγαπητός, εἰς τὸν ὁποῖον εὐηρεστήθην.

Σκέψου

Γιατί έρχεται ο Χριστός να βαπτιστεί; Ο Ιωάννης έχει μπερδευτεί και με το δίκιο του. Αναγνώρισε ότι ο Ιησούς, ο «ισχυρότερος» (εδ. 11-13), δεν είχε ανάγκη από βάπτισμα μετάνοιας, διότι ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό (εδ. 14). Η εξήγηση που δίνει ο Ιησούς για το βάπτισμά Του είναι η υπακοή (εδ. 15). Η ζωή του Ιησού στη γη ήταν ζωή συνεχούς υπα- κοής (Φιλιππησίους 2:8). Μέσω του βαπτίσματος, ο αναμάρτητος Ιησούς δείχνει την προθυμία Του να ταυτιστεί τελείως με την αμαρτωλή ανθρωπότητα, όπως ακριβώς στον Σταυρό θα κουβαλήσει την αμαρτία μας και θα έρθει αντιμέτωπος με την κρίση που μας αξίζει.

Από την αρχή του Ευαγγελίου, ο Ματθαίος δίνει έμφαση στη βασιλική γενεαλογία και στον βασιλικό προορισμό του Ιησού. Τώρα, μέσω της βάπτισης και της ουράνιας επιβεβαίωσης, ο Ματθαίος επισημαίνει πως ο υπάκουος υπηρέτης-βασιλιάς του Θεού, που Τον υποσχέθηκε μέσω του προφήτη Ησαΐα, έχει έρθει.

Τα εδάφια 16 και 17 χρειάζονται ήσυχη περισυλλογή. Η ορατή παρουσία του Αγίου Πνεύματος και η φωνή του Πατέρα Θεού εκπληρώνουν τα λόγια του Ησαΐα 42:1 και αποκαλύπτουν ένα μεγαλύτερο μυστήριο. Επιβεβαιώνουν ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Βλέπουμε τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας στον ουρανό και στη γη, ενωμένα στο σωτηριακό έργο τους.

Ανταποκρίσου
Ως πράξη δοξολογίας, προσφέρουμε στον Ιησού τη μέρα και τα σχέδιά μας. Ζητούμε από το Άγιο Πνεύμα βοήθεια να υπακούμε τον βασιλιά.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Γένεση 5–6, Ματθαίος 3

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.