loader image
Όλα σε όλους

Τρίτη, 03/10/2023

Προετοιμάσου

Σκέψου τι θεωρεί σημαντικό η κοινωνία: Την ελευθερία ή την αυτοπειθαρχία;

Απόσπασμα της Βίβλου:
Α' Κορινθίους 9:19-27

19Διότι ἐλεύθερος ὤν πάντων εἰς πάντας ἐδούλωσα ἐμαυτόν, διὰ νὰ κερδήσω τοὺς πλειοτέρους 20καὶ ἔγεινα εἰς τοὺς Ἰουδαίους ὡς Ἰουδαῖος, διὰ νὰ κερδήσω τοὺς Ἰουδαίους εἰς τοὺς ὑπὸ νόμον ὡς ὑπὸ νόμον, διὰ νὰ κερδήσω τοὺς ὑπὸ νόμον21εἰς τοὺς ἀνόμους ὡς ἄνομος, μή ὤν ἄνομος εἰς τὸν Θεόν, ἀλλ᾿ ἔννομος εἰς τὸν Χριστόν, διὰ νὰ κερδήσω ἀνόμους22ἔγεινα εἰς τοὺς ἀσθενεῖς ὡς ἀσθενής, διὰ νὰ κερδήσω τοὺς ἀσθενεῖς εἰς πάντας ἔγεινα τὰ πάντα, διὰ νὰ σώσω παντὶ τρόπῳ τινάς. 23Κάμνω δὲ τοῦτο διὰ τὸ εὐαγγέλιον, διὰ νὰ γείνω συγκοινωνὸς αὐτοῦ.-
24Δὲν ἐξεύρετε ὅτι οἱ τρέχοντες ἐν τῷ σταδίῳ πάντες μὲν τρέχουσιν, εἷς ὅμως λαμβάνει τὸ βραβεῖον; οὕτω τρέχετε, ὥστε νὰ λάβητε αὐτό. 25Πᾶς δὲ ὁ ἀγωνιζόμενος εἰς πάντα ἐγκρατεύεται, ἐκεῖνοι μὲν διὰ νὰ λάβωσι φθαρτὸν στέφανον, ἡμεῖς δὲ ἄφθαρτον.26Ἐγὼ λοιπὸν οὕτω τρέχω, οὐχὶ ὡς ἀβεβαίως, οὕτω πυγμαχῶ, οὐχὶ ὡς κτυπῶν τὸν ἀέρα,27ἀλλὰ δαμάζω τὸ σῶμά μου καὶ δουλαγωγῶ, μήπως εἰς ἄλλους κηρύξας ἐγὼ γείνω ἀδόκιμος.

Σκέψου

Συχνά, η λέξη ελευθερία θεωρείται αντίθετη στους νόμους και τους κανόνες. Έτσι ακριβώς τη χρησιμοποιούσαν στην Κόρινθο. Πρόσεξε πώς χρησιμοποιεί ο Παύλος την ιδέα της «ελευθερίας» στα εδάφια 19-20. Ξεκαθαρίζει ότι, παρόλο που είναι ελεύθερος, δεν είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει γιατί ζει σύμφωνα με τον νόμο του Θεού.

Τα εδάφια 20 και 22 περιγράφουν τέσσερις ομάδες ανθρώπων. Μπορείς να τις διακρίνεις; Τι κάνει ο Παύλος για να μοιάσει σε κάθε ομάδα; Μιλά για τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί με τους ανθρώπους χωρίς να παραβαίνει τον νόμο του Χριστού. Τα εδάφια 19, 22 και 23 αιτιολογούν γιατί το κάνει αυτό: Για να κερδίσει ανθρώπους στον Χριστό.

Ο Παύλος μιλά για την αυτοπειθαρχία που χρειάζεται για να κηρύττει το ευαγγέλιο και να ζει άγια ζωή (εδ. 24-27). Αναφέρεται στους αθλητές που προπονούνται. Η σκληρή προπόνηση αξίζει τον κόπο, ώστε ο αθλητής να νικήσει και να στεφανωθεί με το στεφάνι της νίκης (εδ. 25). Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο στεφάνι που κερδίζουν οι αθλητές και στο στεφάνι που κερδίζουν οι χριστιανοί στο τέλος του αγώνα (εδ. 25); Τα εδάφια 26-27 μας δείχνουν τον σκοπό της αυτοπειθαρχίας. Με δικά σου λόγια, προσπάθησε να πεις περιληπτικά όσα λέει εδώ ο Παύλος.

Ανταποκρίσου
Τι έμαθες για την ελευθερία και την αυτοπειθαρχία στη χριστιανική ζωή; Προσευχήσου για δύναμη ώστε να τρέξεις τον αγώνα και να κερδίσεις το στεφάνι.
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Ησαΐας 65–66, Ιωάννης 1

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.