loader image
Όραμα και πρόνοια

Δευτέρα, 10/07/2023

Εισαγωγή:

Ματθαίος 9–12
Καλά νέα μέσα στο σκοτάδι

Από την αρχή, ο Ιησούς προκαλεί την αντίδραση των ανθρώπων. Τα πλήθη αντιδρούν ενστικτωδώς στη γεμάτη ευσπλαχνία εξουσία του Ιησού, που βασίζεται σε πρακτική δύναμη και υποσχέσεις γεμάτες ελπίδα (9:35-36, 11:28-30). Αυτά δεν είχαν ξαναγίνει σε έναν λαό που βρισκόταν υπό την εξουσία των Ρωμαίων και είχαν μεταξύ τους μια θρησκευτική αφρόκρεμα που προτιμούσε να επιβάλει την τήρηση του γράμματος του νόμου, παρά το έλεος. Ο Ιησούς είναι τα καλύτερα νέα σε μια σκοτεινή εποχή. Κάποιοι βλέπουν μόνο τα αρνητικά και αντιδρούν με φόβο, άρνηση, καταδίκη, ακόμα και αδιαφορία (11:20). Οι Φαρισαίοι δεν δέχονται ότι ο Θεός μπορεί να εργαστεί μέσα από κάποιον άλλον και όχι από αυτούς τους ίδιους. Επίσης, είναι και οι απόστολοι: μια ομάδα που ο Ιησούς αποκαλεί οικογένειά Του μέσα από την υπακοή τους (12:50). Ο Ιησούς δεν έχει πάθος με την εξουσία. Αντίθετα, όπως ο Πατέρας Του, θέλει να χτίσει σχέσεις.

Ο Ματθαίος πολύ προσεκτικά ταυτίζει τον Ιησού με τις αρχαίες υποσχέσεις των προφητειών (12:18-21). Η ριζοσπαστική προσέγγιση του Ιησού δεν ακυρώνει την παράδοση. Με απόλυτη υπακοή και θυσία, αλλά χωρίς καμιά αμαρτία, ο Ιησούς εκπληρώνει τον νόμο και τους προφήτες (5:17-20). Δεν μοιάζει με τον Μεσσία που περίμεναν (Ησαΐας 9:6-7), Ο Ιησούς ήρθε ως υπηρέτης που το πάθος Του θα ελευθερώσει όχι μόνο ένα έθνος, αλλά πολύ περισσότερους. Θα γίνει ο σωτήρας και ο βασιλιάς όλων. Ας μην περιορίζουμε τον Θεό στα όρια της δικής μας αντίληψης, αλλά ας Του αναγνωρίσουμε την ελευθερία να ενεργεί με τον δικό Του τρόπο, ώστε να υπάρχει περισσότερος θερισμός απ’ ό,τι θα έδιναν άλλες μέθοδοι. Ας ετοιμαστούμε να συναντήσουμε τον αληθινό Ιησού.

Προετοιμάσου

Η προσευχή μάς βοηθά να θέσουμε ως προτεραιότητα το θέλημα του Θεού. Ζήτα από τον Θεό να αυξηθεί στην καρδιά σου η ευσπλαχνία.

Απόσπασμα της Βίβλου:
Ματθαίος 9:35–10:4

35Καὶ περιήρχετο ὁ Ἰησοῦς τὰς πόλεις πάσας καὶ τὰς κώμας, διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καὶ κηρύττων τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας καὶ θεραπεύων πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν ἀσθένειαν ἐν τῷ λαῷ.
36Ἰδὼν δὲ τοὺς ὄχλους, ἐσπλαγχνίσθη δι᾿ αὐτούς, διότι ἦσαν ἐκλελυμένοι καὶ ἐσκορπισμένοι ὡς πρόβατα μή ἔχοντα ποιμένα.37Τότε λέγει πρὸς τοὺς μαθητὰς αὑτοῦ· Ὁ μὲν θερισμὸς πολύς, οἱ δὲ ἐργάται ὀλίγοι·38παρακαλέσατε λοιπὸν τὸν κύριον τοῦ θερισμοῦ, διὰ νὰ ἀποστείλῃ ἐργάτας εἰς τὸν θερισμὸν αὑτοῦ.

1Καὶ προσκαλέσας τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὑτοῦ, ἔδωκεν εἰς αὐτοὺς ἐξουσίαν κατὰ πνευμάτων ἀκαθάρτων, ὥστε νὰ ἐκβάλλωσιν αὐτὰ καὶ νὰ θεραπεύωσι πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν ἀσθένειαν.
2Τὰ δὲ ὀνόματα τῶν δώδεκα ἀποστόλων εἶναι ταῦτα· πρῶτος Σίμων ὁ λεγόμενος Πέτρος καὶ Ἀνδρέας ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ, Ἰάκωβος ὁ τοῦ Ζεβεδαίου καὶ Ἰωάννης ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ,3Φίλιππος καὶ Βαρθολομαῖος, Θωμᾶς καὶ Ματθαῖος ὁ τελώνης, Ἰάκωβος ὁ τοῦ Ἀλφαίου καὶ Λεββαῖος ὁ ἐπονομασθεὶς Θαδδαῖος,4Σίμων ὁ Κανανίτης καὶ ὁ Ἰούδας ὁ Ἰσκαριώτης, ὅστις καὶ παρέδωκεν αὐτόν.

Σκέψου

Λέγεται ότι όταν ο Θεός δίνει έναν οραματισμό, πάντα προνοεί ώστε να πραγματοποιηθεί. Όπως κατάλαβαν και οι μαθητές, συχνά κάνει εμάς την απάντηση στην προσευχή μας (9:38, 10:1). Όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη έχει δοθεί στον Ιησού (28:18), αλλά τη μοιράζεται μαζί μας, μας δίνει εξουσία να ενεργούμε στο όνομά Του. Δεν υπάρχει πιο δυνατή εξουσία από αυτήν που μας εμπιστεύτηκε ο Ιησούς. Κάθε άλλη δύναμη θα υποταχθεί (9:35, 10:1)!

Ίσως είναι περίεργο ότι ο συγγραφέας αυτού του Ευαγγελίου, ο Ματθαίος, επιλέγει να συστηθεί ως τελώνης (10:3). Αυτό σημαίνει ότι οι ομοεθνείς του Ιουδαίοι τον μισούσαν και αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν ένας απατεώνας στην υπηρεσία των Ρωμαίων. Σκέψου τη ζωή σου πριν γνωρίσεις τον Χριστό. Υπάρχει κάτι στον παλιό τρόπο ζωής που δείχνει πόσο έχεις αλλάξει; Για τον Θεό, το παρελθόν σου δεν είναι το μέλλον σου: είναι η ιστορία που εξηγεί πώς σε έσωσε ο Ιησούς για να έχεις ένα λαμπρό μέλλον μαζί Του, είναι μια ιστορία που θέλει να γίνει γνωστή για να σώσει μια ψυχή! Με την εξουσία του Ιησού (10:1), μπορούμε να πλησιάσουμε τα χαμένα πρόβατα με την ευσπλαχνία (9:36) του Κυρίου που θυμάται από τι έχουν σωθεί και γιατί (βλ. Εφεσίους 1:18).

Ανταποκρίσου
Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι νοιάζεσαι. Ξέρεις κάποιον «εκλελυμένο και εσκορπισμένο» (9:36);
Η Βίβλος σε έναν χρόνο:

Νεεμίας 5–6, Λουκάς 7

Τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας:

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα Βιβλικά Αναγνώσματα στο email σας, μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.